Citroen C4 Grand Picasso 2007. – 2013. – Polovnjak. iskustva

Citroen C4 Grand Picasso

Citroen C4 Grand Picasso

Kompaktni monovolumen Citroen C4 Grand Picasso prvi put je predstavljen javnosti 2006.godine, a na tržištu je od 2007. Zahvaljujući velikim staklenim površinama i prostranosti u unutrašnjosti, Citroen C4 Grand Picasso prvo je vozilo s puno svetla i prostora u unutrašnjosti. U njemu se može stati do sedam osoba, a dizajniran je da vožnja bude udobna i sigurna. Citroen C4 Grand Picasso oduševio je svojom osobenošću i dimenzijama (dužina 4,59 m, širina 1,83 m i visina 1,6 m).

Citroen C4 Grand Picasso ima jednaku platformu kao Peugeot 5008. Iako je monovolumenski oblik gotovo zadan, Citroen C4 Grand Picasso uspeo je iznenaditi sa mnoštvom sitnih detalja u spoljašnosti te funkcionalnoj unutrašnjost. Središte upravljača fiksno je isto kao i kod C4, tako da se okreće samo obruč upravljača. Sa svih sedam sedišta u funkciji zapremina prtljažnika je 208 litara, a spuštanjem svih sedišta može se povećati do zapremine od 1951 litara.

Citroen C4 Grand Picasso

Citroen C4 Grand Picasso

Vešanje se sastoji od prednjeg MacPhersona sa spiralnim oprugama, hidrauličnim teleskopskim amortizerima, te pozadi sa samoupravljajućom osovinom s izvučenim nogama i hidrauličnim amortizerima sa stabilizatorom, što drugim rečima C4 pretvara u pravu krstaricu. Mekano vešanje vožnju čini udobnom, posebno na autoputu, ali ne baš zabavnom. Vešanje je premekano za brzu vožnju na krivudavim putevima te se naginjanje karoserije itekako oseća.

Paleta motora je zavisno od tržišta usklađena je  sa širokom paletom menjača: ručni menjač, automatski menjač i novi ručni menjač sa 6 stepena prenosa. Početni motor u ponudi bio je četiri cilindarski 1.6 VTi benzinski motor sa 120 KS kojeg je 2008. godine zamijenio 1.8 benzinski motor sa 127 KS. Dostupan je 1.6 THP Exclusive benzinski motor od 155 KS s turbo punjačem i 6 stepenim EGS menjačem. Od benzinskih motora u ponudi je i 2.0 motor sa 143 KS. Najekonomičniji motor je 1.6 HDi dizel motor sa 110 KS i potrošnjom od 5 litara na 100 kilometara. Ako više vremena provodite na autoputevima najbolji izbor je 2.0 HDi motor sa 138 KS i robotizovanim BVA6 menjačem– ima dobro ubrzanje, tih je i štedljiv.

U standardnu opremu je uključen ABS, vazdušni jastuci (vozačev, suvozačev + bočni), ESP, tempomat, prednji električni podizači stakala, 7 sedišta, preklapajuća zadnja  sedišta, ISOFIX priprema za dečija sedišta, sedište vozača podesivo po visini, servisne lampice i kontrola proklizavanja.

Tehničke karakteristike

Proizvođač Citroen
Model C4 Picasso
Godina proizvodnje 2007. – 2013.
Varijante Monovolumen
Dužina 4590 mm
Širina 1830 mm
Visina 1,690 mm
Kapacitet prtljažnika 208 L (1951)
Masa praznog vozila 1560 Kg
Dopušteno opterećenje (kg) 680 Kg
Međuosovinski razmak 2,730 mm

Prednosti – Citroen C4 Grand Picasso

  • Prostrana unutrašnjost
  • Prilagodljivost
  • Odlična preglednost
  • Dobra zvučna zaštita
  • Bogata opremljenost

Mane – Citroen C4 Grand Picasso

  • Česti kvarovi zadnjeg vazdušnog vešanja kod bolje opremljenih automobila
  • Kod 1.6 HDi dizel motora javljaju se problemi s turbo punjačem
  • Problemi s BVA6 robotizovanim menjačem ( dostupan sa 2.0HDi motorom)- otežani prenos brzina
  • Kod 2.0 benzinskih motora problemi s vodenom pumpom
  • Često intezivno trošenje svih četiri guma
  • Istrošeni zadnji amortizeri
  • Osjetljiv materijal sedišta
  • Problemi s elektronikom: podizanje prozora, prestanak rada klima uređaja
  • Plastika u enterijeru deluje jeftino

Preuzeto sa: auto-mane.com


Polovnjak Citroen C4 Grand Picasso cene – pregled

 


One Comment

  • Sremac Dragan kaže:

    Pozdrav-Imam Citroen C4 Grand Picaso 1,6 2009 godiste i muci me jedan problem,pa se obracam Vama,ako mozete da mi pomognete.Odmah da napomenem da sve servise radim i pre vremena i da nisam nikada stavio polovni deo na auto.Auto u voznji pocinje da mi pisti,prijavljuje pregrevanje motora i na momenat zatrza.Menjao sam davac temperature,prvo smo stavili nov,koji je radio 4 dana,pa smo stavili polovan od drugog proizvodjaca koji je radio 2 meseca i izbacivao mi je gresku da on ne valja,da bi stavili treci ,ponovo nov koji nije izbacivao gresku za preveliku temperaturu motora ,ali je problem isti ostao-pistanje i zatrzavanje .Sada ponovo izbacuje na ekranu pregrejavanje naravo uz pistanje i zatrzavanje.Kada se prikljuci na dijagnostiku ne pokazuje nikakvu gresku.Unapred zahvalan

Ostavite odgovor