Ferrari 125 S – Istorija modela

Ferrari 125 S

Ferrari 125 S

Enzu se glavom motala samo jedna misao – napraviti pobednički trkački automobil. U tome je uspeo 1947. godine modelom Ferrari 125 S, a ostalo je legenda.

Jednog jutra 1947. godine stanovnici mirnog gradića Maranella u severnoj Italiji bavili su se uobičajenim poslovima. Odjednom, iz daljine je počeo dopirati čudan zvuk. Kako se zvuk približavao tako su i sve starije generacije stanovnika počele shvatati da se nešto ipak događa. Pa zar je rat opet počeo pitali su se neki?!

Prodoran zvuk dosegao je vrhunac kada je pokraj izbezumljenih lica projurio crveni automobil kojim je upravljao njihov sused Enzo Ferrari. Enigma je tako rešena, a legenda je počela. Bila je to prva test vožnja prvog Ferrarija, modela Tipo 125 S, koju je obavio sam Enzo. Nakon povratka u fabriku Enzo nije skidao smešak s lica. Ostvario mu se životni san.

Ferrari 125 S

Ferrari 125 S

Kada je Enzova fabrika “Auto Avio Construzioni”  obnovljena nakon bombardovanja savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu, u Maranellu je napokon moglo početi ostvarenje Ferrarijeve vizije. Istovremeno, prestao je važiti ugovor s Alfa Romeom po kojem Enzo nije smeo koristiti svoje prezime na automobilima. U tu svrhu, kreiranja prvog Ferrarija, Enzo je doveo najboljeg stručnjaka koji će u delo provesti opsesiju koja se Enzu motala glavom još od tinejdžerskih dana – 12 cilindrični motor.

U to vreme 12 cilindrični motor nije bio uobičajena stvar. Evolucija motora tada je došla do 6 cilindraša s izuzetkom američnih V12 motora koji su od početka težili što većoj zapremini. Ipak, Enzo je imao viziju koja je, kako se danas pokazuje, bila i te kako osnovana. U Maranello stiže genijalni Gioachino Colombo. Colombo je Enzu zapeo za oko dokazavši se svojom veštinom.

Pre Ferrarija Colombo je bio zaposlen u Alfi koja ga je pozvala u tim nakon što je pobedio na nacionalnom takmičenju s projektom tzv. ”superchazapremirgera”. U malenoj fabrici počeo je rad na “projektu V12”. Colombo je dao sve od sebe, a Enzo je bio vidno uzbuđen.  Zapremina motora iznosila je 1497 ccm-a čime je dobijena maksimalna snaga od tačno 100 KS pri 7000 obrtaja u minuti.

Ferrari 125 S

Ferrari 125 S

Za glavu i blok motora korišćena je laka legura, a motor je bio smešten napred uzdužno. Razvodni mehanizam sačinjavali su jedna bregasta osovina u glavi s dva ventila po cilindru. Vazduh i gorivo “miksala” su 3 dvostruka Weberova karburatora, a snaga se prenosila putem peterostepenog menjača na zadnje točkove.

Nakon završenog posla Enzo se obratio poznatoj italijanskoj radionici za karoserije “Touring”. Touring je napravio aluminijsku karoseriju i tako je nastao automobil kojim je započela legenda. Na sportsku promociju prvog Ferrarija nije se dugo čekalo. Nakon dva meseca dva su Ferrarija 125 S jurila ulicama oko grada Piacenze.

Ferrari 125 S

Ferrari 125 S

Zašto 125? Brojka u imenu dolazi od zapremine jednog cilindra, što množenjem s 12 odaje stvarnu zapreminu motora. Takav jedinstveni način obeležavanja svojih modela Ferrari koristi i danas. 125-com je krenula prava lavina Ferarijevih modela – usledili su 159, 125 F1, 166…a danas kada se divimo Modeni, Spyderu, Maranellu i 456-ici s nestrpljenjem iščekujemo nešto posebno!

Motor:    V12 1.5
Snaga motora:    100 KS @ 7000 o/min
Maksimalna brzina:    215 km/h
Karoserija:    Touring

Izvor: www.vidiauto.com


Ostavite odgovor