Ford – 10 stvari koje (verovatno) niste znali

Ako je u svetu filma Quentin Tarantino jedan kontroverzan reditelj, onda je u svetu automobila Ford isto tako moguće opisati, jer s jedne strane postoji hrpa nedorađenih modela koji obolevaju svakih pola sata od nečeg drugog, dok s druge strane pod tim je nazivom izašla gomila automobila koje ljudi jednostavno obožavaju. No bilo kako bilo, i Ford je zaslužio ovaj “tretman” od deset stvari, pa krenimo…
Ford Model T

Ford Model T

 

1. U kuloarima koji prate ovu slavnu američko-britansko-australsko-nemačku marku automobila često se zna čuti epska rečenica “Može se dobiti bilo koja boja, dokle god je crna”. Ta je rečenica opisivala tvrdoglavost i usmerenost osnivača kompanije pod imenom Henry Ford i odnosila se na prvi komercijalni automobil svih vremena. “Tin Lizzy“, “Model T“, “T“…sve su to bili nazivi za automobil koji je pokrenuo auto-industriju, ali rečenica koja se navodi kao istoriska zapravo je mit, jer u prvih šest godina proizvodnje Forda T, odnosno od 1908. do 1914. godine, crnu boju bilo je nemoguće naručiti, već su se proizvodili crveni, sivi i zeleni primerci.

Ford Focus Rs WRC

Ford Focus Rs WRC

2. Kada se spomene World Rally Championship (odnosno skraćeno WRC), i rekordi po pitanju pobeda na trkama tog večno zabavnog i isto toliko prljavog oktanskog cirkusa, većina se automatski seća imena Lancia.  Od 2010. godine rekord po broju pobeda jednog proizvođača na trkama svetskog prvenstva u Rally-ju pripao Fordu.
Naime, u maju 2010. godine tokom Rallyja New Zealand, Jari Matti Latvala je za volanom jednog Forda upisao 76. pobedu za tu fabriku, čime je Lancia skinuta s prvog mesta na tronu koji statistički beleži pobede. Većina pobeda pripada Fordovom modelu Focus, ali ni ostatak Fordove Rally-svite nije daleko.

Cosworth DFV motor

Cosworth DFV motor

3. Svet Formule 1 u kojem je Ford oduvek bio itekako prisutan beleži jedan poseban motor koji je s vremenom (i korišćenjem) postao apsolutna ikona. Naime, radi se o DFV motoru koji potpisuje Cosworth, a koji je svoje najuspešnije nastupe zabeležio za Lotus. Zabavna strana cele te priče leži u činjenici kako Ford zapravo s proizvodnjom dotičnog motora nema nikakve veze, već je zbog nedostatka vremena konkretna narudžba od strane Lotusa bačena u krilo fabrike Cosworth, koja je motor konstruisala i proizvela od početka do kraja. Ford je samo potpisao i prosledio fakturu, ali svejedno je u smislu DFV-motora zabeležen kao proizvođač nečeg revolucionarnog, iako s tim motorom zapravo nije imao veze.

Ford GT – 24 sata Le Mansa

Ford GT – 24 sata Le Mansa

4. Šezdesete godine proteklog veka bile su sve samo ne nežne prema beskompromisnom ocu svega onog što je “super” u smislu automobila, jer kada je Enzo Ferrari jedan dan zavirio u poslovne knjige, uočio je da mu zapravo fali hrpetina novaca na računu. Rešenje je bilo prodati fabriku, a kupac se našao u roku “keks”. Naravno, u ulozi kupca reč je o Henryju Fordu koji se odlučio rešiti veće količine novaca, ali Enzo Ferrari se u zadnji tren predomislio. To je naravno naljutilo gazdu Henryja koji se zbog toga zarekao Ferrari pokoriti na njima najdražoj trci, tj. 24 sata Le Mansa. U tu svrhu nastao je Ford GT40 koji je već 1966. godine porazbacao Ferrarije tamo gde im je mesto i uzeo prvo, drugo i treće mesto na trci. Ostalo je istorija…

RS oznaka…

RS oznaka…

5. Kada se spomene “M” odeljenje, zna se da se radi o BMW-u. Kada je pak nešto imenovano “Type R“, zna se jako dobro da se radi o nekom ekstra-vrištećem Hondinom modelu s tanjim staklima i bez izolacije. Kada se spomene oznaka “RS” jasno je da se govori o Fordu, ali malo ko zna nabrojati sve modele koji su s tom oznakom zapravo videli svetlo dana. Iskreno, i sam bi se mučio s nabrajanjem kojim bi došao do brojke 25 koliko je tako označenih Fordova zapravo bilo. Uglavnom, “RS” je pretvoren u dodatni brand koji Ford koristi za svoje najluđe modele namenjene još luđim vlasnicima. Znate li ih nabrojati sve?

 
 6. Znate li za onu malu planetu na kojoj žive ljudi? Onu na kojoj se bespravno gradi, ubija bez razloga i za koju se često misli da zapravo neće još dugo? Naravno da znate. Naša je mala plava planetica tužna u mnogo toga, ali svet ipak postaje lepši kada se setimo nekog svog afiniteta, zar ne?! No kakve veze Ford sad ima sa Zemljom? Jednostavno – ako je tačan podatak da površina Zemlje ukupno iznosi 510,072,000 km2, onda je isto toliko tačan i podatak da Ford kao fabrika sa svim svojim modelima od prvih dana do danas tu istu površinu Zemlje (s dužinom svojih automobila posloženim jedan ispred drugog) premašuje preko deset puta. Toliko o popularnosti jedne marke, zar ne?!
Sir Malcolm Campbell u Napier-Campbell Blue Birdu

Sir Malcolm Campbell u Napier-Campbell Blue Birdu

7. Je li Vam ime Sir Malcolm Campbell nekako poznato? Nije? Hm…a naziv “Plava Ptica” u smislu automobila? Zvuči poznatije, zar ne?! Ali da objasnim za ove u zadnjem redu: “Napier-Campbell Blue Bird” naziv je automobila s kojim je Sir Malcolm Campbell davne 1927. godine ravnicom slanog jezera Bonneville u američkoj saveznoj državi Utah jurio 280,38 kilometara na sat, a osam godina kasnije na istom mjestu Sir Malcolm postaje prvi čovek na svetu koji je automobil naterao na brzinu od preko 480 kilometara na sat. Jasnije? OK…a sad u kontekstu teme spomenimo još i senzacionalnu informaciju (ali ne kao onu u lokalnom supermarketu) koja kaže da je upravo Sir Malcolm Campbell jedno vreme bio direktor Forda.

Model T” s opcijom pogona na dva različita goriva – 50RON benzinom i 100RON alkoholnim gorivom.

Model T” s opcijom pogona na dva različita goriva – 50RON benzinom i 100RON alkoholnim gorivom.

 
 

8. U današnje vreme svi imaju itekako velikih problema sa “alternativnim” gorivima i varijacijama na temu motora potpomognutih strujom, s obzirom na to da eko-mentalisti iz dana u dan sve više divljaju i prave se važni. Samim time, pojam “Hibrid” ili neki sličan više nije pogrda (kako kome), već u zemljama razvijenijim od naše malo po malo postaje trend svakodnevice u smislu automobila. Naravno, masa se proizvođača hvali postignućima u tom smislu i grade neku vrst “alter-image” sheme koja u ovim poprilično zbunjujućim vremenima iz automobila sve češće radi kastrirane verzije samih sebe, ali to je već polje za bezgranično debatiranje. Ford u tom smislu treba spomenuti u 1911. godini, jer već je tada nuđen “Model T” s opcijom pogona na dva različita goriva – 50RON benzinom i 100RON alkoholnim gorivom. Uglavnom, eto još jednog šamara današnjim “novitetima”.

 
Maurice Gatsonides pobijedio je 1953 na Monte Carlo Rallyju u ovom Ford Zephyru

Maurice Gatsonides pobijedio je 1953 na Monte Carlo Rallyju u ovom Ford Zephyru

9. Za vreme održavanja Rallyja Monte Carlo 1953. godine, masa se itekako čudila “čeličnim živcima” jednog od vozača. Naime, izumitelj “Gatso” kamere koja beleži brzinu, odnosno gospodin po imenu Maurice Gatsonides, za volanom svog Ford Zephyra bio je neverovatno brz. Naravno, i drugi su vozači bili isto toliko brzi, ako ne i brži, ali oni koji su u datom momentu zapeli iza pametnog izumitelja onog zbog čega danas plaćamo kazne, bili su zbunjeni ultra-kasnim kočenjima pred zavojima. Naravno, gospodin Maurice je kočio na vreme, ali kočiona svetla bila su nameštena nečime što se tada zvalo “usporivač signala”, te su se palila sekundu-dve nakon pritiska papučice kočnice. Uglavnom, dobra ideja.

Tim Harvey i Cosworth Sierra RS500

Tim Harvey i Cosworth Sierra RS500

10. Jedan od najlegendarnijih komercijalnih modela pod imenom Ford Sierra svoj uspeh s jedne strane duguje večnom dograđivanju od strane nikad zadovoljnih inženjera, a s druge strane hordama zaljubljenika u sve ono što je Sierra R.S500 sredinom osamdesetih godina prošlog veka radila konkurenciji na stazama “Touring Car” serije. Naprotiv, Sierra RS500 bila je toliko brza i stabilna da su se ostali proizvođači automobila pobunili organizacijskom telu, te je ubrzo nakon te mini-pobune na snagu stupilo pravilo o zabrani Turbo-motora u sklopu te serije trka. Sierra je istog časa postala deo istorije, dok se pravilo zadržalo čak i do dan-danas, ali ono na što niko nije računao jest činjenica da se u tom momentu iz nepobedivog automobila stvorio legendaran model na koji ljubitelji brzine i dan-danas itekako sline.

Ford fabrika

Ford fabrika

Preuzeto sa: www.fastcar.co.uk


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *