Audi A3 2003. – 2013. – POLOVNJAK, MOTOR, KVAROVI

Audi A3

Audi A3

2003. godine pojavio se Audi A3 8P/8PA koji je kao i prethodna generacija usko povezan s Golfom, ovaj put je to peta generacija Golfa. Audi A3 sa Golfom 5 deli mnoge komponente kao što su neki motori, šasija, ujedno se smatra luksuznom i sportskom alternativom Golfa V.
Platformu oznake PK35 pored Audi A3 druge generacije koriste Golf 5 -icom, Škoda Octavia 2, Seat Leon 2 i druga generacija Audi TT.

Postoje tri varijante Audi A3: karoserija sa troja vrata kompakt, a od septembra 2004., sa petoro vrata „Sportback “ i od marta 2008. Audi A3 kabriolet sa platnenim krovom sa četiri sedišta.

Kvalitetna izrada. Na ovom automobile su rešeni tehnički problemi koje su pratili prethodnu generaciju. Audi A3 druge generacije preuzima sve karakteristike prethodnog modela, koji su : visok kvalitet izrade, Dinamic Drive, visoka bezbednost i odlične benzinske i dizel agregate, sa kojima se uživa u vožnji.

Audi A3 je dva puta redizajniran. Prvi put 2005. čisto kozmetički postupak – verzija sa troje vrata dobila je veliku rešetku hladnjaka, baš isto kao i Sportback. Drugi restailing je sproveden 2008. ovaj put osvežen je prednji deo automobila i unutrašnjost, najkarakterističniji su novi farovi sa LED diodama.

Sportski verzija S3 debitovala je 2006. Automobil je opremljen 2.0 TFSI benzinskim turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem sa 265 KS. Kao standard svaki primerak je dostupan sa quattro pogonom. Ali to nije stalni pogon na četiri točka, određeni stepen pogona se prebacuje na zadnje točkove kada prednji točkovi proklizavaju. U 2008, asortiman proširen sa verzijom S3 Sportback.

Želite da kupite Audi A3 II mogu da biraju između 14 varijanti motora , tri varijante karoserije i različitih menjača. Ponuđen je i quattro pogon. Zbog toga je prisutan širok raspon cena.

Audi A3

Kao što i priliči premijum automobila, unutrašnjost modela Audi A3 uređena je sa visoko kvalitetnim materijalima, obraćajući pažnju na preciznost uklapanja.

Tabla Audija A3 je u potpunosti izgrađen od crne plastike i nemački odiše jednostavnošću i elegancijom. Volan i ručica menjača su obloženi kožom. Hromiranim prstenovima oko sat i hromiranim trakama ispod tastera. Lepo kao što je funkcionalno, prstenovi oko ventilacionih otvora, koji takođe služe kao dugmad za određivanje stepena ventilacije.

Završni detalji su odlični, ostavlja utisak luksuza, sedišta mogu da se podešavaju po svim osama, kao i volan, tako da će svako moći da ga podesi prema svojim potrebama. Prostor u kabini je veći nego u generaciji pre. Postoji dobra količina prostora za putnike i prtljag. Audi A3 ima zapreminu prtljažnika od 350 litara, što je prilično prosečno za porodični hečbek, mada kada se spuste zadnja sedišta naraste na 1100 litara. Parkiranje nije previše teško, ali niski speed manevri su pomagali svojim krugom okretanja i opcionim parking senzorima.

Sjajan dizajn i nemački nivo kvaliteta su stvari koje su privukle dosta kupaca ovog Audijevog modela. Audi A3 je čak uspeo da se po kvalitetu vožnje dosta približi BMW modela, ali ipak ne i da ga dostigne i prestigne. Kabina je odlično izolovana pa kako u gradu tako i na otvorenom putu možete uživati u – tišini. U kabini je sve na visokom nivou, materijali deluju impresivno, a instrumenti pregledno i moderno

Što se bezbednosti tiče, A3 je dobio četiri zvezdice na Euro NCAP testu za bezbednost putnika i tri za bezbednost dece.

Audi A3 je lep za vožnju i lak za upravljanje, mada mu fali oštrine kakvu ima BMW. Udoban je i tih pri većim brzinama, iako je na Sport modelima suspenzija suviše tvrda.

Audi A3 – Motori

Audi A3

Audi A3 je ponuđen uz veliki broj pogonskih jedinica. U slučaju benzinskih motora, kupci mogu da se odluče za 1.2 TSI (105 KS), 1.4 TFSI (125 KS), 1.6 (102 KS), 1.6 FSI (115 KS), 1.8 TFSI (160 KS), 2.0 FSI (150 KS), 2.0 TFSI (200 KS i 265 KS) i 3.2 FSI V6 (250 KS). U slučaju dizel motora koje možete izabrati su 1.6 TDI (90 KS i 105 KS), 1.9 TDI (105 KS) i 2.0 TDI (140 KS i 170 KS). Disk može da se prenese na prednje ili quattro verzijama četiri točka, izabrati manuelni menjač je 5 ili 6 stepeni menjač sa 6 – stepeni automatski DSG.

Kupcima je dostupno mnogo različitih motora. Benzinski motori Audi A3 kreću sa snagom od 102 KS, ali sežu do 250 KS. Serijski su svi motori na prednji pogon, ali uz doplatu se mogao naručiti pogon na sva četiri točka „quattro“. Kod najjačeg Audi A3 benzinskog motora je „quattro“ pogon serijski. Svi benzinski motori ispunjavaju Euro 4 normu. Benzinski motori retko pate od mehaničkih nedostataka. Ako nešto nije u redu sa njima, to je obično krivica nekog elektronskog senzora.

Audi A3 sa benzinskim motorom 1.6 8 V, sa snagom od 102 KS. Najjednostavniji od ponuđenih motora nije u mogućnosti da obezbedi zapanjujuću dinamiku. Mnogi ljudi će zažmure na 11 s do stotke, uzimajući u obzir činjenicu da motor nema turbo punjač i direktno ubrizgavanje goriva, što će znatno smanjiti troškove održavanja, takođe za pogon koristi zupčasti kaiš. Preporučljiv jer je veoma izdržljiv. Nema problema u radu sa TNG.
Ovaj motor može preći do 400000 km bez većih remonta, pa čak i više. Jedina slaba točka mu je termostat koji retko izdrži 100000 km.
Motor 1,6 8V od 0 do 100 km/h dostiže za 11,9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Audi A3 sa motorima 1.4 TSI, 1.8 TFSI i 2.0 TFSI su dodatno opremljeni turbo punjačem.
TFSI motori Bez obzira na verziju i snagu, imaju direktno ubrizgavanje goriva i turbinu. To znači nisku potrošnju goriva, dobre performanse i visoke troškove održavanja.

Moderni benzinski motori sa direktnim ubrizgavanjem goriva u komoru za sagorevanje FSI 1.6 – litarski (115 KS) i 2,0 litara (150 KS), kao po pravilu bez problema , ali zahtevaju visok kvalitet goriva i redovno održavanje. Održavanje je skuplje.

FSI i TFSI motori mogu istrpeti gasne instalacije, ali to nije veoma profitabilno. Iz razloga, dok vozite automobil ne troši samo gas, već i malu količinu benzina ( koji se koristi za hlađenje brizgaljki), i tako uštede goriva su manje nego obično.

Verzija 1.4 TFS. Teoretski kombinuje dobre performanse sa niskom potrošnjom goriva. Posle pređenih 100000 km povećava se rizik od problema sa lancem. Pruža povoljan balans između performansi i potrošnje goriva.

Motor 1.6 FSI, opšte mišljenje je da mehanike ima nekoliko slabosti. Iako ima snagu od 115 KS pri nižim obrtajima ne razvija veću snagu od motora sa indirektnim ubrizgavanjem 1.6 sa snagom od 102 KS, prednost mu je što serijski ima menjač sa šest brzina, menjač posle brzine od 160 km/h postaje jako bučan.

Motor 2.0 FSI (150 KS) je prvi FSI modeli sa direktnim ubrizgavanjem goriva, ponekad ima problem sa izduvnim sistemom, te slabo vuku. TFSI motori su bolja opcija, pogotovo kada se u obzir uzme snaga motora u rasponu od 160 KS do 200 KS zajedno sa malom potrošnjom goriva koja iznosi 6.6 l i 7.2 l.

Motor 3.2 V6 je za one koji se ne plaše potrošnje u gradu od 14 litara benzina na 100 km. Jedini problem može da bude težina (teži od približno 40 kg nego 2.0 TFSI), koji je fokusiran na prednjoj osovini.

Za ljubitelje starih dizeli preporuka je 1.9 TDI PD 105 KS. No je spor, ali je stabilan i jeftin za održavanje. Vrlo dobar izbor su takođe 1.6 TDI CR (90 KS ili 105 KS) i 2.0 TDI CR (140 KS ili 170 KS), svi su opremljeni sa common-rail napajanjem. Oni rade prilično tiho.

Dobri stari 1.9 TDI PD (pumpa dizna) u slaboj verziji 105 KS, ne impresionira performansama, ali ima nisku potrošnju goriva, veliku izdržljivost i veoma niske troškove održavanja.
Skoro 190 km/h maksimalne brzine i 11,5 sekundi za ubrzanje do 100 km/h, prosečnu potrošnju od 6,6 litara.

Motori 2.0 TDI PD (pumpa dizna) je brz. Mnogo bolje ugled uživao je 2.0 TDI CR (common rail), uvedena nakon zatezanja lica. Ista snaga i performanse čine da se teško napravi razlika između verzija. Rizično je kupovina sorti 2.0 TDI PD pumpa dizna. Mnogo su stabilniji nego zloglasni motor 2.0 TDI PD iz VW Passat B6, ali i dalje daleko od 1.9 TDI.

Sa stanovišta osobe koja kupuje auto sa kilometražom od 100000 km ili više ,najbolji izbor je manuelni 6 – brzina. Velika pažnja se mora obratiti na S tronic menjač. On fenomenalno radi (brz i precizan), ali ako automobil ima veliku kilometražu , može generisati troškove. Pre svega – zahteva periodično promenu ulja, svaki 90000km.
U zavisnosti od verzije S tronic, postoje dve vrste kutija : 6 i 7 – stepene. Oni se ne razlikuju samo u broju zupčanika , ali i spojnici . Prvi ima mokro kvačilo, drugi – suvo , što čini manje problema. Nažalost , 7 -stepeni S tronic je još prilagođena samo na slabije verzije motora ( ima ograničenu mogućnost prenosa obrtnog momenta).

Audi A3 – Istorija modela:
2003.: Prezentacija Audi A3 8P. U početku ,automobil je ponuđen samo u verziji sa troje vrata.
2004.: Opseg je povećan za verziju sa petoro vrata, nazvan Sportback.
2005.: Prvi redizajn (verzija sa 3 vrata dobija karakterističnu veliku rešetku kao Sportback).
2006.: Predstavljen S3 sa 265 KS.
2007.: Predstavljen A3 Cabriolet.
2008.: Drugi restailing svih verzija.
2013.: Predstavljena nova generacija modela Audi A3.

Audi A3 – kvarovi i problemi

Kvalitet izrade Audi A3 vam obećava vožnju bez previše briga, ukoliko ga održavate redovno. Pouzdaniji su modeli posle restailinga 2005.

1.4 TSFI benzinski motor lanac je u stanju da se istegli već oko 100000 km.

FSI motori poznat po gomilanju naslaga ugljenika na ventilima, izazivajući gubitak napajanja.

2.0 FSI model iz 2005. Kvarovi bobina paljenja.

3.2 V6 benzinski motor. U početnim modelima, izrađenim 2003. i 2004., dolazi do prekomernog istezanja lanaca, što može dovesti do teških oštećenja motora krivljenje ventila, oštećenje klipova , klipnjača i bregastih osovina.

Problemi sa ventilatorom za hlađenje motora na 1.8T motorima, može biti uzrokovan viškom vlage ispod kutije sa osiguračima na akumulatoru, uzrokujući koroziju. Savet je da se zameni osigurač i poprskati sa WD 40 sprejom.

Među modelima Audi A3 proizvedenim posle 2005. možete naići na primerke sa filterom čestica. Ljudi koji prelaze dosta u gradskoj vožnji, se savetuje da ih izbegavaju.

Audi A3 sa motorima 1.9 TDI (105 KS ) curi gorivo na pumpi za gorivo. Greška na modelima proizvedenim između marta i avgusta 2004.

Kod motora 1.9 TDI se mogu javiti poznati problemi sa problemi sa protokomerom, turbinom i EGR ventilom.

Motori 1.9 TDI i 2.0 TDI 105 KS i 140 KS, posebno napravljeni do januara 2004., ako imaju grub ler i trzaji pri niskom broju obrtaja, motor radi na tri cilindra, posebno na hladnom startu i pri ubrzanju. Prouzrokovani su od strane menadžmenta motora (loše merenje protoka injektora od računara). Lek: reprogramiranje sa novim softverom.

1.9 TDI i 2.0 TDI dizel motora. U nekim retkim slučajevima, pate od kvara turbine, koja je rezultat greške u proizvodnji.

Na 2.0 TDI motorima, zupčasti kaiš može otkazati na oko 100000 km zbog kvara zatezača, tako da je mudro ignorisati Audijevu preporuku zamene zupčastog kaiša na 180000 km. Promeniti zupčasti kaiš, zatezač i sve što je potrebno na 4 godine ili 100000 km, šta pre nastupi.

Glava motora kod 2.0 16V TDi motora posle pređenih 100 000 km pukne. U početku pada nivo vode, a izaziva nemiran rad motora. U oktobru 2005. je počela da se pravi modifikovana glava motora.

Opoziv za zamenu Siemens piezoelektričnih brizgaljki ugrađenih između 2006. – 2009. 2.0 TDI motora BMN. Svi brizgaljke sa 2.0TDI PD motorima koji koriste piezoelektrične Siemens brizgaljke i ECU Siemens su pogođeni ovim problemom. Najviše problema na Passat 2.0 TDI 140 KS BKD. Nema problema od 2009. i uvođenjem common rail sistema na 2.0TDI motor.

Bio je opoziv Audi A3 sa motorima 2.0 TDI (140 KS) i manuelnim menjačem, zbog kvarova plivajućeg zamajca, koji može da izazove problem sa manuelnim menjačkim sklopom. Grešci su izloženi modelima proizvedenim između oktobra 2003. i decembra 2005.

DSG menjač. Na nekim modelima, trzanje prenosa na malom broju obrtaja na niži stepen prenosa.

Kod Audija A3 sa DSG menjačem, softver može da odloži poruku iz kočionog prekidač ka ECU da su kočnice oslobođene, čime automobil u raskrsnici ili kružnom tok ostaje bez goriva u komoru za sagorevanje i može se ugasiti.

Glasan manuelni menjač je obično izazvan istrošenim ležajevima. Skinuti i rasturiti u paramparčad da pronađete sve ostale stavke koje pokazuju znake habanja, uglavnom sinhrona.

Kod DSG menjača povremeno se javljaju problem sa mehatronikom. Izbegavati automobile sa DSG menjačem, sa kretenom koje je glasno ili imaju problema sa promenom brzina. Menjač radi fenomenalno, ali posle 100000 zahteva skupo održavanje zamenu ulja, ponekad spojnice.

Audi A3 6 -stepeni menjač, pri menjanju brzine iz 1. u 2. može postati krut. Prva se zameni ulje menjača. Ako to ne uspe, ona je potrebna zamena prsten sinhrona.

Audi A3 sa 6 stepenim manuelnim menjačima izrađenim 2006. i 2007. imaju problema sa planetarnim prenosnikom usled nepravilnog sklopa. Prilično visoka učestalost probijanja prenosa kućište. Ista greška takođe se javlja na Seat Leon, Škoda Octavia i Golf V.

Lampa upozorenja (greške) ukazuje na kod greške „senzor pritiska Podsticaj G201 „. Ovo je ugrađen unutar Teves Mk 60 ABS sistema i zahteva zamenu ABS jedinice/pumpe. Izgleda da se problem javlja sa starošću, problem se javlja uglavnom između 3 – 5 godina starosti automobila. Pre nego što se pristupi traženju i rešavanju problema, pokušati nekoliko nagla kočenja, koji unose ABS u igru. To ponekad može osloboditi zaglavljen senzor pritiska kočnice.

Mogućnost pojave pukotina na vakumskoj cevi od kočionog serva, što je dovelo do gubitka servo pomoći kočnice.

Na Audi A3 quattro modelima, u retkim slučajevima postoji mogućnost da dođe do oštećenja zadnje kočione cev. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do neuspeha jednog kočionog voda.

Česti kvarovi klime, odnosno kompresora klima uređaja, čija je popravka skupa.

Digitalni LED displej mogu da budu oštećeni usled temperature ispod nule.

Na prednjoj osovini problemi sa silen blokovima, što dovodi do lupanja, kucanje iz zadnjeg vešanja na Audi A3 ukazuje na poprečna ramena. Ležajevi obično izdrže do 100000 km.

Zadnji brisač zaustavlja na različitim pozicijama na zadnjem prozoru, dok potpuno ne stane. Popravka podrazumeva zamenu električnog motora.

Prednje gume. Na neki model do 2005., a ubrzano asimetrično habanje prednjih guma, trpa fabrički nije podešen kako treba.

Indikator Airbag -a. Paljenje ponekad neočekivano, proveriti spojeve električne instalacije Airbag -a.

Prednji bočni prozori zaglave se prilikom spuštanja (zalepe se) i neće da nastave spuštanje, problem je rešen podmazivanjem kedera (vođica) stakla ili zamenom.

Povremen neuspeh servo volana na sporim manevara, kao što je parkiranje.

Neki Audi A3 sa tamnom metalik bojom mogu patiti od oštećenja laka usled kiselog ptičjeg izmeta.

Problem sa kompresorom klima uređaja, često mora da se menja, modeli proizvedeni počev od 2005. više nemaj ovaj problem.


Polovnjak Audi A3 cene – pregled

 


Audi A3

Audi A3

 

ZAKLJUČAK

Sveukupno Audi A3 druge generacije je jako pouzdan automobil s relativno malo mana,
a to ga svrstava među najpoželjnije polovne automobile zbog toga je i cena nakon mnogo
godina na tržištu odgovarajuće visoka.
Kvalitet izrade je u rangu sa skupljim Audi modelima, ali zato i cenom prati kvalitet.
Gubi vrednost veoma sporo, tako da primerci stari oko 3 godine izgube tek oko trećine
cene za koju su kupljeni novi.


Audi A 3 – Motori

Benzinski motor
Model Zapremina motora Kod motora Max. snaga @obr/min Max. obrtni moment @obr/min Ubrzanje 0–100 km/h Godine
1.2 TFSI 1,197 cc I4 CBZB 105 KS (77 kW; 104 hp) @5000 175 Nm @1550–4100 10.6 s 2010–2013
1.4 TFSI 1,390 cc I4 CAXC 125 KS (92 kW; 123 hp) @5000 200 Nm @1500–4000 9.1 s 2007–2013
1.6 1,595 cc I4 BGU / BSE / BSF / CCS 102 KS (75 kW; 101 hp) @5600 148 Nm @3800 11.5 s 2003–2010
1.6 FSI 1,598 cc I4 BAG / BLF / BLP 115 KS (85 kW; 113 hp) @6000 155 Nm @4000 10.6 s 2003–2007
1.8 TFSI 1,798 cc I4 BYT / BZB 160 KS (118 kW; 158 hp) @5000–6200 250 Nm @1500–4200 7.7 s 2007–2008
CDAA 160 KS (118 kW; 158 hp) @4500–6200 250 Nm @1500–4500 7.4 s 2009–2013
2.0 FSI 1,984 cc I4 AXW / BLR / BLX / BLY
BVY / BVX / BVZ
150 KS (110 kW; 148 hp) @6000 200 Nm @3250–4250 8.8 2003–2008
2.0 TFSI AXX / BPY / BWA / CAWB 200 KS (147 kW; 197 hp) @5100–6000 280 Nm @1800–5000 6.8 s 2004–2008
CCZA 200 KS (147 kW; 197 hp) 280 Nm @1700–5000 6.8 s 2009–2013
BHZ / CDLA 265 KS (195 kW; 261 hp) @6000 350 Nm @2500–5000 5.6 s 2006–2013
(Audi S3)
2.5 TFSI 2,480 cc I5 CEPA 340 KS (250 kW; 335 hp) @5400–6500 450 Nm @1600–5300 4.6 s 2011–2013
(Audi RS 3)
3.2 3,189 cc V6 BDB / BMJ / BUB 250 KS (184 kW; 247 hp) @6300 320 Nm @2500–3000 6.3 s 2003–2009
Dizel motor
Model Zapremina motora Kod motora Max. snaga @obr/min Max. obrtni moment @obr/min Ubrzanje 0–100 km/h Godine
1.6 TDI 1,598 cc I4 CAYB 90 KS (66 kW; 89 hp) @4200 230 Nm @1500–2500 11.4 s 2009–2013
CAYC 105 KS (77 kW; 104 hp) @4400 250 Nm @1500–2500 11.0 s 2009–2013
1.9 TDI 1,896 cc I4 BJB / BKC / BXE / BLS 105 KS (77 kW; 104 hp) @4000 250 Nm @1900 11.0 s 2003–2009
2.0 TDI 1,968 cc I4 BKD 140 KS (103 kW; 138 hp) @4000 320 Nm @1750–2500 9.2 s 2003–2008
BMM 140 KS (103 kW; 138 hp) @4000 320 Nm @1750–2500 9.2 s 2006–2008
BMN 170 KS (125 kW; 168 hp) @4200 350 Nm @1750–2500 7.9 s 2006–2008
CBAB 140 KS (103 kW; 138 hp) @4200 320 Nm @1750–2500 9.1 s 2008–2013
CBBB 170 KS (125 kW; 168 hp) @4200 350 Nm @1750–2500 7.8 s (S-Tronic)

 

8.2 s (Manual)

2008–2013
CBEA 140 KS (103 kW; 138 hp) @4200 320 Nm @1750–2500 8.6 s 2010–2013

Izvor: wikipedia.org – Audi  A3 8P – Paleta motora


Audi A3 2.0 TDI – Test
Audi A3 Sportback 2.0TFSI QUtATTRO DSG 200KS – Test
Audi A3 2.0TDI – Test polovnjaka

5 Comments

Ostavite odgovor