Elektronika rak rana nekih evropskih automobila

ECU elektronika

ECU elektronika

Elektronika najčešći uzrok kvarova na modernim automobilima, čak 27% svih kvarova. Kako moderna vozila su opremljena sa sve više elektronskih komponenti logično je da se problemi sa elektronikom pojavljuju u mnogo većem obimu nego pre nekoliko godina. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Warranty Direct u Velikoj Britaniji, kvarovi električne opreme čine 27% svih kvarova na godišnjem nivou.

To je povećanje od 17% u odnosu na pre pet godina, pri čemu se četiri od deset automobila svake godine suočava sa prestankom rada usled problema sa elektronskim komponentama koji su najčešće dosta kompleksni i skupi za popravku. Na listi koju je ova organizacija objavila najproblematičniji je bio Renault Megane koji se proizvodio 2002-2009 sa 34.66% šansi da će se na njemu desiti kvar nekog elektronskog sklopa. Drugi je bio Peugeot 607 sa 31.28%.

Međutim problemi sa elektronikom nisu rezervisani samo za francuske automobile već i za nemačke i britanske, pa su tu i BMW, Audi, Land Rover, Smart i drugi. Ono što je interesantno je da na ovoj listi, barem u prvih deset apsolutno nema japanskih i korejskih automobila, što svedoči o pouzdanosti elektronskih komponenti koje se u njih ugrađuju.

elektronika

Elektronika

Generalno, najviše problema ima sa kompjuterima motora, pre svega zbog loše pozicije na određenim modelima, pa stradaju zbog prevelike toplote i vibracija.

S obzirom da se sve više proizvođača automobila odlučuje na uštedu kada su kompjuteri motora u pitanju, pribegavaju kompaktnijem tipu računara. Oni zauzimaju mnogo manje mesta, a jeftinije su i njihove elektronske komponente jer su integrisane u ploču i zalivene.

Kvalitetna popravka ovakvih kompjutera često nije moguća, ali postoje servisi koji sa ovim problemima izlaze na kraj, ne uvek uspešno, ali vredi rizikovati kada je cena novog kompjutera paprena.

Njihova reparacija je nekoliko puta jeftinija od nabavke novog dela, tako da možete da prodate auto bez znatnog snižavanja cene. Ako želite da zadržite automobile duže vreme, moj vam je savet da kupite nov kompjuter.

Neki automobili imaju problem sa kompjuterima vazdušnih jastuka (stariji modeli Renaulta, i još neki drugi) koji upravljaju i pirotehničkim zatezačima pojaseva. Udarne rupe često mogu da izazovu aktivaciju samo jedne od bezbednosnih komponenti u sistemu pasivne i aktivne bezbednosti. To dovodi do “paljenja” lampice za vazdušne jastuke iako oni nisu aktivirani. Čak i da jesu, nakon njihove zamene nije potrebno menjati kompjuter, već je moguće njegovo reprogramiranje po višestruko nižoj ceni u odnosu na novi. Kada su u pitanju ABS centrale, sa njima najčešće nevolje imaju vozači BMW-a, Seata, VW-a i Audija. Uprkos tome, cene ovih automobila, mislim na polovne su paprene, i daleko više od konkurencije. Ovo je dokaz, da broj kvarova ne utiče previše na cenu polovnjaka, ni u Nemačkoj, a posebno ne u Srbiji. Drugim rečima, kada Renaultovi modeli imaju neki problem to se ponavlja hiljadu puta, kada sličan, ili skuplji problem ima BMW ili Audi, o tome se ćuti, a posebno ćute vlasnici tih premijum automobila, jer ionako su platili te polovnjake papreno, pa još da priznaju da pareno plaćaju i popravku elektronike, ispalo bi da nisu doneli baš najmudriju odluku, i da nisu baš takvi eksperti za automobile, kakvim se prikazuju.

Škoda Octavia, koja je kod nas jako popularna, i kao polovna preko svake mere precenjena, na njoj je masovna pojava otkazivanje instrumentne ploče. Sve kazaljke odjednom padnu na nulu bez ikakvog razloga. Popravak nije ni skup ni komplikovan, ali je neugodan, i u Srbiji ima jako malo servisa koji to znaju da kvalitetno odrade. Zanimljivo je da od te boljke pate samo Škode, iako su Golf, Leon i Audi A3 istog godišta tehnički gotovo identični automobili. Uprkos tome Škoda je u Srbiji mnogo cenjenija od Seata.

BMW serije pet linije E39 (četvrta generacija) pati od problema u kojem displej putnog računara u instrument ploči otkaže poslušnost. BMW nije jeftin automobil, i nije na spisku zajedno sa Renaultom, iako bi tamo često morao biti. Naravno, Megane košta nekoliko puta manje od BMW-a serije 5, čisto da vas podsetim.

Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Subaru takve probleme nemaju, a nema ih ni Hyundai, ili Kia, ali su ovi automobili kao polovni u Srbiji mnogo manje popularni. Istina, pravi zaljubljenici automobile, i oni koji mrze kvarove, prednost daju Hondama, Nissanima ili Toyotama prilikom kupovine.

Nije svaka polovna Toyota bolje od polovnog Peugeota, i Renaulta. Sve zavisi o kojoj se seriji modela radi, kako je održavan, koliko je star, koliko je prešao.

Priredio: Aleksandar Todorović
Preizeto sa: http: www.najboljiauto.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *