Alfa Romeo 159 2005 – 2011 – polovnjak, iskustva, kvarovi

Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159 je predstavljena 2005. Pred sobom je imala težak zadatak ispunjavanja prodajnih rezultata koje je postavila Alfa Romeo 156, jedinstveni model koji i danas pleni pažnju na ulicama. Dizajnirana od strane Giorgeta Guigara, Alfa Romeo 159 je brzo osvojila srca kupaca svojim evolucijskim dizajnom 156-ice. Onda je nešto kasnije predstavljena i SW verzija, pa je došla i Brera, model koji se temelji na 159, a ciklus je zaključila i Brera Spider.

Alfa Romeo 159 je u svim dimenzijama povećana u odnosu na Alfa Romeo 156 i sada deluje vrlo ozbiljno. Dužina sada iznosi čitavih 4,66 (22,5 cm vise nego Alfa 156), a širina čak 1,83 metra (+ 8,5 cm)! Naravno i međuosovinsko rastojanje je povećano za dobrih desetak centimetara. Ovakvo značajno povećanje gabarita se može logički nadovezati na činjenicu da je sada strategija Italijana promenjena. Dakle, druga stvar gde se vidi napredak jeste viši cilj i Alfina oštra pretnja vrlo ozbiljnim konkurentima u srednjoj klasi BMW serije 3, Audi A4 i Mercedes C. Upravo ovde je velika razlika u koncepciji prethodne Alfe 156 i nove Alfe 159-ke. Dok je 156-ica bila zamišljena kao apsolutni novitet i osveženje na tada pomalo učmalom tržištu, danas nova Alfa Romeo 159 ide da se izbori za status u premijum srednjoj klasi.

Alfa Romeo 159 se proizvodila u periodu od 2005. do 2011. kao sedan sa četvoro vrata, kao i Sportwagon karavan od 2006. Alfa Romeo 159 je pozicioniran kao sportsko vozilo. Unutrašnjost je relativno uska, a gepek ne naročito veliki.

Godinama se pravio kompromis pri kupovini Alfa Romea. S jedne strane, dobijaju se odlične performanse, odlična upravljivost, veliki buka motora i neuobičajeno iskustvo u vožnji. S druge strane moralo da se trpi visoka stopa kvarova i hirova. Alfa Romeo 159 je pouzdanija od svojih prethodnika.

DIZAJN I UNUTRAŠNJOST – Alfa 159

Alfa Romeo 159

Iako su Alfe ponekad bile dizajnerski čudne ili nelogične, ni jedna do sad nije bila ružna. Tako ni nova Alfa Romeo 159, koja se može pohvaliti elegantnim linijama, smirenim, ali i agresivnim oblicima kao i konturama koje asociraju na snagu, brzinu i dinamiku u svakom pogledu. Veza između modela 156 i 159, nesumnjivo postoji, ali je karoserija potpuno nova i veća, a svi oblici su unapređeni. Alfa Romeo 159 barem što se tiče izgleda, nikako ne možete da kažete da vas ostavlja ravnodušnim.

U svakom slučaju, reci ćemo da je ovo ipak Alfina unutrašnjost, ali u odnosu na 156-icu značajno poboljšana. Posebno raduju materijali i sama završna obrada koja je sada na vrlo visokom nivou. Mogućnost personalizacije enterijera je vrlo velika, a svi materijali – od najfinije kože pa do standardne krute plastike (koje je vrlo malo) su jednostavno sjajni. Ipak, trebalo bi izbeći kombinaciju sa komandnom tablom u bež boji, jer smetaju refleksije koje ta svetla boja pravi na vetrobranskom staklu. Generalno, sedišta su sasvim ok, kako prednja tako zadnja. Ono što se ipak očekivalo u većoj meri jeste prostor na zadnjoj klupi. Imajući u vidu značajno veću karoseriju i veće međuosovinsko rastojanje nove 159-ke u odnosu na 156-icu, očekivalo se ipak da putnici pozadi dobiju malo više mesta, pre svega za noge. Stiče se utisak da bi napred mogao stati i V12 agregat s obzirom na to koliko od ukupne dužine vozila uzima prostor do A-stuba, dok je kabina ipak povučena malo unazad. Naravno, Vi ne kupujete automobil da bi ste sedeli pozadi, tako da ovo ipak ne bi trebao da bude neki veći problem. Ako jeste, odaberite ipak novu Fiat Cromu ili Opel Signum… Reklo bi se da se to povećanje gabarita vozila najviše oseti napred, i to najviše u širini. Vozač nove Alfe 159 može biti vrlo visok ili debeljuškast, nije problem. Do pozicije za vožnju se vrlo lako dolazi, mahom uz pomoć pomeranja volana i po visini i po dubini, kao i pomeranjem sedišta po dužini i visini (uz doplatu i elektronskim putem, u 8 pravaca sa memorijom). Komande su vrlo ergonomski postavljene i lako dostupne, a na samoj centralnoj konzoli možete naći i standardne komande audio uređaja i klimatizacije.

Zadnja vrata Alfa Romeo 159 sada imaju standardnu ručicu za otvaranje, umesto one skrivene u C-stubu. Mnogi su to videli kao nedostatak, jer je upravo ovaj detalj bio glavni na prethodnoj Alfa 156-ici i do tada u tom segmentu nije bio viđen u serijskoj proizvodnji. E sad, on je imao i svoju funkciju, a to je da Alfa 156 što više liči na coupé i samim tim da pojača sportsku notu ovog modela. To nije slučaj sa Alfa-om 159. Novom modelu sada treba veća doza ozbiljnosti, pa je tako ovaj detalj izostavljen. A ostatak karoserije je zaista ozbiljan.

U snažnijim verzijama Alfa Romeo 159 su prisutne i odvojene, duple cevke izduvnog sistema koje dalje upotpunjuju snažnu sliku ovog modela, kao i aluminijumski naplatci od 16 cola pa naviše (fabrički do 18). Sve u svemu, koncepcija eksterijera Alfa Romeo 159 je sada mnogo ozbiljnija od prethodnika, na čiji se dizajn tek ponegde oslanja.

Standard za sve Alfa Romeo 159 jeste i kartica umesto ključa, sa sve tasterom za startovanje i gašenje motora. Interesantno je da su se na upotrebu kartice opredelili ne zbog veće sigurnosti od krađe ili zbog lakšeg startovanja automobila, već isključivo zbog toga što prilikom saobraćajnih nezgoda ključ u kontakt bravi može povrediti kolena vozača.

Sve joj je oprošteno. Alfa Romeo 159 odlično leži na svim površinama, jedina zamerka ide na malo više naginjanja u krivinama pri oštrijoj vožnji. Volan je direktan. Buka u kabini je svedena na minimum, mada ćete čuti amortizere ako baš uletite u veću rupu. Svi modeli, pa i osnovni, su odlično opremljeni.
Pri oštrim kočenjima i skretanjima može osetiti i težina uslovljena tehnologijom. Naime, sa svojih 1680 kg, Alfa Romeo 159 nije ”mršava, već elegantno popunjena Italijanka”. Uz pomoć elektronike i dobrih kočnica, ta masa se i ne oseća previše, ali je uvek treba imati u vidu. Prilikom prelaska preko loše podloge i neravnog asfalta, Alfa Romeo 159 je tvrda i glasno negoduje. No, nije neudobna, što je najvažnije.

Iako vožnja u Alfa Romeo 159 je očekivano na vrlo visokom nivou. Kombinacija ogibljenja koje je primenjeno na ovo modelu zaista idealno odgovara platformi, koja je inače posebno pravljena za Alfa Romeo 159 -ku. Ova nova platforma je proizvod kooperativnog rada sa GM-on, to jest sa Saab-om i Opel-om. Dakle, podvozje nije pozajmljeno već je rađeno specijalno za ovu Alfu i za sada se zna da će biti primenjena i na serijskom modelu Alfa Brera. Uglavnom, vožnja je i više nego sigurna i precizna, mada je upravljanje u slabijim verzijama nekako previše lagano.

Zbog sofisticirane Premium platformu na kojoj se zasniva Alfa Romeo 159, ostvaren je visok nivo pasivne bezbednosti i torziona krutosti šasije je jedan od najboljih u ovoj kategoriji.

Standardne bezbednosne karakteristike Alfa Romeo 159 ima sedam vazdušnih jastuka, ABS i kontrolu stabilnosti. U Euro NCAP kreš testu za Alfa Romeo 159 dostigao maksimalnih pet zvezdica za bezbednost putnika.

Alfa 159 – Motori

Ovakav, pomalo frapantan, razvoj situacije je rezultat, neuspelog ”flerta” GM i Fijata, koji je na sreću obe kompanije završen. Ipak nešto od tehnologija i sklopova je došlo u Alfu. Tradicionaliste, osetljive na činjenicu da Alfa nikad nije delila mehaniku i da je uvek imala vrsne inženjere i know-how, može da ljuti ovakav tehnički profil, omiljene marke, ali realno, razloga za brigu nema. I motor i platforma su veoma kvalitetni i neće štetiti imidžu kuće.

Alfa Romeo 159 u ponudi ima četvoro cilindarske benzinske i dizel motore, šesto cilindarske benzinske motore i peto cilindarske dizel motore. Kod benzinskih motora snaga je u rasponu 140 KS – 260 KS, a kod dizela 120 KS – 210 KS. Paleta motora je stalno ažurira i menjala se u toku pet godina proizvodnje Alfa Romeo 159 kako bi proizvođač pokušao da održi korak sa konkurencijom.

Paleta motora Alfa Romeo 159 tokom šest godina proizvodnje pokazala se prilično velika, benzinci 1.75 TBi (200 KS, turbo), 1.8 (140 KS), 1.9 JTS (160 KS), 2.2 JTS (185 KS) i 3.2 JTS V6 (260 KS). Samo najslabiji 1.8 nema direktno ubrizgavanje .

Benzinski motori 3,2ZTS 260 KS, 185KS 2.2JTS i 1.9JTS 160 KS su razvijeni u skladu sa specifikacijama Alfa Romeo-a. Oni odgovaraju Alfa Romeo tipičnim motorima sa direktnim ubrizgavanjem goriva, koji manifestuje kupcima zadovoljstvo u vožnji i visoke performanse. Tri motora koristi sistem za ubrizgavanje JTS (Jet Thrust Stoichiometric) sa direktnim ubrizgavanjem ili u stehiometrijskom odnosu, što obezbeđuje odličnu mirnoću. Naravno, JTS motori zadovoljavaju euro 4- standard.

Sa jednim izuzetkom 1.75 TBI, svi motori ispod haube od Alfe razvijen u saradnji sa General Motorsom. Međutim, neki su još fino podešeni od strane Alfa Romea inženjera.

Alfa Romeo 159 1.8
Osnovni motor je GM motor, koji se može naći, između ostalog, u Opel Astri i Vectri. Jedinica pruža prihvatljiv performanse – 10,2 sekundi do “ stotine “ i više od 200 km/h, ali fleksibilnost ostavlja puno mesta. Motor je manje pohlepan na gorivo od većih motora.

Alfa Romeo 159 1.8 TBI
Sportski doživljaj je novi mali TBi benzinski motor, zapremine 1742 cm3. Jedinica koja koristi promenljivi tajming ventila, direktno ubrizgavanje goriva u cilindre i turbo punjač. Ovaj motor i softwer omogućavaju Alfa-i iskustvo vožnje malo lošije od onih koji obezbeđuje verzija šesto cilindričnog motora. Zadovoljava Euro 5 standard. Alfa praktično ubrzava od mirovanja, ali snaga eksplodira od oko 1800 obrtaja. Do nedavno, pristajala samo automobilima sa dizel motorima. Alfa razbija taj stereotip motor može ravnopravno i bez daha razvijaju snagu od “ odozdo “ do preko 5000 obrtaja. Čak iznad 100km/h odgovor na pritisak na gas je brz porast brzine.

Alfa Romeo 159 1,9 JTS
Novi benzinac od 1,9 litara radne zapremine i 160 KS, kao i dizelaš iste zapremine sa 120 KS. Benzinac je druga priča – potpuno je nov, naravno plod rada sa GM-om i oznake JTS (Jet Thrust Stoichiometric) dakle napušta se dosadašnja Twin Spark ideologija. Performanse benzinca su: max brzina 212 km/h i ubrzanje od 0-100 km/h za 9,7 sekundi! Da podsetim samo da su benzinci Alfe 156 bili u rangu od 120-190 KS, i to je 1998. godine bilo i vise nego sjajno. Dakle, nije porasla samo karoserija.
Obrtni moment je takođe odličan kod 1.9 JTS od kojih 88% je već dostupan na 2.000 obrtaja. I sa isporukom snage 118 KW (160 KS), briljantan 1,9 JTS ima maksimalnu brzinu od 212 km/h.

Alfa Romeo 159 2.2 JTS
2.2 JTS pruža 136 KW (185 KS) i maksimalni obrtni momenat od 230 Nm pri 4 500 obrtaja, maksimalna brzina od 222 km/h, ubrzava i od 0 do 100 km/h za 8,8 sekundi. Ovo je jedan vrlo zanimljiv motor, vrlo sličnih performansi kao i najači agregat u ponudi. Najveći problem i najveću razliku između ovog i najjačeg predstavlja pogon na prednje točkove. OK, prednja vuča može da se izbori sa tih 185 KS, ali sigurno ne toliko dobro kao pogon na sva četiri točka. Vožnja u granicama maksimuma, bilo pravolinijska ili kroz šikane, nije toliko bezbedna i sigurna kao kod najsnažnijeg modela u ponudi.

Još jedna odlika 2.2 i 1.9 JTS motora kojima su opremljena Alfa Romeo 159 je pogon bregaste osovine koji koristi lanac, za razliku od konvencionalnog zupčastog kaiša, ovaj sistem ima prednost da nije potrebno da bude zamenjen tokom radnog veka motora.

Alfa Romeo 159 3.2 JTS V6 260 KS
Alfa Romeo 159 zaista pobeđuje sa novim V6 3.2 litarskim benzinskim motorom, koji isporučuje 260 KS. To predstavlja značajno odstupanje od prethodnog Alfinog V6 motora, kao i prirodnu evoluciju. Tehnički novi motor je sposoban za isporuku energije od 260 KS ( 20 KS ili 8% više u odnosu na prethodnu 3.2 V6), maksimalni obrtni moment od 322 Nm pri 4500 obrtaja (+33Nm, povećanje od više od 11%), specifična snaga od 60 KW/l i specifičnim obrtnim momentom od 100 Nm/l, značajno povećanje obrtnog momenta pri niskim brzinama (otprilike 30 Nm više od prethodnog 3,2 V6 motora, počevši od 1500 obrtaja ), maksimalni broj obrtaja od 7200 obrtaja, minimalno održavanje (hidraulični ventili i lanca ), mala težina aluminijumska glava cilindra i kartera. Zadovoljava Euro 4 ograničenje emisije izduvnih gasova. Sa ovim motorom, Alfa Romeo 159 može da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h ubrza i od 0 do 100 km/h za 7 sekundi.

JTS sistem direktnog ubrizgavanja. Ovo je originalni koncept Alfa Romeo koji ubacuje gorivo direktno u komoru za sagorevanje sa stehiometrijskom smešom optimizovanom za poboljšanje performansi, ali i garantuje malu potrošnju i poštovanje Euro 4 emisija granica.

„Twin Phaser“ kontinuirano varijabilno vreme otvaranja ventila (usisnih i izduvnih) primenjen na Alfa Romeo 4 cilindričnim i 6 cilindrični motorima. Promenljiv tajming ventila omogućava ugao faze na obe bregaste da varirati do 50°, vrhunske performanse, s jedne strane, jer najbolja faza može biti izabrana na svim brzinama motora, a smanjuje potrošnju i emisiju izduvnih gasova. U isto vreme je moguće optimizovati zapreminsku efikasnost motora tokom celog radnog opsega, eksploatišući podešavanje ventila: to znači veoma povoljan moment krive i održava je preko širokog opsega.
Još jedna osobina pogonskog sistema bregaste osovine koristi lanac za prenos pogona. Napetost je obezbeđena automatskim hidrauličnim zatezačima koji teoretski ne treba nikakvo održavanje tokom celog života motora.

Ponuđeni dizel motori ispunjavaju Euro 4 standard, opremljeni su filterom čestica i common rail druge generacije 1.9 JTDM 8 V (120 KS), 1.9 JTDM 16 V (150 KS) i 2.4 JTDM 20 V (200 KS). Dizel motori opremljeni su Multijet tehnologijom te turbo punjačem sa promenljivom geometrijom i hladnjakom sabijenog zraka (intercooler). Dizel motori garantuju odličnu moć i isporuku obrtnog momenta u svim uslovima vožnje, u kombinaciji sa niskom potrošnjom goriva.

Svi se oni svode na dva osnovna bloka motora sa 1,9 i veći sa 2,4 litra. Dalju razliku stvaraju uglavnom turbo kompresore i kompjuteri, ali ipak ono što bi finalnog kupca jedino trebalo da zanima jeste da su ovi motori fenomenalni. Prvi od ova dva predstavlja varijantu sa 16 ventila onog dizel agregata koji razvija već standardnih 150 KS, uz velikih 320 Nm pri 2000 obrtaja u minuti. On je štedljiviji na otvorenom putu, ali ne i u urbanim sredinama od 1,9 JTDM-a sa 8 ventila.

Alfa poznat po svojim benzinskim motorima, ali Alfa Romeo 159 je bolja za dizelaše. Najbolji izbor je 1.9JTDM 150 KS koji obezbeđuje dobre performanse, jer 120 KS je suviše slabo za tešku Alfa-u 159, veoma moćan 2.4 JTDM koji je nastao dodavanjem petog cilindara na 1.9 JTDM, skuplji je za održavanje.

Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150 KS i 120 KS
Oba imaju 4 cilindra u liniji. Prvi motor ima 16 ventil i isporučuje 150 KS (110 KW) pri 4000 obrtaja i maksimalni obrtni momenat od 320 Nm pri 2000 obrtaja. Drugi ima 8 ventila i isporučuje 120 KS (88 KW) pri 4000 obrtaja i maksimalni obrtni momenat od 280 Nm pri 2000 obrtaja u minuti. Promene su napravljene na oba motora da povećaju performanse i obrtni momenat pri malim brzinama, a da se smanje buka i vibracije.
Opremljen sa 150 KS 1.9 JTDM motorom Alfa Romeo 159 dostiže maksimalnu brzinu od 210 km/h, a ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,4 sekundi (120 KS 1.9 JTDM su 191 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 11 sekundi). Uprkos ovim briljantnim performansama, potrošnja goriva je: 6 l/100 km za mešovit ciklusu ( 5,9 l/100 km za 120 KS 1.9 JTDM).

Alfa Romeo 159 2.4 JTDM 20 V 200 KS
Izvedeno iz poznatog 2.4 JTD 20 V „Common Rail“ motora, novi motor ima 5 cilindara u liniji i najmoćniji motor u JTD Multijet porodici, sa specifičnom snagom od 84 KS/litru.
Novi motor nudi brojne prednosti. Pre svega, znatno je tiši u fazi zagrevanja, u zavisnosti od brzine obrtaja i temperature okoline. Takođe je izuzetno moćan (147 KW – 200 KS pri 4000 obr.), sa obrtnim momentom 400 Nm/ 2000 obrtaja.
Nekoliko promene su napravljene u novom turbo dizel motoru da poveća performanse i obrtni momenat pri malim brzinama, a da eliminiše buku i vibracije.
90% od maksimalnog obrtnog momenta je dostupno između 1750 i 3500 obrtaja. Ove cifre daju prijatnu vožnju i sjajne performanse. Alfa 159 ima maksimalnu brzinu od 228 km/h, a ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,4 sekundi. Potrošnja goriva je 6.8 l/ 100km u mešovitom ciklusu.

Motori kod Alfa Romeo 159 dolaze u kombinaciji sa novim manuelnim menjačem sa šest brzina, za neke model tu je automatski menjači i Selespeed menjač.
Manuelni šestostepeni menjač je na većini modela (1.8 ima pet brzina), šestostepeni automatski menjač Aisin AVTF-80SC je dostupan kod 1.9 dizela, 2.4 dizela i 3.2 benzinca. Selespeed menjač je dostupan sa 2.2 benzinskim motorom.

Alfa Romeo 159 je dostupna sa pogonom na prednje točkove i pogonom na sva četri točka.
„Q4“ sistem integralnog pogona dostupan je kod 3,2 litrskog benzinca i 2,4 litarskog dizel motorima.
„Q4“ sistem integralnog pogona kod Alfa Romea predstavlja kombinaciju mehanike i elektronike u cilju najboljih voznih svojstava. Naime, reč je o permanentnom 4×4 pogonu sa tri diferencijala i samozatvarajućom Torsen C jedinicom u centru. Ovaj sistem raspodeljuje 43% snage napred i 57% na zadnju osovinu i konstantno proverava da li dolazi do proklizavanja točkova. Planetarni raspored zupčanika omogućava mehaničku kontrolu, a sistem je koncipiran tako da bude kompatibilan sa svim elektronskim dodacima (ABS, EBD, ESP, ASR), što ga čini apsolutno sigurnim i lako kontrolisanim.
Zahvaljujući diferencijalima na obe osovine, kao i centralnom diferencijalu, snaga se adekvatno može preneti na podlogu, a zahvaljujući elektronici biće raspoređena na najbolji način.

Alfa Romeo 159 – Istorija modela:

  • 2005.: Prezentacija na Salonu automobila u Ženevi, Alfa Romeo 159 limuzina; 1.8  benzinski motor (140 KS), 1.9 JTS (160 KS), 2.2 JTS (185 KS), 3.2 JTS V6 (260 KS) i 1.9 JTDM turbo dizel (120 KS, 150 KS), 2.4 JTDM (200 KS).
  • 2006.: debi na Salonu automobila u Ženevi, modela Sportwagon.
  • 2007.: 2.4 JTDM dizel motor (210 KS).
  • 2008.: mali restailing.
  • 2009.: 1.75 TBi benzinski motor (200 KS, turbo), dizel motor 1.9 JTDM eko (120 KS), 2.0 JTDM i 2.0 JTDM eko (oba 170 KS).
  • 2010.: 2.0 JTDM dizel motor (136 KS). Povlačenje verzija 1.9 JTDM i 2.4 JTDM.
  • 2011.: Završetak proizvodnje, bez naslednika.

KVAROVI – Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159 je mnogo kvalitetnija nego ranije proizveden model 156, Alfa je uspela da dramatično smanji stopu kvarova elektronike i pogon na koju su se redovno žali vlasnici Alfa Romeo 156.

Alfa Romeo 159 najčešće zahteva popravku elektro komponenti i sistema upravljanja i kočionih sistema. Zauzvrat, motori, karoserija i šasija ostaju u dobrom stanju.

Ukoliko Alfa-u prethodni vlasnici nisu održavali kako treba, očekujte skupe servise. Sa druge strane, ako se potrudite i dobro proverite Alfa Romeo 159 pre kupovine, vožnja i održavanje Alfe 159 može biti pravo uživanje.

Ovde su vlasnici podeljeni. Neki se kunu u svoju Alfu dok su drugi veoma nezadovoljni. Kod dizela se dešavalo da kompjuter potpuno otkaže pa se lako može desiti da vas auto ostavi na sred puta. Mogući su i problemi sa svom elektronikom na kolima, pa dobro ispitajte sve, čak i brisače. Mogući su i problemi sa trapom i kočnicama pa proverite gume za nejednaku istrošenost. Rezervni delovi nisu baš jeftini, pa savetujemo da otvorite četvore oči pri kupovini ovakvog polovnjaka ma koliko on bio mlad.

Motori 1,9 JTS i 2,2 JTS. Pri kupovini treba biti oprezan sa lancem, proveriti da se lanac nije istegao.

Benzinski motori takođe beleže mnoge slučajeve pucanja glave.

Vibracije motora, oklevanje i zatajenje paljenja prilikom hladnog starta. Proveriti elektronske i mehaničke komponente, ako su ispravne. Potrebno je ponovno programirati ECU motora.

Curenje ulja na benzinskim motorima je standardno, pomaže zamena dihtunga koji su popustili.

Alfa Romeo 159 1.750 TBi. Turbo jedinica stvara mnogo problema.

Dugi servisni intervali 20000 km uzrokuje nagomilavanje mulja koji sprečava pravilno podmazivanje lanaca na 2.2 i 3.2 GM benzinskim motorima koji vodi do njihovog istezanja i kidanja lanca. Originalni GM motori koji su zasnovani na ovome, takođe su pretrpeli slične probleme. Češća zamena ulja, jeste način potencijalnog izbegavanja pitanja lanac, sa intervalom promene na 10000 km.

Zapušen EGR ventili – za sve dizele.

ECU motora može otkazati, naročito na Alfa Romeo 159 dizelu.

Zapušen EGR ventili – svi dizeli.

Kvar DPF filter. Problem može nastati u slučaju primeraka opremljeni sa DPF do začepljenja filtera i gubitka snage. Govoreći o filtera čestica, dobro je znati da ćemo ih naći u većini Alfi 159 sa JTDM motorima. Teoriski bez održavanja, ali u praksi se ispostavilo da zamena može biti neophodna. U slučaju čestih gradskih vožnji vozila dizel motori pate od zapušenja DPF filtera. Potrebna je redovna vožnja autoputem da bi došlo do regeneracije DPF filtera.

Kod dizela kvarovi mogu biti i uljna pumpa, plivajući zamajac i turbina.

ADAC registrovao posebno u godinama izrade 2005. i 2006. na brojne probleme dizel motora u upravljanju motora i sa brizgaljkama.

Alfa Romeo 159 1.9 JTDM. Na 1.9 JTDM motorima zupčasti kaiš ide preko vodene pumpe i kvar vodene pumpe može zbaciti kaiš sa vodene pumpe i napraviti havariju motora na 40000 km. Uobičajeni problemi o 1.9 JTDM dizel motorima, zbog intenzivnog habanja pojasa i loših vodenih pumpi.

1.9 JTDM motor 120 KS ili 150 KS. Problemi sa turbinom mogu biti slomljena turbina ili nedostatak podmazivanja.

Kod dizela 2.4 i 1.9 16 V neispravan sistem klapni koji menjaju dužinu usisne grane. U krajnjem slučaju, čak može da dovede do situacije u kojoj će deo klapne da upadnu u cilindar, što će dovesti do havarije motora.

JTDM motor. Trzanje motora i oklevanje pri ubrzanju na 1800 – 2000 o/min. Mogući problem EGR ventil ne radi ispravno.

Kod 6 brzina manuelnih menjača sa 1.9 JTDm brujanje ležaja.

Zvonjava iz prostora ručice menjača, dopire iz sajle birača brzine, potrebna zamena sajle.

Automatski menjač Q – Tronic defekt (lupanje, buka) zbog greške elektronskog upravljanja, što može dovesti do neželjenih zastoja u saobraćaju. Posle nekoliko pokušaja, ispravka je konačno stupila na snagu septembra 2007.

Prvi modeli pate od pogrešno podešenog vešanja koje izazivaju habanje prednjih guma.

Buka iz stuba upravljača ukazuje na habanje stuba upravljača i neadekvatnog ulja u sistemu upravljača.

Buka iz servo pumpe upravljača prilikom hladnoga start, može značiti da ima vazduha u sistemu.

Problemi sa bojom na tamnijim vozilima.

Prisutno ljuštenje boja na originalnim felnama.

Često labava zadnja sedišta.

U nekim vozilima instrument tabla pravi svetlosni šou, koja se obično rešava reprogramiranjem elektronike.

Prekidači žmigavaca i brisača koji znaju biti klimavi.

Početni tragovi korozije na pragovima.

Česti su curi fluid iz sistema klimatizacije, a nedostatak fluida može da ošteti kompresor klime čuje se zavijanje i škripanje.

Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159

ZAKLJUČAK

Iako, posmatrajući motor, menjač i platformu, ne više apsolutno italijanska, Alfa Romeo 159 je zadržala latinski duh i šarm, koji je i dalje vidljiv i nije nestao pod naletom globalizacije koja uvek prvo pokosi autentičnost. Oslobođena lošeg kvaliteta, slabe završne obrade i reputacije nepouzdanosti, Alfa Romeo 159, sa pravom, se može nazvati adekvatnim konkurentom nemačkoj trojci koja je do sad, u ovoj klasi, bila neprikosnovena. Iako u nekim momentima slična njima, u drugim i dalje svoja, Alfa Romeo 159-ka je uspela da se nužno modernizuje, bez gubljenja svojih osobina koje je i čine pripadnicom familije Alfa. Stoga, ona predstavlja atraktivnu alternativu svim kupcima, dovoljno solventnim da razmišljaju o ovakvom automobilu.

Velika većina vlasnika Alfa Romeo 159 je izrazila spremnost da ponovo kupovinu ovog modela. Vozači pohvalim stajling automobila, odličnu upravljivost, kao i pozitivne emocije koje prate ponašanje idealnu limuzine iz Italije. Da biste u potpunosti uživali u činjenicu da je Alfa Romeo, morate biti u stanju da zažmure na manje nedostatke.


Alfa Romeo 159 cene – pregled polovnjaka

Ponuda polovnih  Alfa Romeo 159 na sajtu mojauto.rs[/su_button


Alfa Romeo 159 1.9 jtdm – Test
ALFA ROMEO 159 SPORTWAGON 2.4 JTDM 2007.

One Comment

Ostavite odgovor