Blindirani automobili

Blindirani automobili

Blindirani Mercedes

Blindirana vozila? Na prvi mah deluje veoma opasno… Zavisno od nivoa zaštite i modela, cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra. Pored biznismena, kriminalaca i političara blindirane automobile koriste i finansijske institucije za transport dragocenosti i novca.

Šta ustvari znači blindiran?

Osnovno je da automobil izgleda kao standardni model tj. da ima nevidljivu zaštitu. Karoserija se štiti specijalnim čeličnim pločama ili kevlarom i drugim kompozitnim materijalima koji su znatno lakši, a ostvaruju skoro istu zaštitu kao i čelik. Kod vrata se primenjuje overlep sistem kojim se otklanja zazor izmđu vrata i karoserije (izraziti preklop), štiti se pod, a posebno rezervoar koji je otporan na visoke temeprature i ima samozaptivajući sloj koji sprečava curenje goriva u slučaju pogotka. Sistemi oslanjanja i kočenja su ojačani u odnosu na standardne modele. Masa Lend kruzera je skoro duplo veća (4.320kg) od standardnog. Snaga motora je takođe veća zbog ostvarenja odgovarajuće brzine kretanja. Postoje posebne felne sa čeličnim umecima na kojima se može voziti u slučaju uništenja guma. Koriste se višeslojna laminarna stakla, u kombinaciji sa polikarbonatom, sposobna da izdrže više metaka ispaljenih sa male udaljenosti. Postoji i opcija gde se samo delimično mogu otvarati prednji prozori – 20%, kao i mogućnost hermetičkog zatvaranja kabine automobila uz korišćenje sistema za filtriranje vazduha u slučaju hemijskog napada.

Ko kod nas obožava blindirane automobile? Sve više VIP ličnosti ili bar oni koji misle da jesu, političari, oni na visokim funkcijma u Vladi, bogataši, kriminalci… Ali, naravno uz blindiran automobil obavezno ide i obezbeđenje u ljudstu. Vode se motom: blindirani automobil glavu čuva. Ima u tome dosta istine, ali to i te kako košta. Nemačka firma Alfa Pancerung u ponudi ima Mercedese G klase i Toyote Land Crusier čije se cene kreću od 155000 do 340000 evra bez carine i PDV-a. Što više zaštite to više novca.

Balistički standardi zaštite su ustanovljeni u Australiji, Engleskoj, Rusiji, Kini, Nemačkoj, Americi, a najčešće se koriste euro norme prema kojima postoji sedam nivoa zaštite. Oni koji žele da spreče otimanje vozila ili pljačku, odlučuju se za niže nivoe, a kada je život  u pitanju – traži se nivo koji garantuje zaštitu od vojne municije i različitih vrsta eksploziva.

BALISTIČKI STANDARDI

Euronorm standard: EN1063

Nivo zaštite Oružje Kalibar Tip metka Udaljenost

B1

Karabin

0.22 magnum

RN/lead

10 m

B2

Pištolj

9 mm para

FJ/RN/SC

5 m

B3

Revolver

0.357 magnum

FJ/CB/SC

5 m

B4

Revolver

0.44 magnum

FJ/FN/SCP

5 m

B5

Puška

5.56 mm x 45

FJ/PB/SC

10 m

B6

Puška

7.62 mm x 51

FJ/PB/SC

10 m

B7

Puška

7.62 mm x 51 AP

FJ/PB/BC

10 m

Domaća ponuda – Blindirni utomobili

Samo kod pojedinih uvoznika u Srbiji se mogu naručiti specijalna blindirana vozila. Najinteresantniji su modeli Audija, BMW-a i Mercedesa. Kod Audija prednjače modeli A6 i A8 sa nivoima zaštite za šesticu B4, a za osmicu B6/B7. Kod BMW-a je moguće blindiranje modela serije 5, serije 7 i X5. Najviši nivo zaštite se primenjuje kod serije 7, a nešto niži kod pomenutih modela. Blindiranje transportera košta oko 25.000 evra, bez carine i poreza.

Iznajmljivanje

Ukoliko nemate dovoljno novca da kupite blindirano vozilo, možete ga iznajmiti. Sa beogradskom firmom CTG može se napraviti dogovor o iznajmljivanju vozila, ali minimum na godinu dana. Ponuda obuhvata sve što Nemci imaju u svojoj ponudi: Mercedese klase G i Toyote Lend kruzer. Cene se kreću od 50.000 evra za godinu dana, pa naviše. U cenu najma je uračunato i kasko osiguranje. Firma koja iznajmljuje blindirano vozilo mora da obezbedi bankarsku garanciju ili da položi depozit u visini vrednosti ugovora.

Izvor: www.promobile.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *