Dodge Viper – Istorija modela

Dodge Viper

Dodge Viper

Jednog dana u februaru 1988., tokom petominutne diskusije između Chryslerovog predsednika Robert Lutza i dizajnera Tom Galea, rođen je jedan od najznačajnijih Američkih automobila 1990ih godina – Dodge Viper.

I danas, 25 godina kasnije, Gale se priseća tog momenta kada ga je Lutz pozvao u svoju kancelariju, pokazao mu sliku Shelby Cobre iz 1960ih godina, i hitno naredio crteže moderne verzije. Lutz je želeo automobil koji će odlikovati moderni dizajn i tehnologija, ali on nije smeo da bude kontrolisan elektonikom već je vozač morao da ima potpunu kontrolu. To je od samog starta izbacilo ovaj automobil iz Italijanske konkurencije kao što su Ferrari i Lamborghini, ali zbog planirane visoke cene i od domaćih sportskih automobila kao što je Chevrolet Corvette.

Dodge Viper

Dodge Viper

Iako je Dodge Viper predstavljen krajem 1980ih godina, njegova istorija vuče poreklo mnogo ranije. Naime, 1979. tadašnji Chryslerov predsednik Lee Iacocca je dobio $1.5 milijardi pozajmicu od Američke vlade nakon što je kompanija upala u veliku finansijsku krizu. Iacocca je, tokom godina, investirao novac u male i ekonomične automobile (K-Cars) i minivanove (Dodge Grand Caravan) koji su se pokazali ogromnim uspesima. Chrysler uspeva da vrati novac državi čak sedam godina pre vremena zahvaljujući velikim profitima, što je takođe otvorilo mesto i za razvoj novih automobila.

Dodge Viper

Dodge Viper

Jedan takav automobil je trebao biti sportskog dizajna sa zadnjom vučom i V8 motorom. Sredinom 1985. ideja je rođena i urađeni su prvi crteži automobila koji je danas poznat kao Izod prototip. U istom periodu, Lutz je bio predsednik Chryslerove divizije za komercijalna vozila koja je radila na novom motoru. Ovaj motor je trebao biti dostupan u samo najvećim vozilima kompanije, a posle dužeg razmišljanja odlučeno je da takav motor bude V10 da bi se prestigla konkurencija. Iako je navedeni V10 trebao da odlikuje visok obrtan momenat na niskim RPM, Lutz je shvatio da uz minimalne modifikacije takav motor može da pokreće i sportski automobil.

Chrysleru je išlo u korist što je u istom periodu sarađivao sa legendarnim Carroll Shelbyem, koji je modifikovao Plymouth, Dodge i Chrysler vozila, kome je ideja predstavljena. Posle samo 90 minuta diskusije Shelby i Lutz su imali generalnu ideju kakav je Viper trebao da bude – moderna verzija čuvene Shelby Cobre. Zanimljivo je da je Shelby u navedenom periodu čekao na presađivanje srca i nije znao koliko dugo će da živi. Ideja o modernoj verziji njegove čuvene Cobre se činila kao poslednje veliko delo u karijeri jedne od ikona Američke auto industrije.

Dodge Viper

Prvi prototip je bio spreman za samo tri sedmice nakon što su urađeni prvi crteži, ali je trebalo proći tri godine pre nego što je počeo rad i na konceptu. Lutz je po prvi put video koncept 1988. i bio je iznenađen što automobil izgleda dosta modernije nego što je očekivao, a dizajnerska slično sa Cobrom je bila minimalna. Naime, iako su dva automobila delila određene karakteristike, kao što su dugačka hauba, kratak gepek i dvoje sedišta, Viper je u dosta većoj meri imao aerodinamične linije.

Dodge Viper

Dodge Viper

Po uzoru na Cobru, Viper je takođe dobio ime po zmiji otrovnici, a zvanično predstavljanje je usledilo na salonu automobila u Detroitu 1989. Publika je odlično prihvatila ovaj model, a u roku od nekoliko sati Chrysler je dobio veliki broj uplata za serijski automobil, iako je Viper tada bio samo koncept. Pod pritiskom publike, Iacocca je 1990. objavio da će Viper ipak ući u serijsku proizvodnju u limited brojevima.

Za razliku od perioda u kome se proizvodio, kada su čak i jeftini kompakti imali AWD i grejače u sedištima, Viper je imao samo osnovnu opremu (rani modeli nisu imali čak ni klimu) i prenosio snagu na zadnje točkove preko šest brzina manualnog menjača. Serijski model je zadržao 8.0L V10 motor koji je razvijao 400 ks i 609 Nm obrtnog momenta, a blok motora je urađen od aluminijuma od Italijanskog proizvođača vozila Lamborghinija, koji je tada bio pod kontrolom Chryslera. Car & Driver magazin je bio prvi koji je testirao Vipera i uspeo da zabeleži ubrzanje do 100 km/h za 4.4 sekunde, što su bili bolji brojevi od tada najboljeg Američkog sportskog automobila – Chevrolet Corvette.

Ono što je krasilo Viper i što ga je razlikovalo od Italijanskih i Nemačkih super-auta je što nije imao mnogo elektronike i vozač se morao dosta namučiti da kontroliše automobil. Zvanično predstavljanje je usledilo na 1991 Indianapolis 500, tada najvećoj Američkoj trci, kada je Carroll Shelby provozao Viper kao pace car. Prva godina proizvodnje je bila 1992 kada je isporučeno samo 196 primeraka. Chrysler je odlučio da ih rasporedi među 2,800 salona zavisno od brojeva prodaje najvećeg konkurenta Corvette prethodnih godina.

Dodge Viper

Dodge Viper

Zahvaljujući niskom broju proizvodnje, neki saloni su tražili čak $100,000 premium na fabričku cenu od $55,630, a nije bilo retkost da kupci plate i $200,000 za jedan od prvih modela. Većih promena nije bilo sve do 1996. kada je u liniju, pored roadstera, dodat i coupe sa GTS oznakom. Rumor kaže da je GTS inspirisan legendarnom Shelby Daytona Coupe iz 1960ih godina, a snaga motora je povećana na 450 ks. I pored ekstra snage, GTS je bio sporiji od roadstera zahvaljujući većoj težini, a ubrzanje do 100 km/h je iznosilo 4.8 sekundi.

Dodge Viper

Dodge Viper

Sledeća velika vest je usledila 1999. kada je predstavljen specijalni ACR (American Club Racer) model, koji je namenjen za vozače koji provode većinu vremena na stazi. Pored 460 ks, ACR je imao sportske gume i felne, modifikovanu suspenziju i enterijer bez opreme, da bi se sačuvala minimalna težina. Do tada početna cena je skočila na $86,860, a mnogima je počelo da smeta što se Viper nije značajnije menjao još od svog zvaničnog predstavnika.

Dodge Viper

Dodge Viper

Naime, dok se Corvette počela približavati Italijanskim i Nemačkim rivalima po pitanju performansi i kvaliteta enterijera, Viper je i dalje predstavljao modernu verziju Cobre, a pri tom je bio čak $40,000 skuplji. Pod pritiskom publike, Chrysler predstavlja drugu generaciju Vipera 2003. koji je zadržao linije prethodnika, ali je bio značajno civilozovaniji. Najveća promena je bila ispod haube, gde se sada nalazio veći 8.3L motor sa 500 ks, dok je težina vozila smanjena za 45 kg. Prvi testovi su pokazali impresivne brojeve.

Ubrzanje do 100 km/h je iznosilo četiri sekunde, ali velika vest je bila i modifikovana suspenzija sa kojom je Viper mogao da parira najboljim Američkim sportskim automobilima, kao što su Corvette Z06 i Mustang Cobra R. Druga generacija je opstala na tržištu sve do 2011. kada je ugašena zbog loše prodaje. U međuvremenu konkurencija je napredovala u tolikoj meri da nekada impresivni Viper je počeo da gubi svoje mesto na tržištu, na šta je Chrysler odgovorio predstavljanjem druge generacije ACR modela sa impresivnih 600 ks.

Dodge Viper

Dodge Viper

Iako nije mogao da parira konkurentima sa tehnologijom, ACR i danas drži rekord po brzini kruga na čuvenoj Nemačkoj stazi Nurburgring. Tokom kasnih 2000ih godina Chrysler se ponovo našao u finansijskoj krizi, koja je rezultirala gašenjem Vipera, ali kada je Italijanski Fiat kupio većinski deo kompanije, ideja se ponovo rodila. Treća generacija Vipera, sada pod SRT (Street & Racing Technology) je predstavljena na prošlogodišnjem salonu automobila u Detroitu i prati formulu prethodnika.

Iako je Viper zadržao većinu svojih dizajnerskih linija, moderniji dizajn se svakako može primetiti. Viper je takođe zadržao i ostale karakteristike koje su ga krasile u prošlosti, kao što je V10 motor, sada veličine 8.7L sa 640 ks, ali sa modernijom tehnologijom od strane Fiata. Tokom godina Dodge je proizveo oko 25,000 primeraka, što ovom automobilu daje status budućeg klasika. Spomenućemo da je Viper zabeležio i zapažene rezultate u auto-sportu na Evropskim stazama, što mu daje status globalne legende.

Dodge Viper

Dodge Viper

Iako postoje oni veruju da je njegovo vreme prošlo i da je Dodge trebao da zameni Viper sa modernijim automobilom punom tehnologijom, stara izreka kaže da ono što funkcioniše odlično ne treba menjati. Ako ne verujete, da vam kažemo da prvo mesto po brzini kruga na velikom Nurburgringu i dalje drži Viper ACR iz 2009 godine …

Autor: Talladega
Slike: Dodge
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *