DELOREAN DMC-12 (1981.- 1983.) – Istorija modela

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

U istoriji automobilizma, kompanija De Lorean će ostati zabeležena kao jedna od najkontraverzinijih automobilskih marki na svetu. Fama, glasine i istine koje su se prepletale oko fabrike i samog automobila promovisale su DMC-12 u klasiku i kolekcionarski primerak još za vreme produkcije ovog modela.

DELOREAN DMC-12

Ključni čovek cele storije bio je John Z. De Lorean, nekada jedna od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti američke, a i svetske auto industrije. Rođen u Detroitu, De Lorean je odrastao uz automobile. Zaposlivši se u General Motorsu, tačnije u Pontiacu, ubrzo je postao vodeći čovek te kompanije. Proslavio se mnogim mudrim potezima, a sigurno najpoznatiji je predstavljanje čuvenog modela GTO, koji je u početku razvijan bez znanja uprave kompanije. Tokom daljeg napretka postao je predsednik Chevroleta i čak potpredsednik cele GM grupacije, ali su ga konstantni nesporazumi  naveli da napusti to mesto. Ubrzo posle odlaska, De Lorean odlučuje da se posveti svom starom snu, produkciji sportskog automobila pod sopstvenim imenom, a nakon toliko godina neverovatnog uspeha u automobilskoj industriji bio je siguran da će lako pronaći podršku za projekat.

Stoga je 1975. godine, osnovan De Lorean Motor Company, sa ciljem da se dizajnira i napravi sportski automobil koji bi bio siguran, pouzdan, komforan, sa odličnim performansama i ležanjem na putu. De Lorean je oko sebe okupio neke od najboljih inžinjera tog doba, većinu iz General Motorsa. Ubrzo, tim je otišao u Italiju i od čuvenog Giorgetta Giugiara naručio dizajn celog vozila koje bi po njihovim smernicama trebalo da obavezno ima vrata u obliku krila (gullwing) i motor postavljen nazad. Sledeća etapa plana bila je stvaranje proizvodnih pogona i posle dugog razmatranja, izbor je pao na Dunmurry u Severnoj Irskoj, gde je na blatnjavom polju počela da niče fabrika. Taj potez je Britanska vlada pozdravila i investirala je do danas nepoznatu količinu novca. Bez obzira na sve, automobil praktično nije ni postojao, jer je osim dizajna, sve ostalo bilo nepoznato. Uvidevši da razvoj suviše sporo teče, De Lorean odlučuje da potraži pomoć. Posle nesporazuma fabrikama BMW i Porsche, sklapa dogovor sa Lotusom 1978. godine, kom se protivio Colin Chapman a na koji je zbog teške finansijske situacije bio primoran da pristane.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Sa podrškom Lotusa, DMC-12,  polako dobija oblik, dok se automobil promoviše kroz specijalizovanu štampu. Prvobitno objavljena cena od 12.000 dolara činila bi ga fantastično konkurentnim ali već tad se videlo da od toga nema ništa. Karoserija je ostala praktično nepromenjena sa karakterističnim gullwing vratima i motorom iza vozača, napravljena u potpunosti od nerđajućeg čelika. Prvobitno planiran kao 2+2 kupe, automobil je postao dvosed sa malim prostorom iza putnika i simboličnim prtljažnikom napred. Posle dugotrajnog ispitivanja, za pogon je izabran Renaultov V6 agregat (koji je nastao u koprodukciji Peugeota, Renaulta i Volvoa),sa četiri ventila po cilindru, zapremine 2,8 litara i snage oko 145 KS. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, iste fabrike. Da bi se obezbedio prestiž, vozilo je bio krcato Lucasovom elektronikom, poznatoj po nepouzdanosti. Unutrašnjost je obložena kožom i ugrađeni su klima uređaj i električni podizači stakala. Fabrika nije nudila mogućnost farbanja karoserije i svi primerci, osim tri, korišćena za testiranje, su metalno sive boje.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Početkom 1981. godine, auto je napokon bio gotov posle tri godine zakašnjenja od prvobitno određenog datuma, što je izuzetno koštalo investitore. Svetska premijera je bila na Salonu automobila u Ženevi i momentalno je fabrika bila zatrpana sa narudžbinama. Impakt na javnost je bio baš onakav kakav je De Lorean želeo a DMC-12 se potpuno razlikovao od konkurecije. Mnogi kupci prvih primeraka iz ’81. godine su dali po 1000 dolara kao depozit bez znanja potpune cene koja je iznosila oko 28.000 dolara, jako daleko od obećanih dvanaest, tri godine pre. Sa tako visokom cenom, De Lorean DMC-12 je zašao u područje opasne i etablirane konkurencije kao što su, Porsche 911, Mercedes SL 450 ili Chevrolet Corvette. Tokom prve godine prodaje, 1981 čak je i uspeo da nadmaši Porsche u prodaji na američkom tržištu ali su problemi brzo stigli.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Već početkom 1982. godine, prodaja pada jer se šire glasine o izuzetno slabom kvalitetu vozila. Naime, najviše zamerki upućeno je Renaultovom, odnosno, Volvom motoru koji sa 145 KS jednostavno nije bio dovoljno snažan a fabričkih 210 km/h je bilo jako sumnjivo. Automobili prodati na američkom tržištu su bili čak i slabiji, zbog modifikacija na motoru i izduvu radi ekologije. Na nekim modelima su ugrađeni suviše meki amortizeri što je potpuno ubijalo osećaj sportske vožnje i bilo pogodno samo za lagano krstarenje. Enterijer je bio skučen a elektronika nepouzdana.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Pored toga, mnogi dileri su morali da o svom trošku dorađuju automobile koji su iz Irske stizali praktično nezavršeni. Ohrabren odličnom početnom prodajom, De Lorean povećava mesečnu produkciju na 400 primeraka a zbog naglog pada prodaje, tokom 1982. godine, ovi automobili neuspevaju da nađu kupca.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Zbog svega toga, kompanija zapada u ozbiljne finansiske probleme a De Lorean traži pomoć od Britanske vlade. Sa sve slabijom prodajom, fabrika nekako funkcioniše ali prekid finansiske pomoći dovodi do bankrota. Tada na scenu stupaju poreski organi koji zapažaju De Loreanov izuzetno skup način života i ogromne sume novca koje su prolazile kroz kompaniju. Ispostavilo se da je John trošio sredstva kompanije, koja su data od strane Velike Britanije i garantovana posle sastanka sa Margaret Tacher, na jahte, harem manekenki, skupe hotele i galone šampanjca. Čim je to postalo poznato, De Lorean je pobegao iz Engleske a sve do njegove smrti, tamo je na snazi bio nalog za njegovo hapšenje.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

O ovom najmutnijem period fabrike se još uvek malo zna ali je sigurno da je De Lorean došao u Ameriku pokušavajući da nekako obezbedi finansiranje dalje proizvodnje. Nakon neuspelih sastanaka sa bankarima i predstavnicima investicionih fondova koji su svi znali za njegovu reputaciju raskalašnog trošadžije, okrenuo se “alternativnim načinima” kako bi zaradio novac. Naime, 26. oktobra 1982. godine FBI hapsi DeLoreana nakon njegovog pokušaja da za 1.8 miliona dolara, finansira švercovanje 100 kg kokaina koji bi imali predviđenu vrednost od 24 miliona $. Dugo se sumnjalo da DeLorean ima neke veze sa drogom ili da je blizak ljudima koji se time bave, stoga ga je FBI okružio sa ubačenim agentima koji su mu nudili prljave poslove.  Međutim,  i pored velike medijske prašine koja se digla oko ovog hapšenja, postojanja video snimka i priznanja krivice od strane DeLoreana (“pokušao sam da stvorim novac za moju fabriku“), ostao je na slobodi i živeo povučeno sve do smrti, 2005. godine.

U svakom slučaju, početkom 1983. godine se prekida proizvodnja ali je još određen broj primeraka sklopljen i isporučen kupcima koji su već uplatili automobil. Tačan broj proizvedenih primeraka se ne zna, ali po oficijelnim podacima, 6539 komada (1981. god), 1126 komada (1982. god), 918 komada (1983. god) je napravljeno. Sa druge strane, zaposleni u fabrici tvrde da je proizvedeno više od 10 000 automobila ali je posle bankrota sva tehnička i finansiska dokumentacija nestala a sigurno je da ni sam De Lorean nije imao tačne podatke.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Verovatno bi DMC-12 bio brzo zaboravljen i ostao u sećanju samo verziranih poznavalaca automobilizma da nije čuvenog filmskog serijala “Back to the Futre” koji je od Michaela J. Foxa stvorio zvezdu a DeLorean spasao od sudbine promašaja i loše reputacije. Naravno, film ne može da promeni istoriju, slab motor i lopovsko-dilerske poduhvate Johna DeLoreana, ali može da sećanje na ovaj auto učini pozitivnim kroz priču o Doc Brownu i Martyu i njihovom putovanju kroz vreme u tri blockbuster nastavka. Tako da danas kad pričate o DMC-12 ljudima najlakše objasnite da je to auto iz “Povratak u budućnost” i svi znaju o čemu pričate.

DELOREAN DMC-12

DELOREAN DMC-12

Bez obzira na sve, danas je DMC-12 svojevrstan kult automobil sa velikim krugom obožavalaca. Cena na tržišu old tajmera mu je stabilna i nije velika pogotovo znajući kako je ovo interesantan i extravagantan automobil. Danas, mišljenja o ovom automobilu su i dalje podeljena. Sa jedne strane smatraju ga bezvrednim produktom demagoga koji nema neku vrednost. Za druge, predstavlja remek delo automobilskog genija koji je bio žrtva loših okolnosti. Kako god, nema sumnje da je ovo jedan automobil koji se u moru raznih drugih, ističe izgledom, čudnim prestižom i neverovatnom istorijom koja ga čini legendom modernog automobilizma. A i može da putuje kroz vreme…

Tekst: V.Herbez
Foto: Newsweek, autowp.ru
Preuzeto sa: autocaffe.net


Ostavite odgovor