Hyundai Sonata 2002. – 2005. – polovnjak, motori , iskustva

Hyundai Sonata

Hyundai Sonata

Hyundai Sonata svoje kupce privlači veoma povoljnom cenom, prostorom i velikom količinom opreme koja se dobija za taj novac. Međutim, iako je izgledom delom Mercedes a delom Jaguar, ne očekujte da dobijete prefinjenu nemačku limuzinu ili japansku pouzdanost.

Hyundai Sonata

Hyundai Sonata

Hyundai Sonata je jedan prosečan auto koji ispunjava taman koliko je dovoljno, a ponekad zakaže i u tom pogledu. Sama vožnja po gradu nije baš najudobnija, naginjanje u krivinama je pozamašno a buka motora na visokom nivou. Na otvorenom putu se situacija dosta poboljšava pa vožnja postaje udobna i opuštajuća.

Kabina Hyundai Sonata  je prilično prostrana, mesta ima dovoljno kako napred tako i na zadnjim sedištima. Gepek je pozamašne veličine a i zadnja klupa je sklopiva u slučaju da vam zatreba još tovarnog prostora. Komandna tabla je jednostavna, komande su logično raspoređene i lake za korišćenje. Sonate dolaze bogato opremljene za svoju cenovnu kategoriju pa u najjeftinijoj varijanti očekujte klima uređaj, ABS, centralnu bravu i podizače prozora kao standard.

MOTORI

Hyundai Sonata ove generacije je najjeftiniji način da se dođe do velikog V6 motora. Postoji i 2,0 benzinski četvorocilindraš ali jednostavno nije dovoljan za ovoliku limuzinu. V6 je naš izbor i dolazi u dve varijante. 2,5 sa 160 KS i u kasnije proizvedenim modelima 2,7 sa 176 konja. Upravo ovaj motor je odličan izbor, i jako se lepo vozi. Nažalost, registracija je prevelika za prosečnog kupca, ali ko voli…

Hyundai Sonata

Hyundai Sonata motor

Sama rafiniranost rada baš i ne oduševljava. Kada su hladni, ovi veliki Hyundai agregati podsećaju na neki dizel, a ni ne vole baš visoke obrtaje. Očekujte prosečnu potrošnju od oko 12 litara bezolovnog benzina.

KVAROVI 

Obzirom da im cene strmoglavo padaju od prvog dana kada izađu iz salona, Sonate, generalno, nisu nepouzdani automobili. Kvalitet izrade je pristojan za uloženi novac, a ima modela koji su prešli i poveću kilometražu bez većih kvarova. Pripazite na kilometražu obzirom da se Sonate dobro nose sa velikom količinom kilometara pa je lako vratiti broj na tabli a da se ne primeti pohabanost auta.

Posebno jer taksisti vole velike automobile, pa su polovnjaci neretko skinuti sa „službe“ i veoma je moguće da su osetili dosta asfalta pod točkovima. Pri kupovini, skrećemo pažnju na ispravnost klima uređaja, koji je znao da pravi probleme, a takođe i na ostale dodatne električne uređaje. Dobro oslušnite i rad motora i vešanja pa ukoliko čujete neke čudne zvukove savetujemo da potražite još malo.


One Comment

  • lekic s kaže:

    postovani
    zanima me CRDi Sonata da li sam previsok sa 195 cm za takav automobil ???
    kazite mi sta da uzmem u obzir Sonata CRDI,. Subaru Forister diesel I Lexus RH 400. benzinac

    Koji model je za mene potrosnja kvarovi i udobnost???
    hvala na pomoci vas citalac LS.

Ostavite odgovor