Rover SD1 1976. – 1986. – Istorija modela

Rover SD1

Rover SD1

Sjajno koncipirana, a aljkavo izvedena kopija Daytone s parom vrata viška

Zadnji pravi Rover, samostalno razvijen i rađen u staroj fabrici u Solihullu, oduševio je atraktivnim dizajnom, gotovo doslovno prekopiranim od nezaboravnog Ferrarija 365 GTB/4, poznatog kao Daytona, ali i drugih je vrlina imao dovoljno za titulu Europskog automobila godine 1977. Neuobičajeno za klasu, dizajn Davida Bachea imao je peta vrata, a ukupno ih je proizvedeno 303.345 – šteta, potencijal je bio daleko veći.

Rover SD1

Rover SD1

Nažalost, kao i mnogo puta kasnije, Roverova kontrola kvalitete pokazala se vrlo upitnom (problemi su za tu marku počeli ulaskom u British Leyland, ranije su bili mnogo kvalitetnije izrađeni), ali model je ipak bez velikog zastarevanja je izdržao deceniju na tržištu. Izvorno ponuđen samo kao 3500 s V8 motorom, kasnije su stigli šestaci 2300 i 2600, a u 1980-ima i 4-cilindrični 2000, kao i turbodizelski 2400 SD.

Rover SD1

Rover SD1

Potkraj proizvodnje poneo je ime Vitesse, a kolekcionarski je najzanimljiviji kasni 3500 Vanden Plas EFi sa 190 KS. Usprkos kvarljivosti, koja je ponajpre pogađala ranije serije, SD1 je upamćen kao sjajan automobil na svim drugim područjima. Ima i ozbiljan trkački pedigre. Vladao je pistama na Otoku i u Europi, pripremljen od TWR Racinga pokojnog Toma Walkinshawa, a osvojio je i veliku australsku trku Bathurst 1000.

Glavnina prodaje odvijala se na domaćem tržištu. Britanske TV serije teško su zamislive bez SD1 u policijskim bojama, a model je i u stvarnosti bio često korišćen za to – Britanci su već u to vreme mnogo radije kupovali uvozne automobile luksuznijih klasa, pa je Rover umnogome zavisio o flotnoj prodaji državnim službama i drugim kupcima iz tog sektora.

Preuzeto sa: autoportal.hr

Ostavite odgovor