MODULARNA PLATFORMA – Važno je unificirati i što više deliti

MODULARNA PLATFORMA

Modularna platforma

Modularnu platformu, sistem prilagodljivih komponenti koji čine bazu za automobile različitih dimenzija i kategorija lansirao je pre pet godina vodeći svetski proizvođač Volkswagen, a tehnologiju koja garantuje uštede u vremenu i novcu vrlo brzo prigrlile su i ostale kompanije

Decenijama smo navikli na karoseriju vozila gledati kao na jednu celinu, no kad je u pitanju projektovanje i proizvodnja još uvek se govori o platformama kao ključnom i nosivom elementu na kojem se gradi celi automobil. Poslednjih godina sve češća praksa proizvođača je korišćenje iste baze za modele posve različite i po izgledu, težini, ali i segmentu, odnosno veličini, što možemo zahvaliti mogućnostima proširenja i produženja koje pružaju najmodernije, modularne platforme. A te platforme koje se po želji modeliraju nisu više rešenje kojim se služe isključivo najveći proizvođači poput Volkswagena, koji proizvodi desetak milijuna vozila u stotinak fabrika raspršenih širom sveta. Prilagodljive strukture usvojili su već i manji proizvođači kao što su Volvo i Subaru.

MODULARNA PLATFORMA

Izrada različitih modela na istoj osnovi zapravo i nije neka novost. Napravimo li korak unazad pronaći ćemo primere poput Fiata Tipo, na čijoj su osnovi Italijani stvorili prvo Tempru, a potom su na istoj platformi i Alfa Romeo 155 te Lancije Delta i Dedra. Razlog je, dakako, bio jednostavan – uštede u proizvodnji upotrebom istih alata za presovanje limova donela je značajno smanjenje troškova razvoja i proizvodnje. Ali, Volkswagen je 2012. napravio korak napred predstavivši modularnu poprečnu platformu MQB (Modularer Querbaukasten). Međuosovinski razmak, trag točkova, širina, prednje i zadnje vešanje postali su veličine koje se s MQB platformom mogu menjati, pri čemu je kao jedina nepromenjiva dimenzija ostala udaljenost između osovine prednjih točkova i pedala.

MODULARNA PLATFORMA

Tako se na istoj osnovi mogu proizvoditi posve različiti automobili poput Volkswagen Golfa i Škode Kodiaq. No, to nije sve, jer unificirajući mnoge delove ostvaruje se ogromna ušteda u vremenu i finansiranjama potrebnim za razvoj svakog novog modela. Primer, pojava platforme MQB omogućila je i upotrebu samo jednog nosača armature koji su pre bili specifični za svaki automobil. Primena modularnih platformi donosi višestruke uštede, ali i pruža mogućnost primjene određenih tehničkih rešenja na modelima kod kojih bi u klasičnim sisitemima to bilo apsolutno neisplativo.

 MODULARNA PLATFORMA

Priča o zajedničkim elementima pritom nije ograničena samo na lim pods, delove vešanjs, motore, menjače i sistem prenosa, ona uključuje čak i niz funkcionalnih modula kao što je klima-uređaji, električne instalacije i sve uticajniju i prisutniju elektroniku. Ukupno gledano u pitanju su elementi koji nose oko 60 posto troškova u proizvodnji određenog modela.

MODULARNA PLATFORMA

Takvu standardizaciju delova, komponenti i celih sklopova koji ne utiču na izgled i stil automobila, pa samim time nisu ni prepoznatljivi od strane standardnog kupca, uskoro su prihvatile i brojne druge kompanije. Modularna platforma Common Module Family koju su zajedničkim snagama razvili Renault i Nissan za realizaciju 14 modela različitih karakteristika i dimenzija, prema procenama koje su iznijeli u francusko-japanskom savezu, smanji će troškove razvoja između 30 i 40 posto, te spustiti cene određenih komponenti koje izrađuju dobavljači za 20 do 30 posto.

MODULARNA PLATFORMA

Volkswagenova MQB bila je prva, a prema finansijskim analizama još uvek je i najučinkovitija platforma, što ima veze i s količinom automobila koji se godišnje proizvede. Od uvođenja novog sistema u Wolfsburgu će do 2019. uštedeti oko 14 milijardi eura, te skratiti vreme sklapanja pojedinog automobila u proseku za 30 posto. A tome valja pridodati i brži razvoj novih modela, povećanje kvalitete, kao i lakšu mogućnost širenja palete proizvoda s obzirom na to da pad cena pojedinih komponenti otvara prostora za profit i na manjim serijama. Prednosti upotrebe modularnih platformi su, dakle, brojne i značajne. Pa ne čudi da su Volkswagen sledili prvo već spomenuti Renault-Nissan, a potom i PSA, predstavivši 2013. platformu Emp2. Ali i BMW, koji je složio UKL, kako bi uz Mini na njoj realizirao Active Tourer, Grand Tourer i X1, dok je Volvo smislio SPA za novu seriju 90 i manju CMA, Toyota platformu TNGA, koja je zasad poslužila za Prius i C-HR, a sad, evo, i Subaru najavljuje svoju SGP.

Ukratko

Primena modularnih platformi donosi višestruke uštede, ali i otvara vrata hibridnim i električnim sistemima koji postaju sve veća konkurencija klasičnim motorima

Uz manje troškove širi se ponuda. Modularnim sistemima uređaji i tehničkih rešenja šire se i na male serije bez drastičnog povećanja troškova.

Raste u dužinu i širinu – Dimenzije po želji

Predstavivši modularnu platformu MQB Volkswagen je prvi uveo mogućnost da na istoj osnovi nastanu modeli posve raznih dimenzija i segmenata. Tehnologija koja će do 2018. izbaciti na tržište više od 6 milijona automobila stajala ih je oko 65 milijardi eura. Razvoj je trajao pune četiri godine, a prema izvještaju Martina Winterkorna, nekadašnjeg šefa u Wolfsburgu, ulaganje se počelo vraćati već dve godine nakon početka primene. Volkswagenovo iskustvo tako je brzo za ostale proizvođače postalo primer koji treba slediti, jer je unatoč složenosti sistema i velikim ulaganjima, presudan faktor ipak je postizanje smanjenja troškova, podizanje kvalitete i usklađivanje s novim ekološkim propisima.

Šarolikost motora – Na benzin, naftu, plin pa i struju

Jedna od glavnih vrlina većine dosad predstavljenih modularnih platformi je prilagodljivost različitim pogonskim sistemima. Osobito to vredi za Volkswagenovu modularnu platformu MQB koja može primiti gotovo sve pogonske motore koji se trenutno koriste u serijskim modelima. Nemački inženjeri složili su sistem koji u ranoj fazi razvoja novog modela ostavlja dovoljno prostora za sve mehaničke elemente, ali i spremnike goriva ili pakete baterija. Pored toga modularne platforme redom donose značajno smanjenje masa što povoljno utiče na potrošnju i vozna svojstva automobila.

Detalji su ključ – Standardiziranjem do ušteda

Uvođenjem platforme MQB na proizvodnim linijama Volkswagena koristi se samo jedna vrsta nosača prednje armature bez obzira na to koji se model na njima slaže dok su kod prethodnih sistema, čak i u slučaju kad se radilo o istoj platformi, kao, primerice, u slučaju Pola i Fabije, korišteni razni i to posve drugačiji. To je tek jedan od brojnih primera koji nemačkom proizvođaču donosi ogromne uštede, ali i omogućuje podizanje kvalitete.

 

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


Ostavite odgovor