Audi TT 8N 1998. – 2006. – Polovnjak, prednosti , mane

Audi TT

Audi TT

Prva generacija Audi TT  se proizvodila od 1998. do 2005. godine.
Audi TT 8N je baziran na Volkswagen Group A4 platformi koja je korišćena i u Audiju A3.
Stil Audi TT 8N malo se razlikovao od koncepta, sa novom linijom branika, a dodatak je i zadnje malo staklo iza vratiju.
Audi TT 8N je dostupna je kao  2+2 kupe, te dvosed Roadster.
Audi TT 8N  stekao  je loš dojam u medijima zbog desetak nesreća kod velikih brzina. Prijavljeni su sudari sa smrtnim posledicama pri 180 km/h kod brzih promena trake ili naglih skretanja. Problem je bio u kombinaciji neuravnoteženog vešanja i loše aerodinamike zadnjeg dela, koji su kod velikih brzina izazivali nekontrolisano zanošenje, a u težim situacijama i prevrtanje.
Oba modela Audi TT 8N, kupe i Roadster su povučeni iz prodaje u kasnim devedestima početkom 2000., kako bi poboljšali predvidljivost ponašanja automobila pri vrlo velikim brzinama. Pri tome su dodani Audijev elektronski program stabilnosti (ESP), izmenjeno je vešanje, te je dodan zadnji spojler. Sve te promene naknadno će se ugrađivati u sve buduće proizvodne serije.
Raniji Audi TT modeli su dolazili sa prednjim pogonom, međutim moguća je izmena „na zahtev“ za pogon na sva četiri točka uz uslov da automobil ima minimalno 180 konja, što je najmanja moguća snaga na kojoj bi taj pogon bio optimalan, a kao standard dolazi na modelima sa 225 konja i više.

Audi TT

Audi TT

U modele Audi TT prve generacije ugrađivali su se samo benzinski motori snage od 148 KS (1.8 T) pa do 247 KS (3.2 V6 quattro). Potrošnja mu je 8 – 11 l / 100 km.

2005. Audi je izdao kupe limitiranu verziju nazvanu Audi  TT quattro Sport. Automobil ima 237 KS, te je lakši za 75 kg od svojih prethodnika, a to su postigli tako da što su izbacili rezervni točak, zadnju policu, zadnja sedišta, te klima uređaj. Akumulator je takođe bio premešten u zadnji deo automobila kako bi se bolje rasporedila težina vozila.
Za ubrzanje do 100 km/h trebalo mu je 5.9 s, a maksimalna brzina kretanja elektronski je limitirana na 250 km/h.
Prodano ih je 800, od planiranih 1000.

Audi TT

Audi TT Roadster Quattro sistem koristio je prvu generaciju Haldex elektrohidrauličkog sistema  (LSC). U normalnim uslovima, 90 % obrtnog momenta motora bilo je usmereno na prednje točkove, a ako dođe do proklizavanja, do 50% obrtnog momenta motora može se preusmeriti u zadnje točkove.
Modeli sa Quattro sistemom takođe su opremljeni sa električnom blokadom diferencijala koji može zakočiti točak u kretanju kako bi se obrtni momenat preneo na suprotan prednji točak. Taj sistem se najviše koristi kod zavoja da bi se smanjilo podupravljanje (klizanje prednjih točkova automobila).

Standardna sigurnosna oprema kod prve generacije Audi TT-a uključuje dva prednja vazdušna jastuka (vozač i suvozač), ABS, elektronska raspodela sile kočenja, elektronska kontrola stabilnosti, kontrola proklizavanja i te zatezač i limitator na prednjim sigurnosnim pojasevima.

Dodatna oprema Audi TT uključivala je 17“ aluminijumske naplatke, šest zvučnika 226 W Bose stereo, sa cd playerom, klima uređaj, sedišta sa kombinacijom materijala koža/Alcantara, prednja svetla za maglu, kožom omotan upravljači menjač brzina, daljinsko centralno zaključavanje, električne podizače prozora i električno podešavanje retrovizora, podešavanje visine i nagiba upravljača, alarm i blokada.
Od 2002. TT Roadster dolazi sa Xenon prednjim svetlima te sa brisačima na istima.

2007. godine Audi je primio sudsku tužbu po kojoj ga nekoliko većih američkih advokatskih kuća tereti da zupčasti kaiš kod modela godišta 1999. – 2003. prerano oslabi. Nagodili su se tako da svi pređašni i sadašnji vlasnici tih modela mogu besplatno zameniti kaiš, te im se na četvorogodišnju garanciju pridodaje još dve godine.

Motori i modeli:
1995 : Predstavljen Audi TT Concept na Frankfurtskom salonu automobila i reakcije su bile toliko pozitivne da je godinu dana kasnije dobio zeleno svetlo početak izrade serijskog modela.
1998 : Audi TT pušten u prodaju ali zbog velikog interesovanja u Evropi i Americi za auto se moralo dugo čekati. Startni motori su bili 1.8 Turbo sa 180 KS i 225 KS . Slabiji modeli su imali 16″ felne i menjač sa 5 brzina. dok su oni jači sa 17″ felnama i 6-stepenim menjačem. Svi modeli imaju pogon na četiri točka – 4WD. TT Roadster debitovao u Avgustu.
2000 : Oslanjanje je promenjeno i dodat je zadnji spojler , sve zbog kritika na ponašanje vozila pri velikim brzinama. 6-stepeni menjač postaje standard .
2001 : Specijalna serija TT S-line predstavljena u crvenoj ili srebrnoj boji. Ovaj auto dolazi sa 18″ felnama , CD muzikom i sportskim oslanjanjem.

Pre kupovine Audija TT trebate znati
– ukoliko je Vaš izbor raniji model , uverite se da su izvršenene korekcije u suspenziji i na zadnjem spojleru. Zbog ovih problema je Audi pozvao vlasnike da se jave u ovlašćene servise.
– puno TT-a koje su kradeni u Evropi su završili i na našim putevima. Preporuka je da kupujete samo od proverenih prodavaca.
– neki automobili su imali problema sa paljenjem , dok je na nekim pri maksimalnoj temeraturi dolazilo do problema na cilindru.
– Analogni klima uređaji na modelu sa 180 KS trebaju se servisirati svakih par godina
– Enterijer je prilično kvalitetan , ali pogledajte da li su električne komande vozačevog sedišta potpuno ispravne.

Zaključak:
Iako je TT sa 225KS brži , nema prevelike razlike koji će te motor izabrati. Iz tog razloga naša preporuka je model s sa 180KS sa 6-stepenim menjčem. Izbor kupea ili sa krovom je na Vama i zavisi od Vaših želja.

Prednosti – Audi TT 8N

  • Odlične sportske osobine, izgled
  • Izuzetna izdržljivost nakon navedenih promena i dodavanja spojlera
  • Pouzdana elektronika
  • Kvaliteta izrade
  • Opcionalni pogon na sve točkove

Mane – Audi TT 8N

  • Prvi modeli Audija TT nesigurni pri velikim brzinama
  • „Kratke“ brzine
  • Beskorisno zadnje sedište
  • Gubi snagu iznad 6000 obrtaja

Preuzeto sa:
auto-mane.com


Ostavite odgovor