HCCI motor – Šta je HCCI tehnologija motora ?

HCCI tehnologija motora

HCCI motor

Sistem unutrašnjeg sagorijevanja svima je već poprilično dobro poznat: vazduh , varnica (iz svećice) i gorivo zajedno stvaraju snagu koja pokreće vozilo. Ovo se događa u benzinskim motorima.

U onim dizelskim motorima princip je nešto drugačiji: gorivo se sabija dok ne eksplodira, a potom se raspršuje. No, ono s čim verovatno niste upoznati jest činjenica da se na horizontu pojavljuje i treći tip automobilskog motora, naziva Homogenous Charge Compression Ignition (HCCI) ili motor na kompresijsko paljenje s homogenim punjenjem.
HCCI
Ovo zvuči poprilično komplikovamo, ai zapravo se radi o jednostavnom sistemu koji uključuje kompresiju mešavine benzina i vazduha u cilindru sve do tačke paljenja i bez korišćenja svećice. Na ovaj bi način sagorevanja zapravo i benzinski motori radili slično kao i dizelski. Ovde se radi o kontrolisanom samopaljenju, a u njemu, pokazale su dosadašnje studije, smeša benzina i vazduha kompletnije sagorava. Za kontrolu samopaljenja bit će potrebni određeni senzori za nadzor vazduha u cilindrima.
Konkretno, u sistemu HCCI usisne cevi su oslobođene klapni, a pri tome se snaga podešava promenom hoda ventila. Motor koristi direktno ubrizgavanje benzina, a pri tome se razvija najviši pritisak od 200 bara. Takođe, gorivo se ubrizgava u dve faze, predubrizgavanjem i onim glavnim ubrizgavanjem. Važno je napomenuti da se gorivo ubrizgava ravno u cilindre i to s brizgaljkama koje imaju devet rupica koje pak imaju promer od svega osam stotinki milimetra.
Ono što je posebno važno naglasiti jest da bi se ovim načinom paljenja smanjila potrošnja goriva za 30 posto, a takođe bi i smanjenje izduvnih gasova bilo itekako značajno. Po nekim najavama ovaj bi se revolucionarni način paljenja trebao pojaviti uskoro, tačnije 2018. ili najkasnije 2019. godine i to u automobilu Mazda 3, dakle kod japanskog proizvođača. S novim sistemom sagorijevanja nova bi Mazda trojka trebala trošiti svega oko 3,3 litre na pređenih 100 kilometara.
U Mazdi su novi motor s HCCI sistemom nazvali SKYACTIV-X. U kompaniji bez imalo suzdržavanja priznaju kako im je glavna preokupacija upravo HCCI sistem, odnosno paljenje benzinaca bez upotrebe svećica te svoju energiju, ali i financijska sredstva ulažu na njegovo usavršavanje i nadaju se da će vrlo skoro svi Mazda modeli imati isključivo SKYACTIV-X motor.
Akira Marumoto, potpredsednik Mazde, nazvao je razvoj ove tehnologije samim srcem Mazde  te je istaknuo kako se isključuje snabdevanje ili prodaja sistema drugim proizvođačima vozila.
Ipak, ovaj sistem nije tako nov kako bi se moglo naslutiti. S njime su već eksperimentirale neke kompanije. Primerice Opel Insignia (naslednica Vectre) iz 2009. godine, imala je tada revolucionarni motor 2.2 HCCI te se smanjivala potrošnja goriva za 15 posto. Ali, Insignia je imala i svećice koje su omogućavala paljenje pri niskim temperaturama.
Međutim, iako se sve čini savršeno, sistem HCCI ipak ima određene rizike, odnosno manjkavosti na kojim stručnjaci danonoćno rade. Naime, radi se o unutrašnjoj temperaturi. Za sada ju je teško održati na nekom stabilnom nivou, koja bi bila optimalna za rad celog sistema. Ako je temperatura u sistemu preniska, utiče na performanse celog sistema. Ako je previsoka,  temperatura celog motora se može previše dignuti.
Dakle, ostaje nam pričekati godinu ili dve i videti kako su ovaj problem rešili u Mazdi.

Pruzeto sa: www.silux.hr


One Comment

Ostavite odgovor