Attesa system – pogon na svim točkovima 4×4 (4WD)

Attesa system

Attesa system

Automobilski svet je pun skraćenica. Počevši od oznaka motora, menjača do elektronskih sistema. Svaki proizvođač se trudi da izmisli neku novu, revolucionarnu skraćenicu. Srećom, mudri ljudi su se dogovorili oko normi označavanja metričkih jedinica poput konjske snage ili NM. Jedino još nisu uspeli da dovedu i proizvođače automobila u red, kako bi napravili jedinstven registar skraćenica za automobilske sisteme, tako da danas npr. sistem označavanja dizel motora sa common rail sistemom kod jednog proizvođača iman naziv D4D, kod drugog CTDi, trećeg dCI, itd.Jedna od tih magičnih skraćenica, koje mahom služe samo da zbunjuju obične ljude i da golobradim online ekspertima posluže za razmetanje na forumima i parkinzima jeste Nissanov Attesa system . U literaturi ćete je najčešće sresti povezanu sa antologijskim imenom Skyline GT-R, iako postoje i drugi modeli Nissana koji su imali ugrađen ovakav sistem.

Krenimo pre svega od samog imena sistema. Skraćenica služi da bi neko novo, ponekad revolucionarno rešenje poprilično dugačkog imena svelo na nešto pitkije, i pre svega u kucanju i izražavanju prihvatljivije. ATTESSA u originalu je skraćenica od engleskih reči “Advanced Total Traction Engineering System for All-Terrain”. Laički rečeno, u pitanju je sistem pogona na 4 točka (4WD), koji je razvio Nissan, i koji je ugrađivan, pored modela iz Nissanove palete i u vozila Nissanove luksuzne divizije Infiniti. Za one koje zanima više informacija o samom sistemu ATTESA, mogu sve informacije pronaći na Wikipediji.
Moja priča odnosiće se na ATTESA-ETS sistem ugrađivan u Nissanovu legendu – model Skyline GT-R, i to u najpoznatijim modelima kao što su R32, R33 i R34.

Attesa system

Na veliku žalost svih poznavalaca i ljubitelja ovih modela, mi nemamo nijedan primerak na srpskim putevima (registrovan u Srbiji). Postojao je jedan primerak R33 srebrne boje koji je krstario ulicama Beograda. Na žalost u non turbo GTS opciji, koja ne poseduje ovaj sistem.

Ovo je primerak o kome je reč, za sada nije bilo informacija da je primećen. Ove fotografije su stare nekoliko godina.

To nas ne sprečava da učimo i saznajemo o ovom, sada već kultnom modelu, pa tako i sistemima ugrađenim u njega, zbog čega je zaslužio nadimak Godzilla.
Pošto ste se inicijalno edukovali preko Wikipedie o čemu ja ovde konkretno pričam, u nastavku ću se pozabaviti radom samog sistema, kao i svim greškama korisnika. Ono što je praksa pokazala, kompletan sistem samog kućišta i lamelica sistema je veoma dobro projektovan od strane Nissana. Smešten je u izuzetno kompaktno kućište (znamo da je masa najveći neprijatelj performansi), ovaj sistem, ukoliko nije vožen “suv” ili na minimumu, retko će prouzrokovati probleme. Naravno, sve ima svoje granice, tako da ukoliko se ovaj sistem koristi na drag trkama, pri čemu je snaga motora (280 ks) povećana duplo ili troduplo, doći će do otkazivanja ili loma sklopa. Postoji izraz u engleskom jeziku za odlično projektovane stvari, koje trpe i duplo veću snagu od proračunate i predviđene – “bulletproof”. Slobodno možemo reći da ATTESSA sistem spada u takve.

Attesa sistem je pre svega jedan konvencionalan i prilično jednostavan sistem prenosa snage na 4 točka. Svima vam je poznat super auto osamdesetih – Porsche 959. U suštini, ATTESSA sistem je usavršen sistem sa trkačkog Porschea 959. Čak i danas, 20 godina od premijere sistema, on i dalje pruža odlične performanse i može da se nosi sa mnogo modernijim rešenjima, gde elektronika igra veću ulogu nego što je to bio slučaj dvadeset godina ranije. Mi ćemo se baviti ATTESA-ETS sistemom, koji nose Skyline GT-R modeli, a koji je prvi put predstavljen 1989. godine sa promocijom R32 generacije.

Attesa system

Attesa system

Postoji jedna stvar koja nije svojstvena samo našem narodu, a može se primeniti kod vlasnika vozila sa ovim sistemom. Čitajte korisničko uputstvo (user manual). Sistem može biti odlično isprojektovan, ali ukoliko je korišćenje samog sistema nepravilno ne postoji stvar koja ne može da otkaže poslušnost. Iz iskustva poznatih tunerskih radionica, specijalizovanih za GT-R modele, 75% kvarova je isključivo usled nepravilnog održavanja vlasnika vozila.
Problemi se kreću od pogrešno instaliranih aftermarket delova, ulja pogrešne gradacije, do pogrešno povezanih komponenata što dovodi do lomljenja zupčanika u kućištu i lamelica koje se nalaze unutar njega.

Attesa system

Attesa system

Kod GT-R modela, sve tri najpoznatije generacije (R32, R33 i R34), imaju drugačiji softver. To je i logično, jer se sistem konstatno usavršavao, tj. njegov mozak (ECU). Najbolji dokaz su pobede na stazama u legendarnom JGTC šampionatu.

Srce ATTESA-ETS sistema je ATTESA Power-Pack jedinica, koja se nalazi odmah posle menjačke kutije. Doduše, pošto ima motor postavljen uzdužno (RB26DETT), zadnji pogon je logičan, ali je ovde dodat i prednji pogon.

Suština ATTESA sistema je pumpa visokog pritiska, rezervoar i sistem koji ga aktivira da bi isporučio dovoljnu količinu pritiska do kućišta diferencijala. Sistem Power-Pack daje onaj tipični “bzzzz” zvuk kad se da kontakt, dok pumpa pritisak da bi se ATTESA sistem aktivirao. U unutrašnjosti diferencijala se nalazi kombinacija čeličnih prstenova i veoma kvalitetnih frikcionih površina, tako da u praksi, s obzirom na jednostavnost sistema i kvalitetne komponente, retko šta može da strada. S obzirom da se lamelice kupaju u specijalnom ulju unutar kućišta sistema, one podnose toplotu odlično i vrednosti trenja unutar njih su beznačajne. Nije čudno sresti primerke GT-R sa ovim sistemom, čije stanje lamelica izgleda skoro potpuno novo, iako je auto vožen oštro i ima preko deset godina starosti. Iz prakse se pokazalo da lamelice u ATTESA sistemu po trajnosti prevazilaze više nego duplo vekom trajanja komponente konvencionalnih transmisija (pre svega mislim na lamelu kvačila u menjaču). Međutim, izuzetno je bitno pratiti nivo tečnosti u sistemu, jer ukoliko je fali, ili je sistem gubi, vrlo brzo može doći do otkazivanja ovog jednostavnog i efikasnog sistema.

Attesa system

Ono što je krucijalno znati je da postoje DVA tipa tečnosti koje koristi ovaj mehanizam. Ona su potpuno nezavisna, i ne treba ih nikad mešati, što predstavlja jedan od najčešćih zabluda pri korišćenju i servisiranju ovog sistema. Kanister sa uljem koji se nalazi na samom kućištu sistema, koristi ulje sa veoma tankim filmom podmazivanja, obično Nissan Matic-D ili aftermarket Transmax Z. Postoji dobar razlog zašto je to ulje veoma tankog filma. Film je tanak je zbog potrebe da se kreće kroz veoma sitna creva koja povezuju sistem i povratne ventile.

Ulje koje se koristi unutar samog kućišta diferencijala je potpuno drugačije po nameni i po sastavu. Iako Nissan koristi isto ulje, tokom korišćenja u otežanim uslovima (circuit i drag trke), došlo se do poboljšanog ulja, oznake WR35ATS. Ovo je specifično ulje koje se koristi samo unutar kućišta diferencijala i omogućava da se snaga i obrtni momenat prenese u većoj meri na prednju osovinu.

Ipak, ne može se koristiti za sam sistem hidraulike na kolima, niti u menjaču, kao što bi se očekivalo. Ulje je samo za ovu namenu, te je glavna greška što se poistovećuje sa menjačkim, kao da su ta dva sistema povezana, a u realnosti su potpuno autonomna.
Sam ATTESA sistem je pogonjen preko seta lanaca i lančanika, koji služe da bi preneli snagu od i do kućišta. Dokazali su u praksi da su skoro nesalomivi, sa epitetom “bulletproof” proizvoda.

Pored pogrešno korišćenog tipa ulja, jedna od najvećih grešaka je i način provetravanja samog sistema. Kao i kod svakog hidrauličnog sistema, vremenom dođe do pojave vazduha u istom, te je potrebno „provetriti ga“. Za razliku od većine ostalih sistema, ovde se primenjuje “naopako” provetravanje. U prevodu, ne provetrava se sa bocom naviše, već koristeći gravitaciju.

Attesa system

Attesa system

Sumirano, ATTESA-ETS je jednostavan i efikasan sistem prenosa na 4 točka, dokazan u praksi. Tome je doprinela njegova jednostavna konstrukcija, što podrazumeva modifikaciju pogona na zadnje točkove, gde se snaga prenosi sa motora preko kardana do zadnjeg diferencijala.

Caka je u tome što se prenos snage na prednje točkove izvodi putem kućišta na kraju menjača. U praksi proveren sistem, jednostavne formule, stvoren da traje, tako da jedino što može da otkaže ide na dušu neodgovornom vlasniku ili nestručnom serviseru. Sad kad imate određeno predznanje o ATTESA sistemu, pogledajte ovaj video:

Ovim se vraćamo na početak. Čitajte korisničko uputstvo, pa će vam ovaj, kao i mnogi drugi sistemi na vozilima, uz pravilno održavanje priuštiti zadovoljstvo duge vožnje vašeg Nissana, ili nekog drugog kosookog vozila.

Foto: Nissan forum, Wikipedia
Napisao: Živko Marković
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Ostavite odgovor