Citroen Xsara 1997. – 2004. – Polovnjak, motori , kvarovi

Citroen Xsara

Citroen Xsara

Citroen Xsara se dobro vozi, i kao polovnjak nije skup – ali sa razlogom. Nije preterano pouzdan, posebno kvačilo i vešanje koje često zadaju probleme. Kod svih, ali posebno kod ovog modela preporučujemo da insistirate na servisnoj knjižici, i to potpunoj, jer čak i manji problem sa elektrikom mogu da budu skupi za popravku.

IZGLED 
Citroen Xsara kupe, na prvi pogled, liči na sve pomalo. Da skinemo Citroen-ovu oznaku teško bi sa sigurnošću mogli da tvrdite koji proizvođač stoji iza ovog modela. Dakle, nema baš neki prepoznatljiv stil pa ako kupujete auto da bi drugi okretali glave za vama ovo nije taj. Ako pak želite da se vozite udobno oduvek se znalo da su francuzi pravi izbor.

Treba napomenuti da su u Citroen Xsara ugrađivani samo jači motori pa je i donji postroj podešen malo tvrđe nego što smo navikli na Citroen. Komandna tabla je čista i pregledna, jedina zamerka ide na pojedine dugmiće koji se vremenom razlabave.

Zadnja klupa nije preterano komforna pa ukoliko vozite troje odraslih pozadi sudaranja ramenima su neizbežna. Gepek je na nivou klase, a rezervni točak se nalazi ispod automobila pa ukoliko ne želite da ostanete bez njega savetujemo kupovinu sigurnosnog šrafa. Postoje dve varijante ovog kupea – VTR i VTS.

MOTORI
Za početak je u  Citroen Xsara VTR varijantu ugrađivan 1.6 sa 89 KS koji nije preterano živahan ali je posle fejs liftinga pojačan na dovoljnih 110 KS. Bilo je i 1.8 varijanti ali mi preporučujemo 2.0 VTS sa 167 KS, naravno pod uslovom da je redovno održavan. Prosečna potrošnja koju možete očekivati je oko 8 litara bezolovnog benzina ali ako stvarno pritisnete gas očekujte čak i duplo.

Postoje i dizel varijante, mada jako retke, koje pogoni 2.0 HDi motor sa 110 KS koji se lepo bori sa masom automobila. Prosečna potrošnja mu je, prema fabričkim podacima, nešto preko 4 litara dizela.

KVAROVI 
I kod ovog Citroena tipični problemi kao za celu grupaciju. Kvačilo je slaba strana, kao i vešanje, pa proverite gume za nejednaku istrošenost. Proverite i ispravnost kompletne elektronike na kolima.

Imajte na umu da su oba modela, a pogotovo Citroen Xsara VTS voženi često sa pedalom gasa do poda pa pregledajte da auto nije slučajno bio havarisan, što je česta pojava kod ovakvih gradskih zujalica.


Ostavite odgovor