Alfa Romeo 1300 GT Junior – Istorija modela

Alfa Romeo 1300 GT Junior

Alfa Romeo 1300 GT Junior

U svetu klasičnih automobila, težinu vremena i zaborava podnose samo najinteresantnije marke i modeli.

Jedan od njih, koji sigurno neće biti zaboravljen, je Alfa Romeo, čija velika riznica modela osigurava legendarni status. Među mnogim vrhunskim mašinama ističe se model sa mnogobrojnim nazivima od kojih je GT 1300 Junior najpoznatiji. On je svojom pojavom stvorio i opravdao reputaciju fabrike, koja je do danas ostala takva u kolektivnoj automobilskoj svesti… Osnovni red i kultura izražavanja nalažu da bi prvo trebalo nešto napisati o samim počecima ovog legendarnog proizvođača. Naime, fabrika A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabrika Automobili) postoji još od početka dvadesetog veka, tačnije od 1906. U početku se bavila prodajom i servisiranjem automobila drugih marki, najviše francuske firme Darak.

Alfa Romeo 1300 GT Junior

Alfa Romeo 1300 GT Junior

Poznati milanski industrijalac, Nikolo Romeo je kupio ovo preduzeće 1911., a 1921. dodaje svoje prezime imenu firme i započinje proizvodnju sopstvenih kreacija. Tokom narednih godina, fabrika napreduje i stiče svetski priznato ime. U šestoj deceniji prošlog veka, u vreme velikog uspona italijanske automobilske industrije, Alfa Romeo je imao reputaciju najsličniju onoj koju danas ima BMW, kao brend čije su glavne odlike sportska elegancija, dinamika, brzina i estetska superiornost automobila i veliki trkački uspesi u pozadini. Upravo u takvom trenutku, početkom šezdesetih, uprava kompanije odlučuje da na tržište izbaci sportski kupe, manjih dimenzija, ali velikog ”srca” koji bi bio nešto jeftiniji od drugih luksuznih kupea ove marke, a vozaču bi pružao potpun sportski osećaj.

Za osnovu je uzeta platforma modela Giulia, opake sportske limuzinice koja je i kod nas bila poznata, priznata i vožena. Karoseriju je dizajnirao Bertone, ali se kasnije saznalo da su skladne linije, u stvari, delo, tada još nepoznatog dizajnera po imenu Giorgetto Giugiaro. Novi model je imao oznaku Giulia Sprint GT (jedno od mnogih korišćenih imena), a pogon je dolazio od, čuvenog četvorocilindarskog motora Alfe, napravljenog od lakih legura, zapremine 1,570 kubnih centimetara, sa dve bregaste osovine u glavi i dva dvogrla karburatora. U ono vreme, to je bio izuzetan tehnički biser sa velikom snagom od 106 ks.
Alfa Romeo 1300 GT JuniorAutomobil je predstavljen 9 septembra 1963. na Salonu automobila u Frankfurtu i posle prvih test-vožnji, specijalizovani novinari su bili oduševljeni. Naime, očekivanja su bila potpuno ispunjena, a nova Alfa je postavila standarde u ovoj klasi. Pored motora i bogate opreme mali 2+2 kupe se mogao pohvaliti i nezavisnim ogibljenjem i u ono vreme neverovatno naprednim, disk kočnicama na sva četiri točka. U enterijeru su se mogli naći uobičajeni detalji, a sam izgled unutrašnjosti se nije drastičnije menjao sve do kraja proizvodnje.

Karakteristična za sportske automobile tog perioda, pa i za ovaj je bila pomalo nezgodna i niska pozicija za upravljačem sa čudnim položajem nogu, poput one u trkačkim vozilima, ali fantastična uklopljenost svih sklopova i odlične performanse su sve bacale u drugi plan. Tržište je dobro reagovalo na novu Alfu i njena cena od tadašnjih 14,700 nemačkih maraka bila je adekvatna suma. Već sledeće godine, predstavlja se kabriolet verzija nazvana Giulia GTC, ali i pored nesumnjive lepote i neznatno više cene samo je simboličan broj napustio fabriku (te godine, 221 primerak). Godine 1965, predstavljaju se i dve nove verzije, Giulia Sprint GTA i Giulia Sprint GT Veloce.

Alfa Romeo 1300 GT Junior

Dizajnerski, svi modeli su izgledali identično, ali je razlika bila ispod haube. GTA je bila najjača verzija koja je iz poznatog motora od 1.6 litara ”izvlačila” 115 ks (na nivou današnjih automobila) dok je GT Veloce bila za par konjskih snaga slabija. Modeli GTA su bili namenjeni homologaciji jer se ovaj automobil zbog izuzetnog ponašanja na putu i performansi pokazao kao idealna osnova za trkačku ”zver”. Upravo tih godina počinju i sportski uspesi ovog kupea. Model GT 1300 Junior predstavljen je 1966. i predstavljao je izuzetno popularnu verziju. Karoserija je ostala nepromenjena, a novina je bila nešto niža cena i oprema kao i motor od 1.3 litre i 89 KS.

Alfa Romeo 1300 GT Junior

1967.  u ponudu se ubacuje nova verzija nazvana 1750 GT Veloce, koja je imala motor identičan prethodnicima, ali su promene u širini i hodu klipa rezultovale novom zapreminom i snagom od 118 ks. Pored toga, te godine na scenu stupa i prvi redizajn koji se odlikuje drugačijom prednjom maskom sa duplim farovima i nešto više hroma na karoseriji i grilu hladnjaka. Ove promene nisu važile za GTA modele i pored već postojećeg (sa 115 ks), stvorena je i 1300 GTA koja je imala 96 konja. Upravo tih godina, pred kraj šezdesetih počinje najozbiljnija dominacija ovih automobila na trkačkim stazama širom Evrope. Klasa takmičenja u kojoj su ove Alfe bile najbrojnije je Grupa 2, odnosno kategorija GTJ.

Alfa Romeo 1300 GT Junior

Trkačko odeljenje Alfa Romea – AutoDelta podizalo je snagu motora zapremine 1.3 litre sve do 165 ks pri 9,500 obrtaja u minuti. Pored ove zvanične trkačke verzije mogli su se nabaviti i mnogi modeli pripremljeni u radionicama poznatih tjunera kao što je Balduzzi. Neki od ovih automobila su voženi i kod nas, gde su predstavljali ”ultimativne trkačke sprave” i bile nepobedive (nešto slično modelima Alfa Romeo 155 ST koje su se vozile u domaćem šampionatu pre par godina). Osim u Evropi, određeni uspesi su zabeleženi i u Americi gde je prodaja solidno išla. Naime, ovaj model je kao i Porsche 911 učestvovao i u TransAm šampionatu, kao jedini predstavnici Starog kontinenta.

Alfa Romeo 1300 GT Junior

Godine 1970 se predstavlja blagi redizajn, a modeli tog godišta se prepoznaju po diskretno promenjenim linijama prednjeg dela. Sledeće godine, pojavljuje se najjača drumska verzija 2000 GT Veloce, koja na tržište stiže sa dvolitarskim motorom i 132 ks kao i povećanim luksuzom. Te godine se pojavljuje model GT 1600 Junior sa 109 ks. U sledećem periodu Alfa Romeo skreće pažnju sa ovog modela, što usporava razvoj, i okreće se drugim modelima kao što je Alfa Sud ili Alfeta. Bez obzira na sve, sportski uspesi se nastavljaju i ovaj automobil biva krunisan titulom šampiona Evrope. U nedostatku prave konkurencije, trke GTJ klase su počele da liče na kup takmičenje Alfe, jer drugih modela skoro da nije ni bilo.

Ali sredinom sedamdesetih, ovaj po svemu uspešni model polako posustaje, kako na ulici i tržištu tako i na stazi. Kraj proizvodnje dolazi 1977., nakon preko 70,000 primeraka u svim verzijama (18 varijanti i isto toliko imena) i samo oko 1,000 komada kabrio modela. Kraju proizvodnje je doprinelo i uvođenje na tržište modela Alfeta GT, koji je u potpunosti nasledio koncepciju klasične Giulie Sprint. Ovaj mali kupe iskrene sportske emocije i strasti bio je omiljen na tržištu širom sveta pa i kod nas. Broj primeraka koji su se vozili na ovim prostorima je velik i na sreću nekoliko ”preživelih” je kvalitetno restaurirano i dalje je u upotrebi.

U sećanjima automobilskih poznavalaca, ova Alfa stoji kao prototip italijanskog kupea, najbolje vrste, koji budi strasti i želju za posedovanjem. Cena ovog klasičnog sportiste nije visoka i iznosi oko 10,000 evra, naravno, za perfektne primerke, što zaista nije mnogo za ovako izuzetan automobil.

Autor: 426 Hemi
Slike: Alfa Romeo
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor