Citroen C3 2002. – 2012. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Citroen C3

Citroen C3

Zamenjujući Citroen Saxo 2002., Citroen C3 je ponudio mnogo više od prethodnika. Kao što se očekivalo oslanjanje je mnogo bolje. Najveća kritika modelu Saxo je bio manjak komfora u kabini, ali sa visokom linijom krova i širim međuosovinskim rastojanjem C3 ima čak i veći prostor u kabini od rivala.
Upravo to čini Citroen C3 porodičnom kupovinom.

Citroen C3 je automobil koji je pokazao da mališan ne treba da bude sportski drzak, da bi uspeo.

Oni koji traže ekonomičan automobil za gradsku vožnju, a retko uzimaju u obzir kupovinu Citroen C3. To je greška. Francuski predlog ubeđuje svojom funkcionalnošću i odnosom sa cenama za koju se nudi.

U početku je ponuda bila jedina varijanta sa petoro vrata Posle skoro 12 meseci pojavio se kabriolet Pluriel sa dvoja vrata.

Sve verzije Citroen C3 su dobro zaštićeni od korozije.

Ako tražite 1.6 16v HDi, obavezno proverite pumpu za gorivo. Citroen je čak i pozivao neke vlasnike na reviziju suspenzije, pa je proverite obavezno.

KOMFOR – Citroen C3

Citroen C3

Citroen C3

Citroen nas je do sada navikao na mekane i udobne automobile. Ovoga puta je to pravilo prekršeno. Ne kažemo da je ovo neudoban automobil, samo nije to onaj Francuz na koga smo navikli, pa ćete osetiti i poneku rupu.

Sam dizajn nije toliko spektakularan kao kod većeg brata, Citroen C4, ali auto ima neki topao i miroljubiv izgled što da čini privlačnim pogotovo lepšem polu. Pozicija vozača je dosta visoka pa je preglednost na zavidnom nivou ali ovo znači da će oni višeg rasta imati malo problema da se udobno smeste.

Unutrašnjost Citroen C3 je takođe avanturistički stilizovan – što čini promenu od svih drugih proizvođača koji se čine ropski imitirajući proizvode Vw koncerna. Kao rezultat toga, umesto dosadne kabine, imamo jednu koja ide svojim putem, laka i prozračna sa niskim prozorima i smelim linijama.

Komande su logično raspoređene, jedini utisak kvari digitalna tabla koja zahteva određeni period navikavanja. Sam utisak boravka u kabini je dobar, iako, recimo, na zadnjoj klupi nema baš obilje mesta.

Ni gepek nije za pohvalu. Revizija ovog modela je urađena 2005., a tada je najviše rađeno na vešanju pa su noviji modeli dosta udobniji od prethodnika.

MOTOR – Citroen C3

Citroen C3

Citroen C3

Ponuda motora Citroen C3 počinje sa tri benzinske verzije. Ako ćete ovaj automobil prvenstveno koristiti po gradu, za šta je i namenjen, onda vam je dovoljan 1,1 benzinac 60 KS. Prosečna potrošnja je oko šest litara bezolovnog benzina što je zadovoljavajuće. Za neka dalja putovanja ga ne preporučujemo jer dosta teško i bučno održava konstantnu brzinu na otvorenom putu. U tom slučaju, tu su 1,4 i 1,6 od kojih preporučujemo manji iz razloga što je dovoljno živahan i miran u radu.
Tu je 1.4 8V, motor pogodan za grad, kao i za put put. Druga dva : 1.4 16V 90 KS i 1.6 16V 110 KS pripadaju novoj generaciji. Garantuju dobre performanse, čiste izduvne gasove, ali se ispostavi da su skupo za popravku. Vrlo čest kvari im je bobina.
Svi benzinski motori su opremljeni usisom od plastike. Ako mislite na ugradite gas za TNG se preporučuju se samo sistemi za ubrizgavanje.

Od dizela, ugrađivani su turbo dizel motori 1.4 HDi i 1,6 HDi ( 68 do 109 KS ) koji su dovoljno snažni i jako mirni u radu, ali isto tako dosta skuplji u odnosu na benzince, a da bi dostigli razliku sa uštedom goriva potrebno je da pređete veliki broj kilometara, pa izbor ipak ostaje zeleni pištolj na pumpi.
Problem kod dizela su pre svega napredni common-rail sistem koji se lako oštetiti lošim gorivima, pa popravka zna biti astronomski skupa.
Najsigurniji izbor je najslabiji model 1.4 HDi. Tipična greška je habanje dizni. Simptom je miris izduvnih gasova u kabini i karakterističan zvuk motora. Kod verziji 1.6 HDI (bez obzira na snagu) znatno više se javljaju kvarovi turbo kompresora, dizni i plivajućeg zamajaca. Nažalost, ovo je cena komuniciranja sa najnovijom tehnologijom. Jedino razumno rešenje, je izgleda izuzetno oprezni kontrolu automobila pre kupovine.

Ukoliko slučajno naiđete na automatika, ne savetujemo ga iz razloga što je promena brzina dosta nagla pa su cimanja kako vas tako i saputnika neizbežna.

Citroen C3 istorija modela: 2002. – Lansiran model C3 sa startnim motorima 1.4 sa 75 KS, 1.6 sa 110 KS kao i 1.4 HDi dizel sa 70 KS. Kasnije u toku godine je predstavljen i 1.4 HDi sa 92 KS. Paketi opreme nose imena L, LX, Desire, SX i Exclusive.
2003. – Izašao nov motor 1.1 sa 60 KS, dok je Sensodrive poluautomatski menjač ponuđen kao opcija. Predstavljen i Citroen C3 Pluriel sa pokretnim krovom.
2010. – Nova generacija Citroen C3 .

Kvarovi i problemi- Citroen C3

Unutrašnjost Citroen C3 nije baš od najkvalitetnijih materijala pa dobro proverite da nešto nije polomljeno ili otpalo. Obavezno proverite i svu elektroniku na kolima kao i trap i vešanje. To bi u principu bilo to, ako je sve ovo u redu, čak i da ima nekih sitnijih problema, popravka ne bi trebalo da bude skupa.
Ako se odlučite za dizela znajte da je 1,6 HDI podložan kvaru pumpe, a ovo je jedan od najskupljih delova za popravku. Ovo važi za prve modele, kasnije je Citroen ispravio grešku.

Kod motora Citroen C3 1.4 HDi 16V ( do jeseni 2003.) dolazi do kašnjenja u primanju gasa, gubitak snage i neravnomernog rada motora. Ovaj problem rešavan je reprogramiranjem centralne jedinice motora.

Motor 1.4 HDI 70 – može imati curenje na spojevima dizel injektora i cevi, pojavi se miris u kabini, bila je potreba zamena cevi i spojeva. Mala serija istog motora izrađena između maja i septembra 2002. može imati problema sa bregastom osovinom.

Sensodrive menjač. Može imati problema lupanje u menjaču, blokada menjača, posebno u rikvercu, problemi su bili brojni, radilo se podmazivanje žljebova kvačila , ili zamena hidrauličkog pogona istih . Ponekad je samo reprogramiranje elektronske menjača omogućavalo da menjač počne pravilno da radi.

Na Citroen C3 iz početnog perioda proizvodnje često je curilo ulje iz pogonskog sistema.

Trap se brzo haba, ali je vrlo jeftin za popravku, najčešća zamena sponice stabilizatora ramena.

Dolazilo je do lomljenja (pucanja) opruga amortizera.

Zbog kvara na CAN magistrali, može doći do kvara ekrana, klima uređaja, itd.

Plastika. Na početku proizvodnje, lako se ogrebe, loše skraćuje i ponekad zvoni šuplje tokom.

Pokazivač količine goriva – pokazivao je netačno na mnogim Citroen C3 do kraja 2003. bila je reprogramirana elektronika, a ponekad zamenjen merač u rezervoaru.

Brisači – hoće motor brisača da otkaže.

Airbag lampica može svetleti nepotrebno, problem je u kontaktima u konektoru, koji se nalazi ispod sedišta.

Citroen C3 isporučeni između 15.septembra 2002. i 15.januara 2003 pozvani da bi se eliminisala mogućnost ulaska vod u elektronsku jedinicu ABS i time sprečila opasnost od kratkog spoja.

Problemi sa polaskom. U nekim modela proizvedenim do 2005. bio je problem kada je automobil polazio, vukao je u desno. Bilo je potrebno da ponovo podesite točkove.

Plastike u Citroen C3 su veoma lošeg kvaliteta. Posle 2005., oni su pokušali da reše problem, ali do danas je plastika ostala slaba tačka C3.

Električni podizači prozora. U nekoliko Citroen C3 proizvedenih do 2003., bilo je problema sa tasterima za električno podizanje prozora. Potrebno je bila zamena.

Klimatizacija. Na nekim modelima C3, postoje problemi sa klima uređajem. Klima duva hladno ili toplo, bez obzira na temperaturu u kabini.

Nepravilno funkcionisanje električnog servo upravljača.

Citroen C3 sa početka proizvodnje pozvani su na dodatnu kontrolu električnog servo upravljača.

Opozivi – Citroen C3:

Leto 2003. pozvani modeli 1.4 HDI 70. Problem u vezi bregaste osovine zahteva instalaciju prsten na bregastoj osovini.

Januar 2010. Pozvan niz modela proizvedenih između oktobra 2006. i marta 2008. Rizik da je pozicija farova je pogrešno instalisana u kolima, i farovi idu bez intervencije vozača. Da biste rešili ovaj problem, potreban rekonfiguracijoni softver za upravljanje osvetljenja.

Avgust 2010. Pozivaju se modeli proizvedeni između 4.septembra 2008. i 29.januara 2010. Problem je kočnica.

Decembar 2010. Serija modela proizvedenih od kraja aprila do sredine juna 2010., a opremljeni sa 1.4 HDI 70. Rizik od lošeg podmazivanje radilice. Potrebna je bila promena bloka motora.
Pre kupovine Citroen C3 pogledajte:
– enterijer, kvalitet izrade unutrašnjosti je najveća zamerka ovom vozilu. Plastika je vrlo podložna habanju.
– elektrika, centralni kompjuter je sklon kvarenju. Obratite pažnju na ponašanje motora u leru, prenosu snage na točkove i osvetljenju na tabli.
– kočnice, proverite prednja kočiona klješta i da li automobil vuče na neku stranu pri jakom kočenju.
– vrata, proverite zaštitnu gumu na vratima, podložna je propadanju.

ZAKLJUČAK

Slobodno možemo reći da je Citroen C3 završio svoju karijeru mnogo bolje nego što je počeo, stvari su organizovane tokom godina, a od 2005. i restilinga, postoji manji broj žalbi.

Citroen C3 predstavlja najbolji Citroenov automobil što se tiče grešaka, tj na njemu ih je bilo najmanje. Što se tiče paketa opreme preporuka je SX , dok su benzinski motori popularniji od dizelaša.

Pri kupovini Citroen C3 birajte one sa metalik bojom, alu felnama i klimom, jer će te ih lakše prodati kada za to dođe vreme.


Polovnjak Citroen C3 cene – pregled


5 Comments

 • Imam problem da kada je vlazno vreme a to u prolece mart- april i u jesen oktobar – novembar ponekad nece da upali a odlicno vergla. Iso sam kod najboljih elektricara i elektronicara i mehanicara u Nisu al kada ukljuce dijagnostiku sve je dobro a opet kada je vlazno vreme nece da upali. Verglam nekoliko puta unutra ga zakljucavam pritiskom na dugme i on upali. Pa prodju nekoliko dana pa opet isto . Neki mi kazu da u Srbiji to nemoze niko da popravi. Vozilo je c- 3 2004 god. 1,4 hdi.

  Molim vas pomozite mi da otklonim ovaj kvar, jer mi nekada dodje da auto zapalim toliko se izneviram. poz. Slavoljub

 • Danijela Prokic kaže:

  Imam citroen 1.4hdi 90 k 16 v. 2003 god.Diesel.Prilikom voznje desava se da izgubi snagu na par sekundi a onda naglo dobije na brzini bez da dodajem gas.Izgleda da mu je izbacen Egr.Tako je pokazala dijagnostika .Pali se lampica za pumpu cesto.Da li je u pitanju pumpa ili nesto drugo?

 • mija kaže:

  imam citroen c3 214 juli mesec, prešao 110000, u zadnje vreme prilikom prelaska iz 1 brzine u 2 dešava se da auto drči ( drrrr) nekoliko sekundi i kao da ide po makadamu, posle dodavanja gasa to prestane, šta je mogući kvar, hvala

 • Željko kaže:

  Pozdrav, imam C3 decembar 2005 restajling,1,1 benzinac. Interesuje me za čega služi metalni taster levo dole kraj volana. Kad ga držim pritisnutog par sekundi upali se crveno svetalce pored njega kad motor ne radi. Hvala!

Ostavite odgovor