Audi TT 8J 2006. – 2014. – Polovnjak, prednosti, mane

Audi TT 8J

Audi TT 8J

Audi TT 8J se proizvodio od 2006. do 2014.
Druga je generacija Audi TT modela je bazirana  na Volkswagen Group A5. Za prednji trup koristi se aluminijum, a za zadnji trupa čelik. Razlog tome je kako bi se poboljšala raspodela težine.
Svi Audi TT 8J su dostupni sa pogonom na prednje točkove ili uz zahtev na sva četiri (Quattro).
Dostupne su  verzije Audi TT 8J 2+2 kupe, te dvosed Roadster, kao i kod prve generacije.
U odnosu na prethodnu generaciju, Audi TT druge generacije  je 12.7cm duži i 7.6cm širi od svog prethodnika.
U početku je bila dostupna samo benzinska varijanta motora, koja je uključivala četvororedni cilindrični motor sa 1.8 Turbo, sa slojevitim ubrizgavanjem goriva (TFSI), što je funkcija direktnog ubrizgavanja, koja osigurava štednju goriva: u sloju uz svećicu ubrizgava se veća količina goriva (bogata smeša), a u ostalim manja (siromašna smeša), ili  jača varijanta, 2.0 TFSI.
Šesto stepeni manuelni menjač postao je standard u ovom modelu automobila, a šesto stepeni  automatski menjač „S-TRONIC“ postojao je kao dodatna opcija, ali ne i na 1.8 motorom.Audi TT 8J ima u potpunosti nezavisno zadnje vešanje, te taj sistem omogućava svakom pojedinom točku da se kreće vertikalno (npr. reakcija na rupu na putu). Prednje vešanje je ostao zavisan.
Celi taj sistem vešanja još može biti pojačan sa Audijevim novim aktivnim vešanjem, „Audi Magnetic Ride“, koji je dostupan kao opcija.
Druga generacija Audi  TT -a takođe ima revidirani zadnji spojler, koji se automatski produžava pri brzinama većim od 120 km/h, i opet se uvlači pri brzinama manjim od 80 km/h.
Spojler također ima mogućnost ručnog upravljanja od strane vozača putem prekidača na kontrolnoj tabli.2008. godine lansiran je 2.0 TDI Quattro, prvi Audi TT sa dizel motorom. Dostupan je u kupe i Roadster verziji, ali samo s pogonom na sva 4 točka. Pogoni ga novi 2.0 TDI motor sa 16 ventila sa duplim bregastim osovinama u glavi (DOHC). Ima 167 KS sa  4200 obr. / min te manuelni šesto stepenim  menjač.
Coupe varijanta ubrzanje do 100 km/h dostiže za 7.5 s sve do maksimalne brzine koja iznosi 226 km/h.
Nešto manje aerodinamički efikasan Roadster ubrzanje do 100km/h dostiže za 7.7 s, uz maksimalnu brzinu od 223 km/h.
Prosečna potrošnja, sudeći po izvorima iz Audija, je za Coupe varijantu sa njegovim 2.0 TDI motorom 5.3 l / 100 km, a za Roadster varijantu 5.5 l / 100 km.2008. godine je također lansiran i prvi „S model“ Audija TT nazvan Audi TTS Quattro sa podosta poboljšanim 2.0 TFSI motorom. Blok i glava motora, te brizgaljke goriva su bile modifikovani iz temelja za novi 2.0 TFSI motor.
Zajedno sa ostalim modifikacijama, motor razvija snagu od 286 KS sa  2 500 do 5000 Obr. / min.
Vrsta menjača je po izboru, šesto stepeni  manuelni menjač, ili šesto stepeni  „S-TRONIC“.
U SAD-u su dostupni samo modeli sa automatskim menjačem.
Kao i svi „Audi S“ modeli, dostupni su samo s pogonom na sva četiri točka.
Coupe varijanta ubrzanje do 100 km/h dostiže za samo 5.4s, a Roadster za 5.6.
Maksimalna brzina kretanja im je elektronski limitirana na 250 km/h.2009. godine lansiran je Audi TT RS koji je takođe dostupan u Coupe i Roadster varijanti.
Ima 2.5  petoredni cilindrični motor sa TFSI-om (turbo punjač goriva sa slojevitim ubrizgavanjem)
Razvija 335 KS pri 5400 – 6700 obr./min.
Kao i TTS, dostupan je samo sa pogonom na sva četiri točka.
U odnosu na TDI Quattro, visina automobila smanjena je za 10mm (kao i kod TT RS-a), može se ugraditi „Audi Magnetic Ride“. Kočnice su unapređene u dvodelne bušene i radijalno ventilirane prednje diskove.
Ima fiksirani zadnji spojler (može se nadograditi na verziju „na uvlačenje“).
Coupe verzija ubrzanje do 100 km/h dostiže za 4.5 s, dok Roadsteru treba 4.7 te je maksimalna brzina elektronski limitirana na 250 km/h kod oba modela . Međutim, kod ove serije postoji opcija „fabričkog“ deograničenja maksimalne brzine, te u tom slučaju razvija brzinu do 280 km/h.
Coupe varijanta teži 1450 kg a Roadster 1510 kg.2012. lansiran je TT RS Plus praćen sa 2.5 turbo benzinskim motorom sa pet cilindara.
Razvija snagu do 355 KS, ubrzanje do 100 km/h postiže za 4.3 s što je za 0.2 s brže od standardnog modela Audi TT RS, te mu je maksimalna brzina kretanja povećana na 280 km/h.8J generacija Audi TT-a počašćena je sa puno nagrada, uključujući Drive Car of the Year, Top Gear Coupe of the Year 2006, Autobild Most Beautiful te World Design Car of the Year 2007.
Audi TT 8J

Audi TT 8J

Prednosti – Audi TT 8J

 • Odličan turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem
 • Slojevito ubrizgavanje goriva – osigurava štednju goriva
 • Kvalitetna oprema
 • Sportski „bezvremenski“ izgled automobila
 • Veliko ubrzanje
 • Podosta opcionalnih dogradnja

Mane – Audi TT 8J

 • Skučen prostor – nema dovoljno mesta između vozača i suvozača
 • Osim dva držača čaši, nema drugih prikladnih mesta za dlaganje stvari
 • Škripanje kočnica

Preuzeto sa: auto-mane.com


One Comment

 • Goran kaže:

  Poštovani imam audi a6 2.5 dizel qvatro 2000 god. 110kw imam problem sa kazaljkom tj pokazivacem goriva kada naspem pun rezervar kazaljka pokazuje da je pun i kako vozim i trošim gorivo kazaljka promiče i kada dojde do zadnje bijele ugasi se auto i nema goriva onda naspem iz kanistera 15litara i ponovo ide promijenio sam plovke i pumpu u rezervaru i opet isto šta bi moglo biti

Ostavite odgovor