Kako da prepoznamo kvar grejača cilindra?

Grejača

Ako grejači kod vozila ne rade kako treba, lako je zaključiti da će motor pri hladnijem vremenu otežano paliti, ili uopšte neće biti moguće pokrenuti ga

Kada u hladno zimsko jutro date kontakt na svom dizel automobilu, primetićete lampicu u obliku spirale koja će se isključiti nešto kasnije od ostalih. To je znak da su grejači zagrejali smešu u cilindrima i time omogućili startovanje motora.

Dakle, za paljenje smeše goriva i vazduha kod dizel motora nisu potrebne svećice kao kod benzinskih. Eksplozija te smeše, koja predstavlja osnovni uslov za rad motora sa unutrašnjim sagorevanjem, nastaje usled visokog pritiska koji stvara specijalna pumpa.

Međutim, da bi paljenje motora uvek bilo pouzdano, posebno pri niskim spoljašnjim temperaturama, dizel motori se i te kako oslanjaju na pomoć grejača koji se nalaze u glavi svakog cilindra.

Oni su posebno važni kod starijih modela, jer bez njihove pomoći ne možete upaliti motor ni kada su temperature u plusu. Kod novijih modela se pale tek  ispod -4 stepena. Zato grejači kod novijih automobila traju dugo. Proizvođači savetuju njihovu zamenu na oko 80.000 do 100.000 kilometara. Ali zašto su grejači toliko važni?

Tokom dužih perioda u kojima motor ne radi, komore za sagorijevanje i blok motora se prilično ohlade. Kada se tome doda već dosta hladan spoljašnji vazduh koji se usisava u cilindre, temperatura koja se dobije  komprimovanjem smeše ne omogućava njeno samostalno paljenje.

grejača

Delovi grejača

U tom trenutku na scenu stupaju grejači. Oni su ušrafljeni u glave cilindara, a njihov vrh koji doseže do komore za sagorevanje, zagrejava se do visokih temperature čim dobije struju. U zavisnosti od vrste grejača, on za samo par sekundi dostiže temperature preko 1.000°C, i tako brzo zagreva smešu. Ovaj proces zagrevanja koji se dešava pre samog pokretanja motora se takođe zove “predgrevanje”.

Na početku predgrevanja, struja protiče kroz provodnike u grejaču i regulacioni kalem, da bi stigla do kalema na vrhu grejača, koji ubrzo dostiže tačku usijanja. Ako grejači kod vozila ne rade kako treba, lako je zaključiti da će motor pri hladnijem vremenu otežano paliti, ili uopšte neće biti moguće pokrenuti ga. Kako da znamo da je došlo vreme za zamenu grejača?

Naravno, najbolji pokazatelj da grejači nisu u dobrom stanju je nemogućnost startovanja dizel motora, kada se nakon okretanja ključa čuje verglanje, a motor se ipak ne pali.

Ipak, da ne bi došli u situaciju da uopšte ne možete da pokrenete motor, treba da reagujete prilikom pojave simptoma koji nagoveštavaju ovakav ishod.

Jedan od njih je otežano startovanje mašine, koje se naročito javlja u hladnim jutrima. Čak i kada uspete da pokrenete motor, on će imati vrlo grub rad dok se ne zagreje. Uzrok tome je loše paljenje smeše, jer grejači ne zagrejavaju dovoljno unutrašnjost cilindara. Rezultat je nepotpuno sagorevanje smeše. Čak i kada upalite motor nakon par pokušaja, vrlo verovatno ćete imati isti problem kada ostavite automobil par sati na parkingu.

Gust beli dim koji izlazi iz auspuha dok je motor hladan, je još jedan znak da grejači ne funkcionišu. Pošto smeša ne sagoreva u potpunosti, gorivo dolazi u izduvni sistem, što rezultira pojavom dima. Kada motor dostigne radnu temperaturu, dim nestaje.

Grejači

Naravno, svi ovi simptomi mogu da se jave odjednom. Dakle, ako motor vašeg vozila otežano pali, a kada konačno upali radi grubo i ispušta beli dim dok se ne zagreje, možete da budete gotovo sigurni da je problem u grejačima.

Ponekad grejač može da prestane da radi i zbog kvara na releju. Kod novijih modela to reguliše elektronika. Neće se odraziti na rad motora, ali će grejač da se ošteti vrlo brzo.

Cena grejača, u zavisnosti od motora, kreće se od oko pet do preko 20 eura.

Uz malo iskustva i alata možete i sami da ih zamenite

Grejače na vozilu možete i sami da promenite. Za to će vam biti potrebno samo malo iskustva i odvijač, takozvana gedora. Grejače bi trebalo da pronađete vrlo lako. Oni se nalaze pri vrhu bloka motora, raspoređeni tako da njihov vrh ulazi u cilindre. Zamena je proces koji traje oko 30 minuta.

Grejače ćete skunuti tako što ćete prvo raskačiti kablove koji su priključeni na njih, zatim otpustite šrafove koji ih drže na mestu, i konačno ih odšrafite iz motora.Testirajte ih da biste proverili jesu li i dalje upotrebljivi. Za to su vam potrebni samo kablovi za startovanje motora. Crveni kabl spojite na vrh grejača, a crni na telo grejača. Ako grejač radi pravilno, njegov vrh će početi da sija. Zato nikako ne držite grejač za vrh kada radite ovu probu.

U slučaju da vrh ne sija, grejač nije u funkciji.

Autor: Saša Marković

Preuzeto sa: www.vijesti.me


Ostavite odgovor