Datsun / Nissan Z – Istorija modela

Datsun / Nissan Z

Datsun / Nissan Z

Kada je Nissanov predsednik Carlos Ghosn predstavio novi 350Z na salonu automobila u Tokiju 2001., prisetio se kako je istorija ovog čuvenog Japanskog sportskog automobila počela.

Ghosn je tada izjavio “U jesen 1969., Nissan je predstavio sportski dvosed koji je promenio standarde. Imao je Evropski stil, Američku snagu i Japanski kvalitet i bio poželjan u celom svetu.“ Reč je bila, naravno, o automobilu koji je bio poznat kao Datsun 240Z u Evropi i Severnoj Americi i kao Fairlady Z u Japanu i Azijskim tržištima, ali njegova istorija vuče poreklo mnogo ranije od navedene 1969.. Datsun je osnovan još 1933. kao jeftinija divizija Nissana za Azijsko tržištu, ali su svi modeli kompanije prodavani u Severnoj Americi kao Datsuni sve do ranih 1980ih godina. Predratni period nije preterano interesantan za istoričare, ali posle rata Datsun je bio jedna od kompanija sa najvećim rastom prodaje na Američkom tržištu, tada najvećem na svetu. Do sredine 1960ih godina Datsun je prestigao Volkswagen i postao najbolje prodavan import na Američkom tržištu zahvaljujući liniji malih pickupa i popularnom 510 modelu, koji se prodavao kao sedan i karavan.

Datsun / Nissan Z

Datsun / Nissan Z

I pored visoke prodaje, Japanski proizvođač vozila je bio nezadovoljan što u svojoj liniji nije imao nijedan automobil koji bi podigao imidž kompanije. Njegovi automobili su uglavnom bili jednostavni, kvalitetni i jeftini, ali je Američka publika želela i stil, imidž i opremu. Prvi Datsun koji je urađen sa takvom idejom je bio 1959 Fairlady roadster, ali sa samo 37 ks ispod haube samo 300 primeraka je prodato u naredne tri godine. Sledeći na redu je bio 1962. 1500 Sports Roadster i predstavljao kopiju Britanskih roadstera, ali i pored privlačnog dizajna i niske cene od $ 2465 ipak nije uspeo da ostavi značajniji trag. Može se reći da je 1968. 2000 Sports predstavljao preokret pošto je imao 135 ks i tada egzotični pet brzina manuelni menjač. Navedeno vreme predsednik Nissana Yutaka Katayama, poznatiji kao Mr. K, je razmatrao opcije kako osvojiti razmažene Amerikance na Japanski način.

Datsun / Nissan Z

Datsun / Nissan Z

Mr. K je živeo i radio u Američkoj državi Kaliforniji i u velikoj meri poznavao ukus Amerikanaca. U saradnji sa dizajnerom Fumio Yashida, Mr. K je još sredinom 1960ih godina naredio crteže za sledeću generaciju roadstera, ali su oni morali biti dostupni i kao kupe. Izbor je na kraju pao samo na kupe sa dvoje sedišta jer je Mr. K smatrao da su šanse za uspeh najveće, a kao zvanično predstavljenje je uzet salon automobila u Tokiju 1969. Malo je reći da je publika bila iznenađena sa onim šta je videla. Novi 240Z je pružao sve ono šta i performance modeli Porschea i Jaguara, ali za mali deo njegove cene koja je iznosila $ 3526. Volvo 1800E je koštao $ 4500, Chevrolet Corvette $ 5000, a Jaguar E-Type $ 5800 pa se Datsunova cena činila dosta malom, iako su saloni zahtevali još veće premije svima onima koji su želeli ovaj kupe. Neki su tvrdili da je 240Z kopija E-Type, drugi su videli linije i Ferrari GTO, ali nema sumnje da je automobil bio poseban na svoj način.

Datsun / Nissan Z

Ispod dugačke haube se skrivao 2.4 I6 motor iz 510 sedana koji razvijao 150 ks dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko četiri brzine manuelnog menjača. To je bilo dovoljno da povuče ovaj 1068 kg težak kupe do 100 km/h za samo osam sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 201 km/h. Prodaja je startovala sporo i Datsun je prvo godine isporučio 10000 primeraka, ali već do sredine 1971. Datsun nije uspevao da proizvede dovoljan broj primeraka. Pored moćnog motora, kupcima se dopala i sportska suspenzije i kočnice, pa je tokom 1971,, prve pune godine 240Z na tržištu, Američkim kupcima isporučeno 26733 primerka. Iste godine Datsun u liniju dodaje i tri brzine automatski menjač mada se čak 90% kupaca odlučilo za manuelni. Do 1973. cena je porasla do $ 4400, ali i pored toga čak 52556 240Z su pronašli vlasnike. Sredinom 1970ih godina Datsun predstavlja novi 260Z nakon što stariji 2.4 motor više nije zahtevao da zadovolji stroge zakone o izduvnim gasovima.

Datsun / Nissan 300Z

Novi 2.6 motor je razvijao 139 ks, ali zbog nešto veće težine nije uspevao da zabeleži bolje brojeve ubrzanja. Težina je povećana u najvećoj meri zahvaljujući takođe novim standardima o sigurnosnim merama, a to se odrazilo i na dizajn vozila nakon što je Datsun morao da ubaci nove branike. Iste godine u ponudi se nalazi i produžena 2+2 verzija sa zadnjim sedištima, ali nikada nije bila preterano popularna među kupcima. 260Z je opstao bez promena naredne dve godine kada je usledilo novo povećanje dimenzija motora, ovaj put na 2.8, dok je snaga povećana na 149 ks, a nedugo zatim i na 170 ks. Do tada težina vozila je iznosila ne baš malih 1294 kg, a cena $ 6284. Do kasnih 1970ih godina popularnost Z automobila je naglo opala najviše zato što je konkurencija predstavila modernije i efikasnije automobile po sličnim cenama, i Datsun je shvatio da mora da krene istim putevim.

Datsun / Nissan Z

Inženjeri Japanskog giganta su se našli pred velikom dilemom kako modernizovati legendarni automobil, a sve je počelo sa potpuno novom platformom koja je pozajmljena od 810 sedana. 1979. 280ZX je bio u svakom pogledu veći od prethodnika, ali je zadržao većinu dizajnerskih linija kao i izbor pet brzina manuelnog i tri brzine automatskog menjača. Kao kritika na račun prostora, enterijer je bio značajno komotniji i luksuzniji, a po prvi put i klima je postala deo standardne opreme. Do tada cena je skočila do čak $ 9899, ali kupci nisu imali previše razloga za brigu. Naime, navedene 1979. je prodato čak 86000 primeraka, a popularni Motor Trend magazin je proglasio 280ZX za import godine. Naredne 1980. Z je proslavio deset godina postojanja, a u tu čast je predstavljen poseban Anniversary Edition model u crnoj i zlatnoj boji sa cenom od $ 13850.

Datsun / Nissan Z

Početkom 1981. Datsun publici predstavlja tada dosta novu tehnologiju kou su popularizovali Saab i Buick – turbo motor. Snaga motora je povećana na 180 ks, kao i cena koja je iznosila $ 18000, dok je ubrzanje do 100 km/h iznosilo 7.4 sekunde. Narednih godina prodaja je počela da pada velikom brzinom, što je Datsun pokušavao da reši dodavanjem luksuznih opcija, ali i pored toga postalo je jasno da je vreme ovog automobila prošlo i da su promene neophodne. Do sredine 1980ih godina mnogo toga se promenilo u Nissanu. Datsun ime je i zvanično ugašeno posle 1982. godine pa je tako novi model, koji se pojavio u prodaji 1984., bio poznat kao Nissan 300ZX. Ovaj automobil je bio novi u svakom pogledu u poređenju sa prethodnikom i urađen kao konkurent vozilima kao što su Mitsubishi Starion, Mazda RX-7 i Toyota Supra.

Datsun / Nissan Z

Nissan je očekivao da, kao u prošlosti, novi model donese i veću prodaju, pa je tako dizajn bio moderniji, a enterijer luksuzniji čime je 300ZX postao GT automobil umesto sportskog. Kupac je i dalje dobivao izbor dvoseda i 2+2, a ispod haube se nalazio potpuno novi 3.0 V6 motor koji je razvijao 160 ks u osnovnoj verziji i 200 ks u turbo verziji. Novinari su uglavnom imali reči pohvale za novi model i hvalili brzinu i stabilnost, ali u velikoj meri kritikovali što je Z postao veliki i teški GT automobil umesto malog i laganog sportskog automobila. Međutim, kupcima to očigledno nije smetalo jer je 300ZX godinama bio najprodavaniji sportski automobil u Americi, a sa maksimalnim brzinom od 250 km/h i jedan od najbržih. Tokom 1989. Nissan predstavlja i još moćniju Z32 verziju koja je podigla snagu na 300 ks, a ubrzanje do 100 km/h na samo pet sekundi.

Datsun / Nissan Z

U pitanju je bio jedan od najbržih automobila u Americi koji je osvojio mnoštvo nagrada, ali zbog visoke cene (koja je dostizala i $30,000) nije bio preterano popularna opcija kod kupaca. 300ZX je takođe imao mnogo uspeha i u auto-sportu sa pobedama u klasama na 24 sata Daytona i Le Mans i 12 sati Sebring. 1990. Nissan publici predstavlja obnovljeni 300ZX sa modernijim dizajnom, ali bez tehničkih izmena. Tri godine kasnije u prodaju stiže i prvi Z kabriolet, urađen od strane Američke kompanije ASC, i sa cenom od $37,000. Na žalost, zbog visoke cene prodaja je uvek bila minimalna i ovaj automobil nije ostavio značajniji trag. Do sredine 1990ih godina jak Japanski jen u poređenju sa Američkim dolarom je doveo do cene osnovnog modela do čak $50,000 i Nissan je odlučio da će 1996. biti poslednja za ovaj legendarni automobil.

Datsun / Nissan Z

U istom periodu Japanski gigant je prolazio kroz tešku finansijsku situaciju i iako je novi Z automobil planiran, što potvrđuje i koncept iz 1999., nije imao finansije za automobil na kome gubi pare, pa se tako koncentrisao na liniju većih SUV i pickupa. Kada je, 1999., Francuski Renault kupio 44.4% Nissana, ideja za modernim Z automobilom je ponovo postala aktuelna u medijima. Međutim, zvaničnih informacija nije bilo sve do 2001. kada je novi predsednik kompanije, Carlos Ghosn, najavio serijsku proizvodnju. Prvi prototip je predstavljen iste godine, a serijski model godinu dana kasnije. Novi 350Z nije delio dizajnerske linije sa prethodnicima, a ispod haube se krio novi 3.5 V6 motor koji je razvijao 287 ks. Kupac je mogao da bira između dvoseda kao kupe i roadster. Iako je imao značajno višu cenu u poređenju sa prethodnicima, 350Z se pokazao jako popularnim među kupcima i tjunerskim kućama, među kojima je svakako najpoznatija NISMO (Nissan Motorsport).

Datsun / Nissan Z

350Z je igrao veliku ulogu i u auto-sportu sa pobedama u klasama kao što su Američka Trans Am serija i Japanska Super GT serija. Trenutna generacija 370Z je publici predstavljena pre tri godine sa modernijim dizajnom, novim sedam brzina automatskim menjačem i moćnijim 3.7 V6 motorom koji razvija 333 ks. U pitanju su neki od najbržih Z automobila ikada proizvedenih, sa ubrzanjem do 100 km/h za samo 4.5 sekunde i maksimalnom brzinom od 250 km/h. Danas su Z automobili neki od najvrednijih Japanskih klasičnim automobila, a prednost imaju vozila sa Datsun oznakom. Rani modeli su takođe veoma popularni u svetu restromod, a i sam Nissan se uključio u ovu akciju kada je, 1998., restaurirao veliki broj originalnih 1970. – 1973. modela i ponudio ih u prodaji po početnoj ceni od $30,000. Sam podatak da su svi modeli rasprodati u rekordnom roku nam govori koliko je ovaj automobil danas cenjen i da se smatra za jedan od najboljih sportskih automobila 1970ih godina.

Autor: Talladega
Slike: Datsun/Nissan
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *