Fiat Marea 1996. – 2003. – Polovnjak, motori

Fiat Marea

Fiat Marea

Fiat Marea je bazirana na Fiat Bravu i to ne smete zaboraviti kada je ugledate na parkingu i pomislite kako je ovo veliki i prostran auto, ma koliko ona tako izgledala. Ovo je, u suštini, Bravo sa velikim gepekom.

IZGLED 
Na zadnjoj klupi će se relativno komotno smestiti dve odrasle osobe, ali za treću je već situacija dosta tesna. I kabina dosta podseća na Bravo. Dugmići su logično postavljeni, vozačevo sedište je udobno, a preglednost zadovoljavajuća.

Zamerka ide na jeftinu plastiku kojom ovaj automobil obiluje. Sa druge strane, Marea je živahan automobil, prijatan za vožnju i sa italijanskim šarmom. Volan pruža dobar odziv, direktan je i precizan. Karoserija je dosta otporna na preterano naginjanje u krivinama, a ovo je posledica dosta tvrdog ogibljenja pa očekujte truckavu vožnju, posebno pri manjim gradskim brzinama.

Fiat Marea

MOTOR 
Najmanjeg benzinca, 1,6, definitivno ne preporučujemo. Nije ni blizu potrebnih performansi za ovu limuzinu. Minimum je 1,8, a ako želite bez poteškoća i puno promena brzina da se vozite, onda je 2,0 pravi izbor. Sa svojih 150 konja odlično vuče i uvek ima dovoljno snage za preticanje na dužim putovanjima, a i jako dobro održava konstantnu krstareću brzinu. Prosek potrošnje je nešto ispod osam litara bezolovnog benzina što nije očaravajuće ali zadovoljava.

Za ljubitelje dizela, tu su dobro poznati Fiatovi JTD agregati. Istina, na početku proizvodnje su ugrađivani 1,9 TD motori sa 75, 100 i 125 konja ali nisu ni blizu JTD varijantama. 1,9 JTD je najčešće ono što ćete sresti. Ima 105 konja i potroši u proseku oko 5.5 litara euro dizela. Postoji i jači, 2,4 JTD koji je teže naći ali je po performansama bolji izbor.

U VOŽNJI 

Fiat Marea je udobna i prostrana sa velikim prtljažnikom i u sedan a naročito u karavan verziji. Dodatno zadovoljstvo pruža klima uređaj koji uz vazdušni jastuk za vozača i ABS predstavlja deo serijske opreme za gotovo sve modele proizvedene od 1998. godine. Iako su upravljanje i oslanjanje možda i najbolje strane ovog vozila, Marea ipak nije predviđena za previše oštru vožnju. Mekani trim, relativno mali međuosovinski razmak, dugački prepusti preko točkova i nešto više težište namenjeni su udobnim i dugim krstarenjima.

Veliki broj modela Weekend koje često viđamo ispred pijaca i megamarketa dovodi nas do zaključka da Fiat Marea u karavan verziji polako od VW Passata karavan preuzima ulogu omiljenog maloprivredničkog vozila koje jednako dobro služi kao tovarno i kao porodično vozilo. To je još jedna činjenica koja govori u prilog dobrog odnosa uloženo/vraćeno i pouzdanosti koju pruža ovaj automobil.

MIŠLJENJE MAJSTORA 

Fiat Marea svakako nije model bez mana, ali se svi serviseri sa kojima smo razgovarali slažu da nikako nije zaslužila reputaciju koji prati FIAT-ova vozila. Antikorozivna zaštita je dobro urađena pa se čak i nakon isteka garancije koja traje osam godina retko može videti Fiat Marea čiju limariju je načela rđa.

Električne instalacije uz završnu obradu spadaju u mali deo onoga što FIAT nije unapredio, pa ponekad mogu da zadaju glavobolje vlasnicima.

Pogonski agregati su se, uz pravilno održavanje, pokazali kao pouzdani i izdržljivi. Kod benzinaca se dešava da se zaprljaju „dizne“ u sistemu za ubrizgavanje goriva ili da u težim slučajevima otkaže pumpa za gorivo. Ovaj kvar ide na dušu kvalitetu goriva i može da se izbegne pravilnim održavanjem. O dizel motorima starije generacije, moramo to reći, serviseri nemaju baš dobro mišljenje. Sa druge strane JTD agregati dobijaju samo pohvale. Primetno je jedno pravilo na kome svi insistiraju više nego kod bilo kog drugog proizvođača, ako želite dug život svog motora obavezna je upotreba Selenia ulja (ili ulja koje je propisao proizvođač).

Najosetljiviji deo ovog modela i jedini na kome se kvarovi dešavaju češće od proseka jeste trap. Kako smo saznali, retki su vlasnici Fiat Marea koji su prešli više od 40000 kilometara bez neke intervencije na tom delu vozila. Oscilatorna ramena, stabilizatori i balans štangla, na žalost, teško podnose susret sa našim putevima. Uprkos ovom problemu opšti utisak je da je Fiat Marea veoma pouzdan automobil sa malim brojem učestalih kvarova.

Izvori :
autobloggoran.wordpress.com
www.b92.net/automobili


Ostavite odgovor