Fiat Multipla 1998. – 2010. – POLOVNJAK, KVAROVI

Fiat Multipla

Fiat Multipla

Italijanski Fiat je odlučio u drugoj polovini devedesetih da šokira automobilski svet. On je stvorio istinski kompaktan minivan ekstravagantan za šest osoba – Fiat Multipla.

Fiat igrao hrabro, umesto stvaranja još jednog kombija na osnovu kompaktnog automobila, on je Fiat Multipla dizajnira od samog početka, razbijanjem većine nepisanih pravila koja važe za druge proizvođače. Automobil je imao ogromnu širinu 187 cm ( 6 cm više nego Vw Sharan ), ali i dužina je samo 399,5 cm.

Ako tražite da kupite jeftino vozilo, a da ne smeta nizak kvalitet izrade, onda Fiat Multipla izgleda kao zanimljiv predlog. Najveći otpor pre kupovine ovog automobila, međutim, postiže kosmički stajling i mišljenje o tome. Najveća prednosti ovog modela je prostranost i niski troškovi održavanja, ali kupovinom automobila mora da se računa na razne probleme, koje na sreću traže za otklanjanje relativno malo finansijskih izdataka.

Fiat Multipla je svoj debi imao 1998. Prvo, na italijanskom tržištu, a godinu dana kasnije u drugim zemljama. Šta god pogledate, Fiat Multipla je jedan od najprepoznatljivijih i originalnih modela u svetu. Neki od primenjenih rešenja bili su prilično revolucionarna.

Oznaka Fiat Multipla već je nosio predak današnjeg kompaktnog minivana, proizvođen od 1956. – 1969., na osnovu svetski poznatog modela 600. Ovaj automobil je bio posebno popularan među taksistima. Posle skoro tri decenije od kraja proizvodnje došao njegov ideološki naslednik.

Fiat Multipla je doživela ukupno tri modernizacije. Prvu 2002. doneo manje unutrašnje modifikacije, povećanu snagu do 85 kw turbo motora i bočne vazdušne jastuke kao deo standardne opreme. Dodatne modifikacije su bile 2004. i 2006.
Najveći od njih u proleće 2004., kada je radikalno promenjen izgled prednjeg dela vozila. Dužina modela je povećana za manje od 10 cm do 4.09 m (originalna verzija imala manje od 4 m). Radikal restailing je želja fiata da privuče nove kupce kojima su oblici originalne verzije ružni.
2006. promenjeno je par vizuelnih detalja. 1.9 JTD turbo dizel je zamenjen sa modernim Multijet motorom, takođe sa kapacitetom od 1,9 litara, koji obezbeđuje 88 kw.

Danas su cene polovnih „multipla“ u Italiji prilično povoljne, a najveći broj modela koji se tamo nudi je penzionisan iz taksi službe.

Takođe, osim inovativnog pristupa unutrašnjosti, „multipla“ je Fijatu poslužila i da predstavi razne ekološke varijante bazirane na ovom modelu kao što su hibrid ili verzija na metan, kakvu ovom prilikom i predstavljamo.

Nasuprot popularnom verovanju Fiat Multipla je pouzdano prevozno sredstvo, koje obično nema problema da stigne do cilja.

KOMFOR – Fiat Multipla

Fiat Multipla

Vozač instinktivno traži instrument tablu iza volana. Instrument table se nalazi desno od volana, morate da se naviknuti na to, plastika nije visokog kvaliteta. Sa leve strane vozačevog sedišta nalazi se ručna kočnica. Svi instrumenti i komande su grupisane zajedno, ispred srednjeg sedišta, pod uglom ka vozaču.

Prtljažnik osnovne zapremine 430 l potpuno dovoljan, može se proširiti do 1900 litara. Pogled kroz stakla je odličan, veličina ogledala je takođe dovoljna, pružajući vozaču veoma dobar pregled šta se dešava oko automobila. Tu su i razne korisne pregrade za odlaganje u kabini i uprkos tome što je široka, Fiat Multipla je relativno kratak, čineći parkiranje relativno lako. Međutim, za razliku od Fiat Doblo, nije dostupan sa sedam sedišta i ne dolazi sa kliznim vratima.

Ono što je zanimljivo kod Fiat Multipla je što napred ima tri sedišta. Srednje sedište se može malo pomeriti unazad ukoliko osoba koja sedi smeta vozaču pri rukovanju menjačem. Sva tri putnika u prednjem redu mogu veoma komforno da sede napred bez ikakvog međusobnog dodirivanja zahvaljujući velikoj širini vozila. Kada se centralno sedište u prednjem redu preklopi postaje mali stočić koji u sebi ima 4 držača za šolje.

Standardna oprema uključuje prednje vazdušne jastuke, električne prozore i retrovizore i centralno zaključavanje. Na brodu su mnogi automobili koji su dostigli poljski zapadne Evrope su prisutni i ABS, klima i audio sistema fabrike. Nivo opreme je postepeno povećavan.

Fiat Multipla nudi izvrsnu preglednost, i prostranost. sigurno se ponaša u vožnji, dovoljno je stabilna, neutralna je i predvidljiva. Zbog svoje male dužine, nije problematična prilikom uparkiravanja.

MOTOR – Fiat Multipla

Fiat Multipla

Fiat Multipla je bila dostupna sa benzinskim i dizel motorima. Benzinski motor 1.6 sa 76 kw / 103 KS, koji je u to vreme bio u ponudi u mnogim Fiat-ovim modelima. Dizel je evoluirao od 105 ks kada je lansiran na 110 ks krajem 2000., pa 115 ks 2002., do 120 ks 2006.

Pogon se prenosi na prednje točkove preko, peto  stepenom manuelnom menjačem.

Benzinski motor sa 16 ventila 1.6 troši mnogo goriva i traži redovnu kontrolu i zamenu elemenata razvodnog sistema (zupčasti kaiš), inače mogu nastati problem sa sistemom zupčastog kaiša. Ako želimo da minimizirate troškove korišćenja vozilo, izabrati Fiat Multipla sa benzinskim motorom i ugradnju TNG.

1999. Fiat Multipla predstavio verziju Bipower koja koristi prirodnog gasa (metan). 1.6 motor umesto 103 KS ima 92 ks. Gas se čuva u četiri cilindrične boce ispod poda.

Verovatno mnogi su čuli za visoku trajnost pogonskih jedinica u Fiat Multipla, ovo su činjenice za dizel motore korišćene u automobilu, uživaju veoma visoku trajnost bez obzira koju ste varijantu JTD izabrali. Preporuka je dizel, njegove slabosti su plivajući zamajac (izdrži oko 200 000 km) i protokomer.

Dizel 1.9 JTD ima veći obrtni moment, koji čini da Fiat Multipla dizel motor radi efikasnije nego benzinska varijanta. Ona troši 6.2 – 6.6 l / 100 km. Automobili sa 1.6 16V motorom troši u proseku dva litra više.

Fiat Multipla – Istorija modela:

1956. Prvi put korišćenje imena Multipla.
1998. Premijer modela.
1998. Premijera modela verzija Fiat Multipla Bipower.
2001. Manji restailing modela.
2003. Restailing modela.
2006. Manji restailing modela.
2010. Kraj proizvodnje.

KVAROVI – Fiat Multipla

Iako Multiplu TUV svrstava u statistici ispod proseka pouzdanog automobila, doživljaji njihovih vlasnika govore drugačije. Po njima, zahteva samo rutinsko održavanje i uglavnom nema nedostataka tj. nema nedostataka.

Fiat Multipla nije previše problematičan, ali pre kupovine vredi obratiti pažnju na nekoliko detalja, koji vremenom mogu napraviti značajne probleme, pogotovo ako kilometraža prelazi 200 000 km. Najčešći kvarovi su male stvari.

Dizel motor. Na prvim Fiat Multipla, bilo je problema na pumpi ubrizgavanja i brizgaljkama. Simptomi: gubitak snage i/ili nepravilan rad motora i curenje dizela na magistrali goriva. Ali većina tih nedostataka je ispravljena, dok je automobil bio u rukama prvih vlasnika. Pouzdanost celokupnog ubrizgavanja ovih motora (pumpe, common rail dizni) postao je veoma korektan od januara 2000. Sporadični slučajevi problema sa pumpom ubrizgavanja bilo je do jula 2001.

1.9 JTD motor. Na modelima proizvedenim do septembra 2002., moguće smanjenje snage motor posle 100 000 km. Izazvana zaprljanošću protokomera. Zameniti protokomer.

1.9 JTD motor. Na modelima proizvedenim do decembra 2001., pojava mehaničkih vibracija i buke (šumovi) pri hladnom startu od 40 000 km, koja rastu prilično brzo nakon toga. Izazvani problemom sa gumenim delom remenice radilice. Remenicu zameniti.

1.9 JTD motor. Od 115 JTD 2001. – 2002., nepravilan rad motora, reprogramiranje ECU motora.

1.9 JTD motor. Metalni zvuk iz pomoćnog pogonskog remena posle hladnog starta proveriti španer pomoćnog pogonskog kaiša i zameniti. Moguće pucanje kaiša ako se problem ne reši.

1.9 JTD motor. Motor trza i okleva pri ubrzanju između 1800 – 2000 o/min, proveriti stanje EGR ventila.

Auspuh benzinskih verzija imaju tendenciju da truli, a oni su skupi za zamenu.

Redovno pratiti stanje zupčastog kaiša, uklanjanjem poklopca ,možete videti njegovo stanje.

Zaptivke vrata i prozora propadaju i omogućavaju prodor vode i šum vetra u kabinu.

Ozbiljniji problem može izazvati alternatora, kome kučište ispuca (razbije se). Altenatoru problem prave i kamenčići pored puta.

Prednja svetla, zbog svog malog prečnika sa prilično jakom zagrevanjem stakla, kada padne hladna voda, staklo može da pukne ( puca zbog lošeg kvaliteta plastike). Nakon restailinga 2003., Fiat Multipla dobija standardni oblik (model koncept), problem sa pucanjem prednjih farova je tada rešen.

Često pregorevanje osigurača i sijalica, stari Fiatov problem.

Zadnja svetla. Na modelima proizvedenim do decembra 1999., kondenzacija u plastičnim svetlima.

Vešanje. Na modelima proizveden do septembra 2001., asimetrično ubrzano habanje prednjih guma, obično na unutrašnjoj strani gazećeg sloja. Ponekad potrebna zamena guma od 10 000 do 20 000 km. Prvo poboljšanje urađeno u decembru 1999., krajnja intervencija u septembru 2001. Servisi su uradili podešavanje prednje osovine obično besplatno.

Vešanje. Fiat Multipla proizvedene do decembra 2001., stabilizatora postane glasan od 50 000 do 70 000 km.

Zadnja osovina. Na modelima proizveden do decembra 1999., neprilagođena zadnja osovina.

Zadnja vrata. Na modelima proizvedenim do decembra 2003., teškoće zatvaranje vrata prtljažnika , koja ponekad treba da se glasno zalupe.

Kaseta na komandnoj tabli se teško zatvora.

Za modele proizvedene do decembra 2001., bila je jeftina unutrašnja plastika, vrlo brzo dotraje. Često ljuštenje pepeljare , materijala na sedištu.

Buka u unutrašnjosti pojavljuje se gotovo u svim modelima.

Sklapanje stolica često radi loše zbog pokidanih žica i plastika.

Problem stabilizatori na prednjoj osovini muči skoro svaki stariji polovan automobil.

Izuzetak nisu ni talasasti kočioni diskovi.

Radio. Neki modeli imaju ugrađen radio sa veoma malom mogućnošću hvatanja stanica.

OPOZIV
24.3.2006. 1.9 JTD -mogućnost pucanja spiralne opruge suspenzija.
26.7.2006. Modeli diskovi na zadnjoj osovini – mogućnost curenja kočione tečnosti.
7.12.2007. Mogućnost greške u kočionom sistemu.

Fiat Multipla

ZAKLJUČAK

Možete kupiti jeftin, ali prilično pouzdan minivan sa udobnim enterijerom. Fiat Multipla je kratak i veoma širok. Frustrirajuće su manje neispravnosti i mali izbor verzije motora.


Ostavite odgovor