Audi A8 D2 1994. – 2002. – Polovnjak, prednosti, mane

Audi A8 D2

Audi A8 D2

Prva generacija Audi A8 gornje klase nemačke marke Audi, a proizvodio se od 1994. pa sve do 2002.
Cilj je bio dizajnirati automobil koji će biti znatno lakši od drugih vozila u svojoj klasi.
Zasnovan je na novom Volkswagen Group D2 platformi koja je omogućila da se značajno smanji sama težina automobila, a da se pritom ne smanji krutost strukture. To su postigli korišćenjem aluminija umesto čelika.

Audi A8 D2

Audi A8 D2

Audi A8 je dostupan sa standardnim luksuznim sadržajima, uključujući dvozonski klima uređaj (dva seta kontrole, za vozača te ostale putnike), unutrašnjost od drveta i kože, grejanje sedišta te poboljšani Bose audio sistem.
Automobil se dodatno usavršavao tokom njegove proizvodnje, pa tako od 1999. neki modeli imaju na krovu solarni panel koji omogućava pokretanje ventilatora u automobilu kada je vozilo parkirano, a vani je vruće.

2000. je redizajniran Audi A8, stavljena su nova, veća i jasnija svetla te su revidirane rešetke kao i veća standardna odvojena svetla za maglu. Zamenjene su i spoljne kvake na vratima, te je radio- antena integrisana u trup.
Što se tiče unutrašnjosti, promene su samo kozmetičke, npr. sedišta su dobila novi horizontalni ubodni uzorak.

2001. u Audi A8 su ugrađeni i bočni vazdušni jastuci te je time sigurnost još više povećana. Takođe je i predstavljen novi, W12 6,0 motor koji je razvijen tako da su sparili dva VR6 motora. Motor je ubrzo bio dostupan u A8 modelu, doduše samo evropskim i azijskim kupcima. Do kraja proizvodnje Audi A8 D2, proizvedeno je samo 750 modela tog automobila sa W12 motorom.

2002. u A8 ugrađena su XEON svetla, te volan koji ima mogućnost grejanja. Takođe, dodat je i sistem praćenja pritiska u gumama, novi Symphony II audio sistem, te nove boje karoserije. Dodana je i još jedno sigurnosno rešenje, a to je poluga u prtljažniku koja se otvara kroz zadnja sedišta automobila, kako bi se olakšao beg u slučaju nesreće.
Do kraja proizvodnje ovog automobila, proizvedeno ih je 105 092.

Iz ovoga možemo zaključiti da su se sigurnost, pa i udobnost automobila bitno poboljšala sa novijim verzijama ovog modela Audija, a kolika je kvaliteta ovog automobila najbolje potvrđuje činjenica da se većina njih i dan danas nalazi na putevima širom sveta.

Snaga benzinskih motora varira od 120 konjskih snaga kod najslabijih modela, pa do 420 kod najjačih motora koji se proizvode od 2001.
Kod dizelskih motora, do 2000. godine proizveden je 2.5 TDI snage 150 KS, a od 2000. 3.3 TDI snage 225 KS.
Maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h.

Audi A8 D2

Audi A8 D2

Prednosti – Audi A8 D2

  • Udobnost
  • Prostranost
  • Visoka kvaliteta izrade unutrašnjosti – i nakon 10 godina može izgledati „ko nov“ uz redovno održavanje
  • Sigurnost na velikom nivou zahvaljujući velikom broju preduzetih  sigurnosnih mera
  • Pouzdan motor

Mane – Audi A8 D2

  • Skupo održavanje
  • Vek trajanja zamenjenih delova (disk pločice, O2 senzori, spona)
  • Skupa popravka vešanja zbog aluminijuma

Preuzeto sa: auto-mane.com


Ostavite odgovor