Curenje vode u prtljažnik , sitne pukotine prave veliku štetu

prtljažnik

Skupljanje vode u prtljažniku kod starijih automobila možda nije bio toliki problem, ali prtljažnik modernih modela često su prepuni elektronike. Pa već i mala pukotina, primerice na svetlu, može biti uzrok teško objašnjivih kvarova, a na koncu i velikog troška popravki

Kako bi automobil imao što bolja vozna svojstva, od velike je važnosti pravilan raspored mase, odnosno podjednako opterećenje po osovinama, pa se sve češće u prtljažnik ugrađuje i akumulator. Akumulator je naime, vrlo težak – najmanje deset, a u pravilu oko 15 kilograma! Stoga je bitno da tako težak element u vozilu bude postavljen što bliže osovini i što niže, da što manje utiče na vozne osobine, no oba ta zahteva u skučenom motornom prostoru vrlo je teško izvesti. Posebno ako se želi da akomulator pritom bude i lako dostupan za zamenu ili proveru.

Uz to kod automobila sa zadnjim pogonom dodatna težina na zadnjoj osovini može poboljšati i prianjanje zadnjih točkova, a baš se položajem akumulatora može lako izbalansirati i težina diferencijala i izduvnog sistema… Sledeći razlog za premeštanje akumulatora u prtljažnik je i to da je on u motornom prostoru izložen vrlo visokim temperaturama koje razvija sam motor, a to mu šteti i smanjuje kapacitet. Stoga danas sve veći broj proizvođača, naročito kod automobila sa zadnjim pogonom poput, primerice, BMW-a, Mazde u MX-5 ili Alfe Romea u novoj Giuliji, akumulatore ugrađuje u prtljažnik. A zajedno s njima onda tamo završi i dosta elektronike.

prtljažnik

Što nas dovodi do problema vode ili vlage u prtljažniku. Naime, vlaga u prtljažniku nije nešto neuobičajeno – iskusni su majstori oduvijek savetovali da se prilikom pregleda polovnog vozila podigne tepih i proveri je li dno prtljažnika vlažno te ima li korozije. Prtljažnik je, naime, zatvorena posuda poput kade, a voda u njega može dospeti s više strana – kroz loše dihtovanje poklopca prtljažnika, dihtunga zadnjih svetala, sama svetla, pa čak i loše zadihtovano zadnje staklo. Problem je što se tamo i skuplja, kao u kakvom bazenu.

prtljažnik

– Voda uvek pronađe put, kaže Robert Kurpes iz autolakirerske radionice Zagi, dok nam na jednom BMW-u pokazuje pukotinu na zadnjem svetlu kroz koju je voda curila u prtljažnik i dodaje:

– Naročito ako je auto, poput ovog, često bio na pranju, jer kad se auto ispire mlazom vode pod visokim pritiskom voda ulazi u njega i kroz najmanje pukotine. Problem je što voda kad uđe u prtljažnik nema iz njega gde, pa će je se, čak i kad je propuštanje minimalno, s vremenom skupiti sve više i više. A skuplja se naravno, tamo gde je najteže primetiti, na dnu prtljažnika. Tako da auto možete voziti mesecima i pritom biti posve nesvesni da je u vašem prtljažniku sve više vode.

A čak i ako s vremena na vreme otvorite prtljažnik, teško ćete primetiti vodu. A ona ispod tapecirunga napada kablove, žice i, što je najgore, vrlo osetljivu i preciznu elektroniku, što može dovesti do njenog neispravnog rada, krivih očitanja, loše provodljivosti i korozije, pa i kratkog spoja. Auto tako može završiti sa skupim kvarom elektronikekojem je pravi problem koji ga je izazvao zapravo limarski! Da se to izbegne pri limarskim popravkama najvažnije je otkriti odakle voda cura i na koji način prodire u prtljažnik te temeljno sanirati oštećenja. A pri tom vlasnik auta ne bi trebao nikad zanemariti ni ona najmanja, naoko nevažna oštećenja na zadnjem delu autaomobila…

elektronika

 

Ukratko

Voda može naći svoj put u unutrašnjost čak i kroz naizgled bezazlenu pukotinu na zadnjem svetlu, naročito ako se automobil često pere vodom pod visokim pritiskom.

Da bi se ustanovilo od kuda voda dolazi, često je potrebno demontirati čitav prtljažni prostor.

 

Marin Tomaš

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


One Comment

Ostavite odgovor