BMW 2002 1966. – 1977. – Istorija modela

BMW 2002

BMW 2002

Jedan od najjačih i najpopularnijih automobilskih brendova u svetu, BMW, uživa ogromno poštovanje među poznavaocima. Međutim, nekada je ova snažna kuća bila na rubu propasti i nestajanja, što je, obzirom na njene današnje pozicije na tržištu teško poverovati. Ipak, da se “Neue Klasse” i 02 serija nije pojavila, danas bi se kompanije Bavarische Motor Werke (BMW) sećali samo istoričari automobilizma…

Prve posleratne godine su bile izuzetno teške za BMW. Proizvodna postrojenja su bila skoro potpuno uništena a većina ih je ostala iza “Gvozdene zavese” odnosno u Istočnoj Nemačkoj. Iako je proizvodnja odmah počela, BMW nije mogao da se tržišno odredi. Ako zaboravimo produkciju motorcikala, koja sama po sebi nije bila dovoljna da ekonomski održi fabriku, proizvodnja automobila jednostavno nije davala dovoljno dobre rezultate. Daleko od toga da su BMW automobili bili loši ili nekvalitetni, bili su loše pozicionirani i netaktično razvijani za tržište koje nije moglo da ih kupi.

Najbolji primer ove tvrdnje su čuvena limuzina 501 ( “Barok Angel” ) ili 507 roadster (o kome smo pisali) koji su imali napredne aluminujmske V8 motore i ogromnu cenu koja je za tržište posleratne Nemačke bila nezamisliva. Osim toga, ni sama reputacija kompanije na globalnom nivou nije bila dovoljno jaka da bi takvi automobili uspeli u svetu. Shvativši poruku, BMW je izbacio simpatičnu Isettu i model 700, koji su bili mali i jeftini automobili ali opet suviše neozbiljni i slabi da bi se dopali širokom krugu kupaca i da bi obezbedili dovoljno veliku zaradu koja je bila potrebna da bi se fabrika održala u životu.

U takvoj situaciji, BMW je dočekao 1960. godinu. Glasinama o lošoj finansiskoj situaciji kuće, pridružile su se i priče o gašenju proizvodnje i čak o preuzimanju fabrike od strane Mercedesa. Spas je došao u obliku dvojice poznatih industrijalaca, Haralda i Herberta Quandta koji su uložili svež kapital u kompaniju i svojim uticajem pokrenuli rad na novom modelu. Iako je familija Quandt imala sumnjivu prošlost i oduvek su je pratile glasine o saradnji sa nacistima, u tom momentu, to nije bilo bitno a Nemačka je želela nove pobede a ne podsećanje na strašnu prošlost.

Prema njihovoj zamisli, novi automobili bi trebao da bude kompaktna limuzina, kvalitetnog pogona, dovoljno jeftina i dostupna kupcima ali ne kao “bottom line” tržišta već kao njegova srednja klasa. Baš zbog toga što se novi model nikako u potpunosti nije mogao svrstati ni u jedan već postojeći segment, projekat je nazvan “Neue Klasse” ili nova klasa. Razvoj je momentalno počeo i već krajem 1961 godine, BMW 1500 je predstavljen svetskoj javnosti. Publika je bila oduševljena novim i elegantnim dizajnom, dinamičnom i kompaktnom limuzinom i čak je 20 000 narudžbina stiglo na adresu fabrike. Nažalost, zbog svog skromnog obima proizvodnje, BMW jednostavno nije imao dovoljno kapaciteta pa su prvi primerci isporučeni tek godinu dana kasnije.

BMW 2002

BMW 2002

BMW 1500 je bio potpun  pogodak, kako sa ekonomskog stanovišta tako i sa mehaičko-tehničke tačke gledišta. Izdržljiv i snažan, četvorocilindarski motor sa 80 KS je pružao zadovoljavajuće, čak i sportske performanse. Dve godine kasnije (u jesen 1963. godine) predstavlja se model 1800. Reč je o nešto većem automobilu i sa jačim agregatom od 102 KS koji je bio luksuzniji i skuplji i koje je tržište dobro prihvatilo. Na osnovu ovog modela, napravljene su i 1800ti i 1800ti/sa varijante. Prva je bila sportska varijanta koju je razvio Dr. Rudolf Bovensiepen ( osnivač tuning kuće Alpina) a druga je bila neskriveni trkački auto, napravljen u samo 200 komada, koji je imao 130 KS ( za ono vreme, fantastična brojka).

BMW 2002

BMW 2002

Međutim, najbolje je tek sledilo i u martu 1966. godine  na  Ženevskom salonu automobila, BMW je predstavio novi model nazvan 1600. Reč je bila o modernom i kompaktnom, sa mestom za četiri putnika koji je imao motor od 1600 kubika i 94 KS. Konkretno, novom modelu je puno ime bilo 1600-02, gde je druga cifra označavala broj vrata, dok je interna, fabrička oznaka bila E10. Zbog toga je novi BMW postao poznat kao “serija 2” ili samo kao “02” a ta imena će pratiti ovaj model do kraja proizvodnje. Javnost kao i specijalizovana štampa je momentalno prihvatila automobil koji se pokazao veoma agilan, startan i kvalitetan.

BMW 2002

BMW 2002

Prodaja je momentalno skočila i “02” se pravio tempom od 150 komada dnevno a po prvi put je osetan deo produkcije odlazio preko okeana, u Ameriku, gde je ovaj model proglašen najboljim sportskim sedanom u kategoriji automobila do 4500 $ ( cena u Nemačkoj je bila 8500 DM ).

Uz stabilnu prodaju, rastuću popularnost i sve širi krug poklonika, BMW je počeo da razmišlja na temu sportskih verzija. Model 1600-02 je pružao mnogo mesta za usavršavanje i BMW inžinjeri su prionuli na posao. Već 1966. godine je predstavljena verzija “2000” koja je imala agregat od 2 litre i 100 KS i koja je raspolagala sa ozbiljnim performansama za taj period. Nešto kasnije se predstavljaju  2000 ti i 2000 tilux modeli. Prvi je imao dva dupla karburatora i 120 KS i uspeo je da obori rekord staze na Ninburgrinugu u klasi produkcijskih modela dok je drugi bio orjentisan ka luksuzu sa enterijerom u drvetu i koži i opcionalnim automatskim menjačem.

BMW 2002

Perfromansne verzije su ostavile traga na stazama širom sveta. Iz ruku Alpine, ali i mnogih nepoznatih tunera kao i samog trkačkog odeljenja BMW-a, izlazile su vrhunske sportske mašine koje su tih godina harale pistama i relijima. Boreći se na stazi protiv konkurenata sa “civilnog” tržišta kao što je Alfa Romeo ili Lancia, BMW 2000 je najčešće pobeđivao, pogotovo ako bi se našao u rukama poznatog nemačkog šampiona Duitera Questera. Treba spomenuti i određen broj trkačkih 02 koji se vozio i na našim stazama.

Početkom 1968 predstavljen je i kabriolet koji je bio pravljen u karoseriskoj radionici Baur i koji je napravljen  u samo 1682 primerka u periodu 1968-1971.  Ova verzija je bila dosta skuplja od standardnog modela i razumljivo je da je bila manje popularna pa njena ograničena proizvodnja ne treba da čudi.

BMW 2002

Nakon njega, došla je “targa” verzija kod koje se zadnji deo krova mogao sklopiti dok se krovna ploča smeštala u prtljažnik.  Ovaj model se pokazao kao nešto popularniji i ostao je u produkciji čak do 1975. godine.

BMW 2002

Godine 1969. predstavljen je još jedan sportski model nazvan 2000 tii. Za razliku od “ti” modela, ovaj automobil je imao Kuglefischer mehaničko ubrizgavanje goriva (prvi BMW sa ovim sklopom) i 130 KS. To je bio jedan veoma sofisticiran automobil, prema standardima tržišta iz tog vremena i veoma brz a neki kažu da je to predak budućeg M3.

BMW 2002

Početkom sedamdesetih, “serija 2” ulazi u “zlatnu jesen” svoje produkcije. Pored svih verzija orjentisnih ka sportu i brzini, BMW nije zaboravio kupca koji prvenstveno želi komfor i praktičnost pa je promovisao varijantu Touring, odnosno model sa troje vrata, kosim zadnjim delom i većim prtljažnikom, kod kog su se mogli naći svi agregati iz ponude.

Sledeći modu, svi modeli ove serije su estetski modernizovani sa promenama na prednjem delu i stop svetlima kvadratnog oblika umesto okruglih. Mala promena je došla i kod naziva pa je svim modelima dodat broj 2 u imenu. ( 1602, 2002… ).

BMW 2002

Ipak, razvoj BMW “02” nije bio gotov, ono što je sledilo je bila ultimativna verzija, beskompromisne snage i brzine. Naime, početak sedamdesetih je doneo i naftnu krizu koju su najbolje osetili proizvođači sportskih modela. Da bi se potrošnja smanjila a performanse zadržale, moderna tehnika je bila ključ. Posle raznih ekperimentisanja sa turbo punjačima, inžinjeri BMW – a su odlučili da stvore jedan drumski model koji bi trebao da pokaže prednosti ovog motora i koji bi pokazao koje su zaista granice modela “02”.

BMW 2002

Godine 1973. javnosti je prikazan model BMW 2002 Turbo koji je pored fantastičnog motora imao i specifičan eksterijer sa specijalnim, usisnicima i felnama. Snaga je bila oko 170 KS, ogroman broj za to doba, a ubrzanje je bilo brutalno. Ovaj agregat je dobijen tako što se na standardni motor od 2000 kubika, montirao KKK turbo punjač. U lakoj karoseriji, BMW 2002 Turbo je bio odličan automobil za vožnju. Ipak, “dečije bolesti” turbo motora su bile vidljive i danak su pionirskom pokušaju ali uprkos svemu tome, BMW 2002 turbo je bila izuzetna mašina. Nažalost, tršite je loše reagovalo, što zbog cene, što zbog straha od silnih konja i nepozantog turbo boost-a, pa je samo 1672 automobila videlo svetlost dana. Svi primerci su bili beli a ostala je anegdota zbog čega su napisi “2002″ i “Turbo” na prednjem spojleru napisani naopako? Da bi vozač kome BMW 2002 Turbo blica farovima u retrovizoru znao koji ga auto obilazi…

Sledeće godine, “serija 2” se gasi i njeno mesto zauzima, nova Serija 3 E21, nakon više od 350 000 komada “02” koji su napravljeni do 1974. godine. Ipak, značaj ovog modela za BMW je neverovatan. Pored toga što je čuvenoj fabrici omogućio da nastavi sa radom, “02” u svim svojim verzijama se proslavio ovo ime širom sveta. Da nije ove serije, BMW, danas definitivno ne bi postojao i ne bi imao reputaciju prozvođača sportske elegancije i dinamike, koju mu je obezbedio baš ovaj model. Zbog svega toga kao i velikih trkačkih uspeha, mesto “Neue Klasse” u istoriji automobilizma je zagarantovano…

Tekst: V.Herbez
Foto:autowp.ru
Preuzeto sa: autocaffe.net


Ostavite odgovor