Auto retrovizori od prošlosti do danas

Auto retrovizori

Auto retrovizori

Retrovizori u automobilu posebna su vrsta ogledala smeštena na prednjem staklu ili pričvršćena na unutrašnjoj strani krova i sa spoljne strane prednjih levih i desnih vrata, a služe vozaču kako bi imao pregled nad stanjem u prometu iza automobila, bez da mora okretati glavu

Postoji unutrašnji retrovizor i dva spoljna. Unutrašnji je obično pričvršćen za prednje staklo, s tim da se samo ogledalo može pomicati kako bi se namestilo s obzirom na visinu vozača. Spoljni su pričvršćeni s spoljne strane vozačevih i suvozačevih vrata, a samo ogledalo takođe se može pomicati kako bi vozač mogao namestiti visinu i ugao koji mu najbolje odgovaraju.

Istorija auto retrovizora nosi jednu posebno zanimljivu, mogli bismo reći romantičnu notu. Naime, spisateljica Dorothy Levitt je 1906. godine u svojoj knjizi ‘Žena i automobil’ zapisala ‘da bi žena trebala nositi malo ogledalce dok vozi i staviti ga na prikladno mesto i u njega pogledati s vremena na vreme kako bi videla što se događa u saobraćaju iza automobila’. Ovo je dalo ideju mnogim vozačima koji su doista počeli koristiti ručna ogledala kako bi videli što se događa iza na putu, a prvi pravi retrovizori na automobilu počeli su se proizvoditi 1914. godine, iako se i nekoliko godina pre toga pojavilo nekoliko pokušaja integracije ogledala u vozila.

Auto retrovizori

Svaki auto retrovizor sastoji se od nekoliko delova. Kod unutarnjeg stvari nisu komplikovane i zapravo se sastoji od fiksnog držača koji je pričvršćen za staklo, a na njega ide plastično kućište u kojem je ogledalo i kućište zajedno s ogledalom se može pomicati. Kada se radi o spoljnim ogledalima, sve je nešto komplikovanije, jer postoje razne vrste ovog dela za auto, tačnije postoje retrovizori koji se moraju nameštati ručno i imaju obična ogledala i oni koji se automatski nameštaju i imaju grejanje ogledala, što je posebno praktično za vreme smrzavanja u zimskim mesecima. Na nekima su montirani i žmigavci. Takođe, danas je moguće odvojeno kupiti kućište za ovaj deo i ogledalo, ali kod novijih automobila treba paziti i na niz žica i osigurača koji su međusobno povezani i jedino ako je sve ispravno čine skladnu celinu koja dobro radi.

Ulogu ovog dela na vozilu u vožnji nikako ne smemo zanemariti budući su veoma važni za sigurnost u saobraćaju, ali i pomoć kod parkiranja. Budući da se ovaj deo može lako posebno nabaviti i to ne nužno u kompletu već i zasebno kao kućište i kao ogledalo, kvaliteta treba biti na prvom mestu.

Auto retrovizori

Posebno su popularna antiblješteća ogledala, a često se još nazivaju i dan/noć ogledalima. To je posebna vrsta ogledala koja smanjuju odbljesak svetala pa su mnogo pogodnija za vozačeve oči i čine vožnju ugodnijom. Ovo ogledalo obično se ručno prebacuje iz pozicije za dnevnu vožnju u onu noćnu i obratno. Ova vrsta ogledala počela se pojavljivati tridesetih godina 20. veka, a od sedamdesetih godina postala su standardna oprema na vozilima. Danas, na novim vozilima već tako postoje automatski način promene, o kojoj vozač ne treba zasebno brinuti. Naime, automatska ogledala imaju foto senzore koji sami raspoznaju kada je dan, a kada noć i prema tome se nameštaju.

Ali, treba znati da bi se automobili budućnosti mogli proizvoditi bez ovog dela na sebi, a neki ih već ni danas nemaju, odnosno imaju kamere i senzore koje pomaže u pregledu nad stanjem u saobraćaju iza vozila. Sistemi kamere na automobilima mnogo su precizniji i nude mnogo bolji pregled. Naime, kamere se montiraju na niže pozicije na vozilu i upravo iz tog razloga nude bolji pregled bez mrtvih uglovs, što nije slučaj kod običnih auto retrovizora.

Auto retrovizori
Izvor: www.silux.hr

Ostavite odgovor