Alfa Romeo 1.6 16V Twin Spark motor

16V Twin Spark 

16V Twin Spark

Kompanija , koja je godinama bila povezana sa proizvodnjom bokser motora, 1987. se odlučila da zajedno sa sve restriktivnim standardima emisije izduvnih gasova ispod haube modela 75 ugradi četvoro-cilindrični Twin Spark motor, opremljen prema onome što samo ime sugeriše sa dve svećice po cilindru. Ovo rešenje, koje je prethodno korišćeno samo za trkačke modele, značajno poboljšalo ukupni učinak motora, a samim tim i performanse.

1995. modernizovani su svi Twin Spark motori, aluminijumski blok motora je zamenio blok motora od livenog gvožđa. Povećan je broj ventila sa osam na šesnaest ventila, uveden je zupčasti kaiš, umesto prethodno korišćenog lanca. Takođe je promenjen raspored svećica – od kojih jedna zauzima centralno mesto između četiri ventila (kao u većini drugih motora 16V sistem), a druga manja svećica, zbog nedostatka prostora nalazi se na samoj ivici, što daje utisak kao da je za dodatnu snagu. Ovaj raspored, po mišljenju mnogih, ima mali uticaj na ukupnu efikasnost motora koji koristi dve svećice u odnosu na starije motore sa jednom svećicu. Zato se često spekuliše da je to mogao biti čisto marketinški postupak, pametno planirano od strane FIAT -a. Proizvodnja Twin Spark motor je završena 2009.

Mora se imati u vidu da su svi motori Twin Spark porodice vrlo osetljivi i ne tolerišu nikakve eksperimente ili uštede u aktivnom održavanju. Moraju se koristiti samo kvalitetna ulja i menjati maksimalno na 10000 km. Mnogi korisnici zaborave da prate i održavaju propisanu temperaturu motora pre oštrije vožnje – što takođe utiče na trajnost motora.

Bolna tačka na 1.6 16V 120 KS (kao i kod drugih motora Twin Spark porodice) je varijator promene faze, koje nužno mora biti zamenjeno na svakih 60 000 km. Problem je dobro poznat među korisnicima i otkriva specifične zvukove hladnog motora, koji zvuči kao dizel na praznom hodu. Kvar izaziva primetan gubitak snage pri niskim i srednjim brzinama, i na kraju može dovesti do kvara na remenu. Dizajn varijatora (naročito u automobilima pre 2000.) karakteristike da nivo ulja u motoru mora biti gotovo savršena za pravilan rad varijatora.

Drugi problem je oštećenje ležajeva radilice, koji bi trebalo da budu zamenjeni svakih 100 000 km. Kvar je najčešće kod automobila ozbiljno zapostavljenih, ali mnogo puta bilo je i slučajeva kvara kod očuvanih primeraka. Ovo je zbog pada pritiska ulja motora, npr. kada se vozi na malim brzinama pod velikim opterećenjem ili kvara pumpe za uljem – zatim radilica ima trenje o ležajeve. U ekstremnim slučajevima na velikim brzinama motora može doći do okretanja ležajeva. Pumpu ulja treba menjati na 150 000 km.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *