Aston Martin Lagonda – Istorija automobila

Aston Martin Lagonda

Aston Martin Lagonda

Početkom 1970-ih godina, kada se nalazio na ivici gašenja, Aston Martin je predstavio automobil kakav publika nije videla nikada pre, a ni kasnije

Iako se on danas smatra za veliki promašaj i može se pronaći na svim listama najgorih automobila ikada proizvedenih, Lagonda sedan je sačuvao Aston Martin da ne završi istom sudbinom kao veliki broj sportskih proizvođača 1970-ih godina.

Aston Martin je jedna od najslavnijih britanskih auto kompanija. Osnovan 1913. godine pod Bamford & Martin oznakom, Aston Martin je stekao veliku slavu u predratnom periodu proizvodivši neke od najboljih trkačkih automobila u Evropi. Serijska proizvodnja je uvek bila limitirana i, slično kao Enzo Ferrari, glavni ljudi kompanije su proizvodili serijske automobile samo da se homologuju za automobilski sport. Situacija se polako promenila posle Drugog svetskog rata, kada je traktorski gigant David Brown preuzeo kompaniju. On je predstavio čuvenu DB (David Brown) ponudu 2+2 gran turismo automobila koja se pokazala toliko popularnom da je jedan od njih postao glavni izbor čuvenog špijuna James Bonda.

Aston Martin Lagonda

Aston Martin Lagonda

Rapide
U vreme kada je David Brown kupio Aston Martin, ovaj legendarni biznismen je kupio još jednog posrnulog britanskog proizvođača vozila, Lagondu. Ova kompanija je osnovana sedam godina pre Aston Martina, a kroz većinu svoje istorije je uglavnom proizvodila luksuzne automobile. Godine 1947., nakon teške finansijske situacije, Brown kupuje Lagondu i spaja je sa Aston Martinom. U samom početku, Aston Martin Lagonda je bila ništa više nego nivo opreme na najskupljim modelima kompanije, ali 1961. godine ona dobija svoj prvi sopstveni model, Rapide, na bazi Aston Martina DB4. Za prelepi dizajn se postarala čuvena italijanska samostalna kuća Carrozzeria Touring iz Milana, a sa maksimalnom brzinom od preko 200 km/h, Rapide je bio jedan od najbržih sedana na svetu. Rapide je opstao u proizvodnji samo četiri godine i zatim je penzionisan, a osim prototipa na bazi DBS-a 1969. godine, publika nikada više neće dočekati da vidi Lagondu kao samostalan automobil.
Aston Martin Lagonda

Aston Martin Lagonda

Nova finansijska kriza i „lenjir“ dizajn
Početkom 1970-ih godina Aston Martin pada u novu finansijsku krizu. Iako su DB automobili bili jako popularni i cenjeni, njihova prodaja je, zbog visoke cene, uvek bila limitirana. David Brown prodaje kompaniju 1972. godine, a u narednih nekoliko godina Aston Martin će da promeni još nekoliko vlasnika. Kompaniji je očajnički bio potreban automobil koji će da privuče pažnju kupaca i donese toliko potrebnu finansijsku injekciju. U pomoć je pozvan čuveni britanski dizajner William Towns, koji je u prošlosti dizajnirao Aston Martin DBS i Jensen Healey.On je koristio stil 1970-ih godina poznat kao “folder paper”, a sve linije su bile prave i oštre kao da je ceo automobil dizajniran lenjirom. Dok su mišljenja bila podeljena da li je ovaj dizajn lep ili ružan, nema sumnje da su ga svi prepoznali na prvi pogled i Aston Martin se preko noći našao u centru pažnje. Tokom 1974. godine, na Salonu automobila u Londonu, kompanija je predstavila Lagonda V8 koncept i počela da prima uplatnice. Ovaj automobil je bio ništa više nego Aston Martin V8 sa četvoro vrata, a kompanija je već tada najavila da on neće biti povezan sa serijskim modelom.
Aston Martin Lagonda

Aston Martin Lagonda

Dok su mnogi očekivali da bi aerodinamičnije linije mogle da stignu na serijskom automobilu, do toga ipak nije došlo i on je u velikoj meri ličio na rani koncept. To ne znači da je ovaj automobil imao neke veće mane. Prva serija od sedam automobila je proizvedena u periodu od 1974. do 1975. godine, najviše iz razloga što se svaki primerak ručno sklapao i kompanija nije imala finansije da poveća proizvodnju. Lagondu je pokretao 5,3 litarski V8 motor sa 280 ks i 408 Nm obrtnog momenta, što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 6,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 240 km/h. To je označilo da je Aston Martin Lagonda bila jedan od najbržih sedana na svetu, ali ipak nije bila bez kritika.

Mana – Chryslerov automatski menjač
Standardan petobrzinski manualni menjač je dobio solidne ocene, ali je mnogo kritikovan bio opcioni automatik sa tri stepena prenosa, koji je kupljen od Chryslera. Kada se pritom doda da je težina vozila iznosila dve tone, kao i da su motori i dalje bili sa karburatorom, potrošnja je umela da iznosi i do 30 litara na 100 kilometara. Sa druge strane, enterijer je bio digitalni, sa udobnim sedištima i bogatim izborom opreme, pa su novinari imali reči pohvale za vožnju.

Dobivši potrebne finansije za obimniju proizvodnju, Aston Martin najavljuje Series 2 za 1976. godinu. Kompanija je izjavila da će veća proizvodnja stići uskoro i da potencijalni kupci neće morati da čekaju duži period na isporuku automobila.

Serija 2
Sa dizajnerske strane, Series 2 nije mnogo ličio na Series 1 i dosta je podsećao na rani koncept, ali je mogao da se dobije i sa specijalnom opremom kao što su LED farovi (jako mali broj kupaca se odlučio za ovu opciju). Series 2 je takođe imao identičan 5,3 litarski V8 motor kao i prethodnik, ali dok je evropska verzija zadržala 280 ks, američki modeli su razvijali 240 ks zbog novih standarda o izduvnim gasovima. Američke verzije su bile i nešto teže zbog većih sigurnosnih mera, pa su samim tim bile i sporije. Ubrzanje do 100 km/h je iznosilo 8,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 230 km/h. Sa početnom cenom od 50.000 funti, Aston Martin Lagonda svakako nije bila jeftin automobil, a iako je Aston Martin najavio da će proizvodnja brzo biti povećana, prvi primerci su isporučeni kupcima tek 1979. godine.Slično kao i rani prototip, publika je i ovaj put imala promenljiva mišljenja na račun dizajna. Neki su ga hvalili, drugi kritikovali, ali sve dok je publika o njemu pričala i kupovala ga, Aston Martin nije imao razloga za nezadovoljstvo. Mediji su posebne pohvale imali na račun enterijera, koji je ličio na svemirski brod, ali su iskritikovali Chryslerov trobrzinski automatski menjač (koji je bio jedina opcija) kao zastareo u poređenju sa ostatkom automobila. Dodatna kritika je išla i na račun cene. Kada je Aston Martin Lagonda predstavljena, Aston Martin je obećao početnu cenu od 20.000 funti, ali je ona skočila na 50.000 funti do momenta kad se automobil pojavio u serijskoj proizvodnji. To ne samo da je bilo više u odnosu na bilo koji sportski Aston Martin već više i nego Rolls-Royce Silver Wraith II, tada jedan od najluksuznijih automobila na svetu.Prvi primerak je prodat direktoru kompanije u Aprilu 1978. godine, a do 1986. godine, koja će da bude poslednja godina za Series 2, širom sveta je isporučeno 462 primerka. Njegovi vlasnici su bili svi oni koji su želeli da se razlikuju, ali i oni koji su sa ponosom kupovali proizvode Velike Britanije u vreme kada je nemačka konkurencija počela da dominira u Evropi.

Aston Martin Lagonda

Aston Martin Lagonda

Serija 3
Series 3 je debitovao na Salonu automobila u Njujorku 1986. godine, ali se nije dizajnerski mnogo promenio. Najveća promena je bila ispod haube gde je 5,3 litarski V8 motor dobio direktno ubrizgavanje goriva, što je povećalo snagu na 305 ks u Evropi, ali američke verzije su nastavile da pružaju samo 240 ks.Series 3 je opstao u prodaji samo 14 meseci i u tom periodu je prodato 76 primeraka. Kada je Series 4 debitovao na salonu automobila u Njujorku 1987. godine, publika se već zasitila Lagondinih električnih problema, a nekada napredan dizajn je polako počeo da pokazuje godine. Sa izuzetkom nekoliko dizajnerskih promena, Series 4 se nije promenio u poređenju sa prethodnikom, a kada je proizvodnja stopirana u januaru 1990. godine, prodato je samo 98 primeraka.
Aston Martin Lagonda
Kontroverza koja traje i dan danas
Danas Aston Martin Lagonda izaziva promenljiva mišljenja kao i u vreme kada je predstavljena. Mali broj proizvedenih primeraka je ipak ne čini cenjenim klasikom, ali jedna od četiri limuzine ume da pređe cifru od 200.000 evra. Švajcarska kompanija Roos Engineering je proizvela i jedan karavan, ali on nikada nije bio u serijskoj proizvodnji. Dvadeset godina posle Lagonde, Aston Martin se ponovo oprobao sa premijum sedanom kada je debitovao model Rapide, ali ni on nikada nije opravdao visoka očekivanja. U vreme pisanja ove priče kompanija radi na modernoj Lagondi sa retro dizajnom, koji će biti dostupan samo imućnim kupcima na Bliskom Istoku. Iako je Aston Martin danas značajno finansijski stabilniji, nadamo se samo da britanski proizvođač vozila ne očekuje od Lagonde da ponovo spasi kompaniju posle neuspeha sa Rapideom.
Aston Martin Lagonda

Tekst: Zoran Tomasović
Preuzeto sa:  www.vrelegume.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *