Opel Vectra C 2002 – 2009 – polovnjak, iskustva, problemi

Opel Vectra C

Opel Vectra C

U Zapadnoj Evropi Vectra je naročito bila popularna kao auto pogodan za firme, pa je dosta takvih automobila, sa velikom kilometražom, završilo na našim drumovima. Kada se pogleda činjenica da je ovaj auto gradi odličan imidž i Opelova pouzdanost, čak i osnovni model Club predstavlja dobar porodični automobil za uložen novac. Ali, modeli SRi i Elite će svakako brže naći put do kupca kada odlučite da ga prodate.

Najtraženije su limuzine, dok su i karavani vrlo poželjni. Kvalitet vožnje ovog luksuznog automobila se ne dovodi u pitanje. Sve dok je upravljanje kontrolisano i predviđeno, ono je i sigurno, dok je standardan ESP tu da pripomogne kao i sve prisutni vazdušni jastuci. Dizel motori mogu da budu bučni, pa je bolji izbor tihi benzinac. Uglavnom svi modeli prevale velike kilometraže, dok se ne pojave ozbiljniji problemi.

Opel Vectra C je pouzdan, komforan i dobro opremljen porodični i biznis automobil. Brzo gubljenje vrednosti novog automobila je oduvek bio problem za ovu klasu automobila, pa je kupovina polovnog vozila dobar izbor. Naša preporuka nisu snažni motori, jer se teško prodaju zbog visoke cene registracije i održavanja.

Uvedena u proizvodnju 2003., Opel Vectra C , proizvođena u Nemačkoj , Belgiji i Velikoj Britaniji, a zasnovan je na GM Epsilon platformi. Takođe je sklapana u Egiptu, zajedno sa dve prethodne verzije.

Zanimljivo, ista platforma koju koristi Opel Vectra C , takođe koristi Saab 9-3 (Švedska) i Chevrolet Malibu i Pontiac G6 (Severna Amerika).

Ova generacija Vektre je udobna, prostrana i prefinjena od samog početka, ali je nedostajalo uzbuđenje, i vizuelno i iz perspektive vozača, koji su mnogi nadali. Facelift (restailing) koji je urađen 2005., uspešno rešava pitanja sa vožnjom i više je atraktivan stajlinga. To sve znači da je pred kraj svoje proizvodnje Vectra je sazrela u veoma sposoban, pa čak i poželjan porodični automobil.

Vectra 3 je poslednji model Vectre, pre nego što je zamenjen Opel Insigniom. Vectra 3 u svim oblastima poboljšana verzija u odnosu na svog prethodnika. Zaista, Vectra 3 koja se reklamira dobrim izgledom i ima dobru cenu, je prostrana, ima dobre performanse, visok nivo opreme. Greške i nedostaci su se pojavili tokom godina.

Stvaranjem Opel Vectra C, Opel je raskinuo sa prethodnim konceptom izgleda Vectre, novi pogled na ovaj automobil nije trebao samo da naglasi svoju modernost, već i da izbriše neprijatne uspomene na problem prethodnika. Nije baš uspela, problemi se i dalje dešavaju. Situacija se promenila na bolje, neke stvari su poboljšanje ili potpuno obnovljene. Iz funkcionalnosti i udobnosti Vectra C izgleda mnogo bolje od svog prethodnika. Dužina tela povećan za 10 cm, poboljšan unutrašnji prostor, sa prostorom za prtljag limuzina 500 / 1050 l, karavan 500 / 1360 l, Combo 530 / 1850 l, automobil ima udobnija sedišta, bolju završnu obradu, mnogo bogatiju opremu. Nova ponuda motora, konačno su se pojavili moderni turbo dizeli sa common-rail sistemom.

Preporučuju se modeli Vectre C proizvedeni posle restailinga sprovedenog 2005., mehaničke komponente su poboljšane.

Opel Vectra je i u ranijim verzijama ovog automobila bila veoma atraktivna, garantovala visoki komfor, mnogo prostora, određene karakteristike vožnje i dobre performanse, tri verzije karoserije i širok izbor motora da biste ste lakše odabrati nešto za sebe. Vectra C , čak i za ekstremne zahteve budućeg vlasnika može biti karavan ili udoban porodični automobil, luksuzna limuzina ili sportski kupe.

KOMFOR – Opel Vectra C

Opel Vectra C

Enterijer nije nesto sto ostavlja bez daha, ali je sasvim solidno. Instrument tabla je dosta velika i urađena je prilično kvalitetno. Gornji deo je nakako mekan i bas deluje kvalitetno, dok se to ne može reći za rukohvate na vratima koji su katastrofalni. Dosta se brzo izližu, izgrebu i deluju jeftino. Putnici na zadnjem sedištu sede na 20 mm višoj poziciji od onih napred.

Opel Vectra C je spušten 20 mm u odnosu na standardnu što se verovatno odražava na jako tvrdo oslanjanje, ali i veoma dobru stabilnost. Ima aluminijumski trap, i deli šasiju sa Saab-om 93, Fiat Cromom. Mesta ima dovoljno, gepek je ogroman zapremine 550 litara.

Eksterijer je ono šta privlači na ovom autu i tu se Opel Vectra GTS verzija izdvaja od „običnog“. Zadnji deo potseća na hatchback verziju, poseduje peta vrata i samim tim veći gepek. Dalje, tonirane prednje i zadnje svetlosne grupe, niklovana lajsna duž vrata, malo drugačiji branici, niklovan završetak auspuha (mada to mozda ima i „obična“), spojler i zadnji brisač na petim vratima i Sportska sedišta.

Stabilan, krut, ali i dosta tvrd na rupama. Auto jednostavno uliva samopouzdanje u krivinama ,nema nikakvog uvijanja ,mada kada se bas pretera hoće da ide preko nosa, pogotovu kada je klizavo. Dosta je upravljiv, vozačka pozicija je odlična, volan i menjač odlično leže u rukama, mada menjač je nekako krut, nije da se teško menjaju brzine, ali i nije da ide „ kao kroz sir“. 4

Struktura karoserije je 60% čvršća. Karoserija je 100 mm duža, 50 mm šira i 50 mm viša.

MOTOR – Opel Vectra C 

Opel Vectra C

Ponuda motorakod Opel Vectra benzinci 1.8, 2.0, 2.2, 2.8T V6, 3.2 V6, dizel motori 1.9 CDT, 2.0 DTI, 2.2 DTI i 3.0 CDTI V6.

Motor 1.8 16v, 90 Kw (122 KS), benzinski Ecotec motor.
Radi se o veoma kultivisanom agregatu koji sasvim lepo ume da povuče ovu Vectru C od 1400 kg. Nije neki trkač, ali sasvim lepo vuče i rado se vrti i u višim obrtajima.
Vectra C 1.8, motor 1.8 (Z18XE), 90 Kw (122 KS), potrošnja 7,9 l i Z18XER motor, 103 Kw (140 KS), sa varijabilnom bregastom (model od polovine 2005.), potrošnja 7,7 l.

2.0 Turbo , 175 KS, potrošnja 8,8 l, max. brzina 225 km/h.

2.2, 155 KS, potrošnja 7,8 l, max. brzina 210 km/h. 2.2 motor je blago modifikovan X20XEV.

2.8 V6, 230 KS, potrošnja 10,4 l; max. brzina 245 km/h.

2.8 V6 , 250 KS, potrošnja 10,4 l; max. brzina 250 km/h.

1.9 CDTI je Fijatov JTD motor, daleko bolji nego Opelov 2.0 DTi. Ima ga u dve verzije od 120 KS ili 150 KS.
1.9 CDTI, 150 KS, troši 5,9 litara; max.brzina 210 km/h.
1.9 CDTI, 120 KS, troši 5,9 litara; max.brzina 195 km/h.
Kod 1.9 motora ne postoji bosch pumpa već, pumpa mnogo većeg pritiska, common rail tehnologija.

Y2.0 DTH motor nema plivajući zamajac i ima jednu bregastu.

3.0 CDTI V6, 185 KS, potrošnja 6,9 l; max. brzina 225 km/h. Isuzu motor.

Opel Vectra za velike i relativno teške automobila (1360 – 1490 kg), za to što je moćniji motor ispod haube, to bolje. Čak i u osnovnoj verziji 1.6 16V . Opel nije trom na putu, ali i zadivljuje svojim mogućnostima. Više zabave u vožnji daje 1.8 16v. Najbolji odnos između performansi i potrošnje goriva benzinskih motora, ima 2.2 16v. Među turbo dizela je slab 2.0 DTI 16V, on je spor. Življi je 1.9 CDTI sa 120 ili 150 KS. Izgleda da je malo bolji 2.2 DTI 16V, što je tačno. Prilično dobro u smislu goriva se pokaže 3.0 V6 24V, ali samo na autoputu. U urbanoj sredini značajno povećava potrošnju.

Istorija modela – Opel Vectra C :
Proleće ,2002. : Opel Vectra premijera u sedana i hatchback, motor 1.8 16V (122 KS), 2.2 16V (147 KS), 3.2 V6 24V (218 KS – verzija GTS, samo sa telom hatchback), 2.0 DTI 16V (turbo, 101 KS), 2.2 DTI 16V (turbo dizel, 125 KS). Paketi opreme nose imena Club, LS, SXi, SRi, Elegance, Elite i GSi.
Leto, 2003. : Karavan verzija, novi motor 3.0 V6 24V (turbo dizel common – rail, 176 KS) verzija GTS;
Jesen, 2003. : novi motor 2.0 16V Turbo (175 KS) verzija GTS;
Jesen, 2005. : restailing (novi prednji branik, farovi, maska, enterijer modifikacije , bogatije funkcije), novi 1.6 16V motor (100 KS) i 1.9 CDTI (turbo dizel common – rail, 100, 120 i 150 KS); Sportski OPC verzija sa karoserijom sedan ili karavan ( 2.8 V6 24V Turbo 255 KS)
2009. : Kraj proizvodnje Opel Vectre C;

Pre kupovine Vectre treba znati:
– motor, dolazilo je do grešaka sa neispravnim očitavanjem temperature motora, a neki vlasnici su se žalili na probleme sa centralnim kompjuterom.
– svetla, dolazilo je do problema sa funkcionisanjem prednjih farova.
– elektrika, za razliku od prethodnika koji je često bolovao od električnih problema nova Vectra je mnogo bolja i dolazilo je do pojedinačnih problema sa alarmom.
– oslanjanje, ranije proizvedeni modeli su patili od problema sa bukom na zadnjoj osovini. Ovi problemi su uglavnom bili rešavani pod garancijom.

KVAROVI – Opel Vectra C 

Prethodna generacija Vectre vukla je (s pravom) lošu sliku u pogledu pouzdanosti. Treća generacija je kvalitetnija u velikoj meri, mada neki problemi i dalje mogu javiti.

Kod benzinskih motore kvarovi mogu biti: pumpa za vodu, alternator i sistem paljenja, ali oni nisu rasprostranjeni. Kod benzinskih motora treba proverite curenje rashladnog sistema i proverite curenje ulja.

Na benzinskim modelima razlog zašto svetli lampica kvara motora, može biti da je kabal od ECU trljao o zavrtanj glave motora.

Benzinski motor. Motor podrhtava, broj obrtaja praznog hoda motora visok, nema odgovora klapne usisa, motor se gasi, kodovi greške P1525, P1526, P1550, P1555, zaprljana klapna usis, skinuti je i očistiti je.

Motor podrhtava u vožnji, ugasi se u praznome hodu ili teško pali, razlog može biti priključak ili sam senzor temperature motora, proveriti priključak i senzor i po potrebi zameniti.

Kvar pumpe goriva na 2,2 benzinskim motorima sa direktnim ubrizgavanjem.

2.2 16v benzinski motor je poznato da pogonski lanac, zbog nedostataka podmazivanja blokira, verovatno kao posledica rada motora sa prljavim uljem, zbog produženih intervala zamene ulja. Opel je kasnije uradio modifikacije na (mlaznicama) podmazivanju lanca.

Kod modela DTI, postoji problem curenja rashladne tečnosti. Ono što je potrebno je pregled i zamena cevi.

Turbina. Modeli iz 2002., imaju rizik od loma turbine kod DTI motora. Ponekad dovodi do povećane potrošnje motornog ulja. Još jedan problem je sigurnosni režim rad motora, zbog previše uskog opsega tolerancije za turbo. Potrebno je reprogramirati ECU motora.

Sasvim uobičajeno da DI motor uđe u sigurnosni režim, zbog problema sa EGR ventilom.

Na 2.2 dizel motoru, prodor vazduha kroz gumice dizni može da uzrokuju loše startovanje.

Pojava problema potrošnje ulja na 2.2 DI.

Vectra C 2,2 sa automatskim menjačem AF23 / AF33 može imati probleme manji gubitak rashladne tečnosti, talog u ekspanzionoj posudi rashladnog sredstva, povremen gubitak pogona, greške u memoriji P0700, P0715, O0720, problem je u prstenu hladnjaka ulja na automatskom menjaču, skinuti crni poklopac sa tela ventila menjača i ako na poklopcu pronađete vodu ili beli talog, zameniti menjač i hladnjak na menjaču.

EGR ventil. Modeli 2.0 i 2.2 imao problema zbog mogućih začepljenja EGR ventila. Rezultat je gubitak snage motora. Ventil je potrebno da se zameni ili očisti.

1.9 120 KS i 150 KS dizeli imaju zupčasti kaiš, ne lanac kao prethodni 2.0 i 2.2 dizel motori.

Na 1.9 CDTI zupčasti kaiš pokreće vodenu pumpu i kvar vodene pumpe može da pokida kaiš, što može dovesti do uništavanja motora. Zato vodenu pumpu menjajte uvek kada menjate zupčasti kaiš, a zupčasti kaiš menjajte redovno.

Kod Opel Vectre B dizel motora elektronika pumpe visokog pritiska (Boš pumpa) se mogla popraviti, kod Vectre C u prvom modelima je korišćena elektronika pumpe visokog pritiska kao kod Vectre B, posle su ugrađivali pumpe visokog pritiska sa integrisanom elektronikom, pa nem popravke elektronike, nego samo zamena cele pumpe.

1.9 dizela motor može da bude dobar za vožnju, ali ima problem sa: kvara podesne klapne usisnog voda (klapne mogu upasti u motor), kvar EGR-a i kvar DPF filtera.

1,9 CDTi motor. DPF filter, problem gubitak snage, lampica kvara motora svetli, greška u memoriji P1901. DPF filter zapušen zbog čestih kratkih vožnji i hladnih startova, proveriti sve komponente sistema DPF filtera, ako su sve komponente uredu, treba u ECU motora ubaciti nadgrađen softver, izvršiti regeneraciju DPF filtera.

Bregaste kod 3.0 V6 CDTI zamenjena u servisu, zbog nedostatka podmazivanja. Ovo može da bude u vezi sa problemima sa istim motorom u Saab-u 9-5. Izgleda da je problem sa ventilima izduvnih gasova od 3.0 V6 dizel. SAAB savetuje da nivo ulja kod 3.0 V6 dizel motora treba proveriti na vrućem motoru i nakon što je stajao pet minuta.

Izgleda da je pucanje povratne opruge pedale kvačila, može da doprinese bržem propadanju kvačila. Posle pucanja povratne opruge pedale kvačila može se čuti zvuk i prostora pedala, pucanje povratne opruge pedale kvačila.

Dizel automobili sa automatskim menjačima imaju problem sa kvarom (pucanjem) hladnjaka rashladne tečnosti na menjaču i mešanjem rashladne tečnosti u ATF ulje i kvarom menjača. Takođe, problem sa 6 – stepenim automatskim menjačem, unutrašnja prelivna cev je prekratka, što ide do menjača, nisu ispravno ispunjene tečnošću i kasniji rezultat nagle promene i eventualni promašaj brzine.

Vectra C 2,2 sa automatskim menjačem AF23 / AF33 može imati probleme manji gubitak rashladne tečnosti, talog u ekspanzionoj posudi rashladnog sredstva, povremen gubitak pogona, greške u memoriji P0700, P0715, O0720, problem je u prstenu hladnjaka ulja na automatskom menjaču, skinuti crni poklopac sa tela ventila menjača i ako na poklopcu pronađete vodu ili beli talog, zameniti menjač i hladnjak na menjaču.

Kvarovi plivajućeg zamajca i kvačila na modelima iz 2007.

Izveštaji kvara ručne kočnice (pa ostaviti u brzini). Saveti kod parkiranja. Uvek u koristite ručnu kočnicu, vodeći računa da ne pritisnete dugme na ručici. Za smanjivanje potrebne snage, pritisnuti pedalu nožne kočnice u isto vreme. Pre isključivanja kontakta, sa ručnim menjačem, uključiti hod za unazad (ako je okrenut nizbrdo) ili u prvu brzinu (ako je okrenut uzbrdo). Sa automatskim menjačem, izaberite položaj „P“ na menjaču.

Žalbe na „škripu prednjeg trapa“, kasnije identifikovano kao labavi držači hladnjaka.

Na prednji trap najčešće propadaju uporne spone i krajevi letve upravljača, kada se u kugli pojavo zazor menja se cela aluminijumska viljuška, a na zadnjem trapu problem su gornje viljuške, gumice balans štangle i silen blokovi.

Kada se menja prednji ležaj točka menja se u kompletu ležaj i senzor ABS-a, najviše stradali kod prvih serija 2002.

Na nekim modelima, loše fabričko podešavanje zadnjeg trapa ima za rezultat prerano trošenje guma na zadnjoj osovini. Neki modeli su imali problema sa neravnomernim habanjem prednjih točkova.

Instrumenti variraju, kontrolna lampica ABS svetli, greške u memoriji pokazuju senzor obrtaja točka, mogu će je da je slab kontakt između instalacije u modula ABS.

Kod nekih automobila osvetljenje zadnjih sedišta ili prtljažnog prostora neće da radi.

Opcione 19″ alu felne sklone pucanju zbog loših puteva, ležećih policajca i rupa.

Postoje problemi sa klimom.

Mehanizam zaključavanja. Između 3 i 4 godine mehanizam zaključavanja vrata na vratima vozača se raspadne.

Električni podizači stakala. Modeli proizvedeni do 2003., oni su imali probleme sa električnim podizačima prozora.

Radio. Česti kvarovi radija, koji se mora zameniti.

Prednji farovi vremenom matiraju.

Problemi sa elektronikom CIM modula.

ZAKLJUČAK

Pri pominjanju Opel Vectre reči pouzdanost, luksuz i stil moraju biti upotrebljene. Nova Vectra predstavlja veliki napredak u odnosu na starije modele, nudeći bolju opremu, komfor, karakter i poželjnost. Ulaskom u novu Vectru primećujemo kvalitet izrade koji je na nivou prestižnijih proizvođača. Kada se pogleda njena pouzdanost i praktičnost verujemo da neće doći do brzog pada cene i zato preporučujemo ovaj auto.

Opel Vectra C


Opel Vectra cena – pregled polovnjaka


6 Comments

  • Valentino kaže:

    Postovani
    Dali mi mozete pomoci?
    Imam Vectru2.2 direct benz. Automatik sa predjenih 132000
    U kom intervalu je potrebno mijenjati ulje u menjacu odnosno dali se i kada uopste mijena na ovim modelima?
    Hvala unaprijed
    Valentino

  • Aleksandar kaže:

    Pitrebna pomoc…vozim Vectru C 2.0 DTI…u voznji mi na trenutak samo spusti kazaljku za km/h i obrtometar ugasi radio…sta je problem i sta moze biti?nekad i po par puta sr desi u toku voznje…hvala unapred…

    • nemnja kaže:

      tebi onda gubi struju zato se radio gasi a obrtometar pada jer je motor ugasen vec radi kao na principu Gurke zbog trenutne brzine, obratite paznju na bregasti kais jer on ume da pukne usled paljenja na gurku odnosno u vasem slucaju palenja usred voznje a da i ne znate jer ste u brzini! meni se desilo da se upalila zuta lampica za motor, a posto je auto benzin/gas prethodni vlasnik mi nije napomenuo d motor drugacije prepoznaje gas i nekad izbaci falsh gresku zbog Gasa. sada to lako resim, odem kod priajtelja koji drzi servis i dijagnostikom izbrise greskicu ali posle par godine opet se upali, sto on kaze: ne obracaj paznju vec samo na gas i teraj, pa svremena svrati da se greska obrise ii ce se sama posle mesec dva sama od sebe izgubiti tj izbrisati

    • nemanja kaže:

      koje godiste je vectra, jel benzinski ili dizel i koliko kubika?! jel limuzina, hecbek ili karavan?@

  • Slaven.p kaže:

    Imam problem, vozim opel vektru 1.9 cdti 150ks
    Napravio sam oko 2000km i mjerač za ulje pokazuje da nema nista ulja pre 10 dana sam radio mali servis. Ako ko zna rijesenje da mi javi. Lp

  • Milan kaže:

    Imam vektru c 2003 1.8 benzin plin godiste na leru radi lepo ali nece da primi gas vise od 2000 h obrtaja podjednako isto radi i na benzinu i plinu do 2000 hiljade i vise nece da primi gas

Ostavite odgovor