Crne masne mrlje ispod automobila

Crne masne mrlje

Crne masne mrlje ispod automobila prvi su znak da trebate podići poklopac motora

KADA AUTOMOBIL POČNE “OZNAČAVATI TERITORIJU” –  Crne masne mrlje ispod automobila

Kapanje ili curenje ulja, koje u većini slučajeva ostavlja crni, masni trag iza našeg limenog ljubimca, može biti potpuno bezazlen problem, ali i prava noćna mora. Iako izgleda kao veliki problem, u većini slučajeva crni trag na motoru ili ispod motora moguće je vrlo lako rešiti, dok u nekim slučajevima nemarnost može izazvati velike probleme, pa čak i uništiti motor.

Ako se malo pažljivije zagledamo, na svakom parkiralištu možemo primetiti masne crne naslage koje su prouzrokovane kapanjem ili curenjem ulja iz parkiranih vozila. Kapanje ulja uopšte nije retka pojava, i dešava se na velikom broju vozila koja iza sebe imaju po nekoliko desetina hiljada pređenih kilometara. Znajući da je motorno ulje osnova za pravilan i dugovečan rad motora, stoga mu u svakom trenutku treba osigurati dovoljnu količinu mazivnog sredstva.

Mazivo generalno, pa i motorno ulje, služi kao sredstvo koje se nalazi između dve površine kinetičkog para, koje se kreću jedna u odnosu na drugu. Zadatak maziva je da spriječi direktni dodir međusobno sparenih površina i da na taj način smanji trenje i njihovo trošenje. Usto, mazivom se može hladiti, mazivo može na mestu trenja  zaptivati, može sprečiti koroziju, i može smanjiti buku ležajeva. Automobilski motor opremljen je sistemom podmazivanja koji je pod pritiskom, s kružnim tokom ulja. Pokreće ga zupčasta pumpa smeštena u koritu motora (karteru). Motorno ulje prolazi kroz filter, gde mu se odstranjuju nečistoće, metalne čestice i ostaci sagorevanja. Podmazuju se kolenasto i bregasto vratilo, razvodni mehanizam, klip s prstenovima i cilindri. Kod motora sa turbopunjenjem izuzetno je važno kvalitetno podmazivanje osovine i ležajeva turbo punjača. Budući da je motorno ulje fluid, i da unutar motora postoji nekoliko mesta na kojima ulje može napustiti zatvoreni sistem, u motoru se nalazi nekoliko zaptivača, koji zbog svoje konstrukcije vremenom dotraju i izgube funkciju idealnog zaptivanja. U zavisnosti od poroznosti pojedinih zaptivača, motor u određenom trenutku može izgubiti minimalnu potrebnu količinu ulja neophodnu za normalan rad.

Prvi masni tragovi ispod parkiranog automobila, siguran su znak da se morate uputiti u automehaničarsku radionicu. Ponekad problem može biti sasvim bezazlen, a u češćem broju slučajeva iziskivaće određenu intervenciju i novčanu investiciju.

Neoprezno dosipanje ulja

Masni tragovi ispod automobila mogu biti sasvim bezazleni ukoliko ste ustanovili da je neposredno nakon promene ulja u servisu došlo do pojave masnih mrlja na asfaltu. Nemojte se odmah obeshrabriti. Ponekad je uzrok to što je neoprezni mehaničar bez adekvatnog levka iz malih posuda (1 ili 4 litra) dosipao ulje u otvor na poklopcu ventila. Ovaj princip se primenjuje obično u slabije opremljenim radionicama koje nemaju zajednički sistem za dosipanje ulja. Mehaničaru je jednostavno mlaz iz kantice otišao pored otvora, i preko glave, bloka i korita motora našao put do asfalta. Dakle, bez panike. To je čak i jednostavno utvrditi vizuelnim pregledom.Sa druge strane, kod starijih automobila jednostavno je moguće da je dotrajao poklopac otvora za dosipanje.

Crne masne mrlje                 Crne masne mrlje

Stariji i jednostavniji automobili imaju gotovo univerzalan i poklopac otvora kroz koji se dosipa motorno ulje. Sastoji se od tri dela – tela, gumenog zaptivača u obliku diska i opružnog lima, koji služi da ostvari dovoljnu silu naleganja poklopca na otvor. Takvi čepovi se obično nalaze na Zastavinim automobilima. Uzrok može biti ili u dotrajalosti gumice ili u opružnom limu koji je izgubio elastičnost, pa samim tim i silu pritiska na otvor. Pošto je sistem pod pritiskom i automobil se prilikom kretanja dovoljno ljulja, kroz neispravan poklopac se može izgubiti dovoljna količina ulja da počne stvarati probleme. Nije u pitanju samo gubitak ulja nego i dospevanje ulja na druge vitalne delove što može prouzrokovati dodatne kvarove. Rešenje je jednostavno i može se završiti u vlastitoj režiji. Takvih poklopaca ima u svakoj prodavnici automobilskih delova.

Neispravna šipka za merenje količine ulja

Sigurno ste nekada proveravali količinu ulja u motoru jednostavnim izvlačenjem kontrolne šipke za merenje nivoa ulja. Obično se nalazi na vidljivom mestu i neretko je markirana žutom bojom. Takođe, kod starijih automobila ona je jednostavni savijeni pljosnati lim koji se uvlači u cev prečnika nekoliko milimetara. I ona na svom “vratu” ima mali gumeni zaptivač koji vremenom može izgubiti funkciju. Kroz ovu cev gube se male količine ulja, ali stvaraju probleme utoliko što mogu zamastiti ostale delove ispod poklopca motora, pa i donji deo korita. I ova intervencija je jednostavna, pa ukoliko se ne radi o nekom posebnom vozilu, kontrolna šipka se može pronaći u osrednje snabdevenim prodavnicama autodelova.

Nedovoljno pritegnut filter ulja

Takođe, naizgled bezazlen problem može biti u nedovoljno pritegnutom filteru ulja. I to se dešava neopreznim automehaničarima Prilikom zamene ulja obavezna je i zamena filtera, a on se skida pomoću specijalnog alata. Postavljanje novog filtera je jednostavan proces i zateže se određenom silom (ne previše). Međutim, može se desiti da mehaničar nedovoljno stegne filter, čija zaptivka odmah počne propuštati određene količine ulja. U najgorem slučaju može se desiti da se usled vibracija filter sasvim otvrdne i da spadne, što neminovno može izazvati havariju većih razmera. Ukoliko se problem ne uoči na vreme, vrlo brzo može doći do potpunog uništenja motora. Naravno, problem se prvo manifestuje, pojavom masnih mrlja na asfaltu, pa je od vitalnog značaja problem sanirati što ranije.

Nedovoljno pritegnut vijak otvora za prosipanje dotrajalog ulja

Takođe, vrlo često na posudi ulja može popustiti vijak koji služi za odvod starog ulja prilikom zamene. Usled stalnog odvijanja i zavijanja, vrlo lako se može desiti da se podloška potroši u tolikoj meri da počne puštati ulje. Nije retkost da neki servisi ovaj vijak menjaju nakon nekoliko zamena ulja ili čak prilikom svake zamene ulja. Cena intervencije je marginalna, a kroz neispravan vijak praktično može oteći kompletna količina ulja iz motora.

Kad dotraje zaptivka poklopca ventila

Dotrajalost zaptivača poklopca ventila je nešto složeniji problem i uglavnom nije za intervenciju po sistemu “sam svoj majstor”. Može se primetiti po nakupinama prašine u formi blata na poklopcu motora.

Danas među novim automobilima je vrlo teško primetiti kapanje, jer su obično motori pokriveni plastičnim poklopcem koji služi kao zvučna izolacija ili kao prepreka nestručnim osobama da dođu u kontakt sa osetljivim delovima motora. Međutim, razloga za paniku kada je u pitanju ovakav scenario jednostavno nema. Zaptivač poklopca ventila je najjeftiniji zaptivač koji se koristi na jednom motoru, i napravljen je od smese gume i “pluta” (klingerit). Kako je smešteno u području gde se nalazi veliki broj uljnih mlaznica koje podmazuju ventilski sistem i bregasta vratila, konstantno je u kontaktu sa uljem. Međutim, ulje koje podmazuje ventilski sistem odvodi se iz tog dela motora prema koritu putem odvodnih kanala, gde ponovo prolazi kroz filter nazad u motor. Vrlo često kako zbog ređih zamena ulja, nekvalitetnih ulja, ali i zamene filtera tokom svake druge zamene ulja (što je česta, ali po motor opasna praksa naših starijih mehaničara) na PVC ventilu i odvodnim kanalima mogu se uhvatiti uljne naslage koje sprečavaju brz odvod ulja. PVC ventil je ustvari regulator pritiska koji vlada u prostoru ventilskog sistema. Kada uljne pare naprave određeni pritisak, PVC ventil je zadužen da oslobodi taj prostor od pritiska i uljne pare vrati u uljnu posudu, odnosno karter, gde se usled hlađenja ponovo kondenzuju. Međutim, PVC ventil je izuzetno osetljiv, i praktično ga jedno sipanje lošeg ulja može začepiti. Povećan pritisak koji se javlja u ventilskom prostoru mora obično najveći uticaj ima upravo na zaptivaču poklopca motora.

Međutim, gubljenje ulja na ovom delu obično prolazi neopaženo, jer se radi o veoma malim količinama, mada se vremenom može “sliti” sve do korita motora. Najveći problem ovog tipa javlja se kod motora V konfiguracije (V6, V8 i V12) i to zbog nagiba glave motora. Zaptivač obično popusti na donjem delu poklopca, koji se nalazi odmah iznad izduvne grane. U dodiru sa izduvnom granom čija je temperatura u vožnji po nekoliko stotina stepeni, ulje će sigurno izgoreti i proizvoditi neugodan miris. Zamena ovog zaptivača je relativno jeftina.

Kad dotraje zaptivka korita motora

Klasični problem curenja ulja iz motora je i popuštanje zaptivača posude za ulje, ili takozvanog korita motora ili kartera. S obzirom na to da su manje-više svi proizvođači automobila dosegli takav nivo kvaliteta gde je puštanje ulja iz kartera gotovo nepostojeća pojava, ovaj problem je više izražen kod starijih automobila. Ipak, pošto je ovaj zaptivač izložen stalnim temperaturnim dilatacijama, vremenom može doći do poroznosti i gubitka ulja u većim količinama. Ovaj zaptivač je praktično u svakom trenutku “u funkciji”, pa kroz njega ulje može napuštati prostor korita u kontinuitetu. Dodatno tome, korito motora je praktično, najistureniji dio motora i samim tim najizloženije mehaničkim uticajima. Stariji automobili, ali i jeftiniji noviji, obično nemaju nikakvu zaštitu korita, što dodatno usložnjava problem. Dodir sa visokim ivičnjakom može pomeriti geometriju korita i tako dovesti do preduslova za curenje ulja.

                    

Oštećeno korito motora

Kao što smo rekli, korito je najistureniji dio motora i samim tim najizloženije je mehaničkim uticajima. Vrlo često se može desiti da se nailaskom na visoke ivičnjake ili prilikom vožnje makadamom korito toliko ošteti da se na njemu javi napuknuće kroz koje će ulje oticati u velikim količinama. Jedan pogled u retrovizor može otkriti da li je susret sa kamenom probio karter. Ulje obično ostaje iza automobila u vidu crnog traga nalik tanjem konopcu i to je siguran znak da se motor mora trenutno ugasiti. Rešenje je jedino u zameni korita, koje isključivo može obaviti servis. Iako se korito u nekim slučajevima može variti, ipak preporučujemo sigurnije rešenje.

Korito motora može dotrajati i u sredinama gde se česte zimi posipaju agresivnom materijom protiv smrzavanja. Popularna industrijska so ponekad može biti krivac što korito vašeg starog automobila više jednostavno ne može izdržati. U ovom slučaju je jedino rešenje zamena.

Zaptivni prsteni – jeftin materijal, skupe “ruke”

Pored glavnih zaptivača, poklopca, glave motora i posude sa uljem, motor ima mnoge zaptivače koji zaptivaju pokretne delove motora, ili takozvane “semeringe”. Zaptivači koji zaptivaju pokretne delove motora kao što su bregasta vratila i radilica, napravljeni su od vrlo jake mešavine gume i sintetičkih vlakana. Njihov zadatak je sprečavanje oticanje ulja između osovine koja pokreće remenicu i bloka ili glave motora, zavisno od toga da li je u pitanju radilica ili bregasta osovina. Naravno, motori sa dve bregaste osovine imaju dva puta više “semeringa”. Kao što smo već rekli, takvi zaptivači su izuzetno kompleksni proizvodi vrhunske tehnologije.

                   

U zavisnosti od proizvođača motora, ovi zaptivači obično izdrže eksploataciju veću od 100.000 kilometara, dok neka izdrže koliko i sam motor. Budući da su ovi zaptivači u stalnom kontaktu sa uljem, njihova slaba tačka je osetljivost na temperaturu. Samim tim, ovi zaptivači su problematičniji kod snažnijih benzinskih turbomotora. Nagle promene temperature motora, od one spoljne do one radne, u svega nekoliko minuta, dovode takve zaptivače na rub izdržljivosti. Cena ovih zaptivača u pravilu nije visoka, štaviše jako je niska, ali se cena zamene ovih delova kreće i do 20 puta više nego što je cena samog dela. Naročit problem je u tome što se zamena “semeringa” iziskuje skidanje zupčastog remena. Obično se stari zupčasti remen više ne sme vratiti na motor, a za jedno sa njim se menjaju i zatezači, a kod nekih vozila i pumpa za vodu. Problem se manifestuje tako što se na poziciji ležajeva bregastih osovina i radilica obično pojavljuje masna fleka, koja je prvi znak dotrajalosti. U većini slučajeva propuštanje ulja nije intenzivno, barem ne na početku, pa većina vozača čeka vreme zamene zupčastog remena, kada će zameniti i ove zaptivače.

                   

Ipak, svetla strana, ovog inače crnog scenarija, jeste to što su zaptivači kao što smo rekli vrlo sofisticirani i izdržljivi proizvodi, dok takođe proizvođači postaju sve uspešniji u rešavanju ovog problema, posebno primenom novih sintetičkih tehnologija.

Problem turbopunjača

Naravno, problemi ne prestaju sa “semerinzima” bregastih osovina i radilica. U slučaju da vam je limeni ljubimac opremljen turbopunjačem, kapanje ili curenje se može javiti i na ovom, vrlo osetljivom delu motora.

Turbopunjači danas postaju sve manji, a od njih se sve više zahteva. To i pored napretka u konstruisanju samih punjača, ali materijala koji se koriste pri izradi turbina, vodi ka mogućim problemima koji su vezani za punjače. Turbopunjač je praktično dodatak motoru, i na njemu možemo isto tako naći nekoliko zaptivača. Turbopunjač se podmazuje uljem iz istog sistema iz kojeg se podmazuje i motor. Na njegovu osovinu se crevom ili metalnom cevčicom dovodi određena količina ulja koja je dovoljna za njegovo podmazivanje i hlađenje. Kako se osovina turbopunjača neretko okreće i više od 350.000 obr/min, to zahteva pravilno i nesmetano podmazivanje. Međutim, kako turbopunjač proizvodi izuzetno velike sile i pritisak, vrlo često uljna dovodna i odvodna creva mogu popustiti. Tada se može desiti da prostor oko turbine postane vlažan od ulja, ili u gorem slučaju da ulje dospe i ispod automobila, što je već svojstveno većem curenju, ali i većem problemu. Ipak, u ovom slučaju ne treba odmah paničiti. Iako je turbopunjač vrlo skup deo, problem čak možemo možda rešiti bez odlaska mehaničaru ili ovlašćenom servisu. Creva koja dovode i odvode ulje sa tela turbine su obično spojena podešavajućim metalnim prstenima. Vrlo često upravu tu leži problem, te je to prvi deo koji se mora proveriti. Nekada će samo zamena podešavajućeg metalnog prstena rešiti problem. Takođe, problem može biti i u samim dovodnim ili odvodnim crevima. Creva stare, i vrlo je moguće da postanu toliko porozna, ili da čak napuknu kod dela gde dolazi šelna. I tada je zamena moguća po principu “uradi sam”, ali čak i da se automobil odveze u ovlašćeni servis, cena zamene creva je prihvatljiva.

Međutim, u slučaju da ulje počne kapati ili curiti između zaptivaka motora i kućišta turbine, to može ukazivati na dotrajalost turbine i njenih ležajeva, a tada je u većini slučajeva jedino rešenje zamena ili reparacija turbine.

 

                              

Dakle, “obeležavanje” teritorije na automobilski način u većini slučajeva i ne mora biti krupan problem, ali mu se mora posvetiti određena pažnja. Neke stvari svaki vozač može proveriti i uraditi sam, ali je za komplikovanije zahvate jedino rešenje odlazak u servis. Kvalitet, provera nivoa ulja i pravovremena zamena motornog ulja od presudne su važnosti za dugovečnost automobilskog motora.

Preuzeto sa: proauto.ba


One Comment

  • Redzo kaže:

    Pozz. Gde da nabavim knjigu za. FORD FIESTA. 2002.GOD.1.4.
    50.KW.DIZEL.TDCI. JER PRILIKOM KUPOVINE PRODAVAC MI NIJE DAO. MNOGO BI MI POMOGLI. JER MI SE LAMPICA POJAVI NA INSTRUMENT TABLI I NEZNAM STA JE U PITANJU. NA STA ME UPOZORAVA. PUNO. POZZ.

Ostavite odgovor