2.0 Multijet motor ( Fiat) – mišljenje, problemi i kvarovi

2.0 Multijet motor

Fiat dizel motori su među najpopularnijim motorima ovog tipa na tržištu. Jedan od njih je 2.0 Multijet motor, koji se može naći ne samo u automobilima italijanske kompanije, već i u Opel-u i Saab-u.

2.0 Multijet je naslednik uspešnog 1.9 JTD-a, a istovremeno i evoluciona konstrukcija. Kreiran je na osnovu svog prethodnika. Cilindri su širi za 1 mm, što je dovelo do povećanja kapaciteta do 1956 kubnih centimetara. Opremljen je direktnim ubrizgavanjem goriva Common Rail. Motor takođe uključuje filtar čestica pod nazivom DPF, što zahteva emisija izduvnih gasova Euro 5.

Problemi i kvarovi – 2.0 Multijet motor

Pošto M-Jet nije bio potpuno nova konstrukcija u trenutku debitovanja, možete očekivati prilično visok nivo prefinjenosti. I zaista, dvotrilni motor Fiat ima mnoge prednosti. Ali počnimo sa nekoliko bolesti. DPF koji je gore pomenuto voli da začepi , što nije sretna informacija. Može biti problema i sa EGR ventilom (recirkulacija izduvnih gasova), koji takođe može smanjiti performanse i otežati startovanje motora (u takvim situacijama najbolje je da ga zameniti). Zauzvrat, turbina može imati problemasa  neravnomernom rotacijom. Ovo se uglavnom odnosi na automobile sa velikom kilometražom.

Sledeći deo, koji zahteva dubinsko testiranje, je plivajući zamajac. Potrošni element, ali prilično skup, tako da je vredno pomena.

Još jedan popularan problem je sistem hlađenja, sa kojim je italijanska kompanija imala puno zabave već dugi niz godina. To se može videti oscilaciom temperature tečnosti za hlađenje ili snižavanjem nivoa tečnosti u rezervoaru za izjednačavanje. Kako se nositi s tim? Obično je neophodno zameniti pumpu za vodu.

Eksplatacija – 2.0 Multijet motor

Navedeni nedostaci i problemi nisu vrlo česta pojava i uglavnom se odnose na one automobile koji imaju vrlo veliku kilometražu (često voženi na kratkim rastojanjima). 2.0 Multijet je vredan preporuke, što dokazuje činjenica da Opel još uvek nudi u Insignii.

Svakodnevna upotreba će vam omogućiti da cenite značajnu snagu i obrtni moment koji omogućava razumnu dinamiku vozila srednjeg dometa.  Ljubitelji udobnosti će, međutim, ceniti da je konstrukcija integrisana ne samo sa ručnim menjačem već i sa automatskim menjačem. I još više – pogonom na obe osovine. Sa druge strane, morate prihvatiti relativno glasan rad, naročito „hladnog“ motora i uglavnom prosečnu kulturu rada. Međutim, ako postoji automobil sa ovim dobro održavanim motorima, nije vredno dugo  oklevati.

Fiat modeli koji koriste 2.0 MultiJet motor su:

 • Fiat Bravo
 • Fiat Doblò II
 • Fiat Ducato III
 • Fiat Freemont
 • Fiat Sedici
 • Fiat Croma II

One Comment

 • Zeljko kaže:

  Pozdrav,
  Zamolicu za Vase misljenje, i nadam se iskrenom odgovoru. Naime, imam Audi A6 C7 avant, 2.0 tdi 177 ks, 2013. manuelni menjac. S obzirom da imamo malu bebu, hocu da kupim SUV auto, i zapeo mi je za oko Fiat Freemont 2.0 M.-jet, 170 ks 4×4, automatik. 2015. god.
  Da li bi ova zamena bila korisna, u tehnickom smislu? Jasno mi je da svaki auto ima i vrline i mane, ali kad se sve uzme u obzir, vredi li prodati Audi za Freemont? Unapred hvala, Zeljko P.

Ostavite odgovor