Felne – Sve što sam želeo da znam o felnama – 2. deo

felne

Felne

U prvom delu ovog teksta obradili smo osnove, a sada idemo dalje. Pokušaćemo da odgovorimo na najčešće nedoumice vozača po pitanju odgovarajućih kombinacija guma i felni.

Da li guma i felna moraju da budu iste širine?

Ne moraju. Gume imaju fleksibilne bokove, pa jedna felna može da primi gume različitih širina i obrnuto – određena guma može da se montira na felne različitih širina. Naravno, podrazumeva se da im je prečnik isti, tj. unutrašnji prečnik gume i spoljašnji prečnik felne.

I ovde postoje granice, ali ih neki entuzijasti često prekoračuju, što iz želje za atraktivnim izgledom, što zbog uštede (da ne bi morali da kupuju nove gume ili felne), a tu je ponekad i prosto nepoznavanje materije.

Negativni efekti mogu biti čak i vrlo opasni, naročito ako dođe do ozbiljnog pada pritiska vazduha u gumi. Na primer, ako stavite gumu na suviše usku felnu, dobićete vrlo udobnu vožnju, ali će se u krivnama ili pri oštrim manevrima auto ponašati neposlušno i nepredvidivo.

Sa druge strane, upotreba širih felni vrši razmicanje bokova gume, čime se veštački dobija niskoprofilna guma, ako možemo tako da se izrazimo. Vozne osobine će biti bolje – zategnuti bokovi povećavaju brzinu reakcije i preciznost vođenja gume, pa i vozač ima bolji osećaj na upravljaču i poboljšano vladanje situacijom.

Neki vozači to rade kada nabave nove široke i atraktivne felne, pa shvate da će odgovarajuća guma kačiti ivice krila. Ako su pre toga spustili auto, ovaj problem je još izraženiji. „Navlačenjem“ uže gume na širu felnu bokovi gume se naginju ka unutra, pa ostaje više prostora do ivice krila. Nismo sigurni koliko je ova pojava prisutna kod nas, ali u inostranstvu je vrlo česta kod tjuning-stajling entuzijasta.

Međutim, vožnja sa takvom kombinacijom gume i felne biće neudobnija, pri čemu je veća i mogućnost da dođe do oštećenja gume i felne prilikom prelaska preko udarne rupe ili penjanja uz ivičnjak. Na slici ispod možete da vidite jedan ekstreman primer.

Felne

Felna

Kako da znam koje felne mogu za moje gume?

Kompatibilnost različitih felni i guma najlakše možete da proverite na ovom kalkulatoru (kliknite na link).

Kratko uputstvo za korišćenje kalkulatora:

  1. Kliknite na link
  2. Otvoriće se stranica sa tekstom – skrolujte malo na dole, pošto je kalkulator ispod teksta sa leve strane, a izgleda upravo ovako:

kalkulator felna

    1. Izaberite dimenzije gume koju imate ili planirate da kupite
    1. Kliknite narandžasto dugme na kojem piše „Find Rim Size“
  1. Ispod kalkulatora će se pojaviti tabela kao na sledećoj slici:

kalkulator felna

Objašnjenje (prevod) tabele:

Preporučene dimenzije felne za gumu dimenzija 195/65 R15
Od 5.5×15
Do 7.0×15
Širina merne felne 6.0
Standardna dimenzija felne 6.0×15

Dakle, naša guma dimenzija 195/65 R15 može bezbedno da se montira na felne dimenzija od 5.5×15 do 7.0×15, što znači da širina felne može da bude od 5.5 do 7 inča (cola). Međutim, idealna širina za nju je 6 inča.

Kako da znam koje gume mogu za moje felne?

Možete da iskoristite ovaj kalkulator. Funkcioniše po sličnom principu kao onaj iznad, s tim što ćete kao rezultat dobiti više podataka. Upisaćemo da imamo felne dimenzija 6,5×16. Dobijamo sledeći rezultat:

kalkulator gume

Objašnjenje tabela iznad:

    1. tabela: govori nam širinu pneumatika koji mogu da se montiraju na felnu širine 6,5 inča. Minimalno 185 mm, idealno 195 mm ili 205 mm i maksimalno 215 mm. Međutim, to nam ništa ne govori po pitanju visine, tj. profila gume. Zato imamo sledeće tri tabele.
    1. tabela: daje nam primere dimenzija pneumatika minimalne širine (tj. 185 mm) koji mogu da se montiraju na felnu
    1. tabela: daje nam primere dimenzija pneumatika idealne širine (tj. 195 mm ili 205 mm) koji mogu da se montiraju na felnu
  1. tabela: daje nam primere dimenzija pneumatika maksimalne širine (tj. 215 mm) koji mogu da se montiraju na felnu

Odgovorimo na nekoliko logičnih pitanja:

      1. Da li je ovo konačan spisak dimenzija guma koje odgovaraju felnama 6,5×15?
        Ne – možete da montirate i gume drugih dimenzija, ali se to zvanično ne preporučuje.
      1. Da li mogu da izaberem bilo koju dimenziju iz ovih tabela?
        Ne – iako su širina felne i gume kombatibilne, problem je visina, tj. profil gume.
    1. Da li to znači da mogu da zadržim iste felne, pa da zimi na njih montiram gume širine 185 mm, a leti širine 215 mm?
      Da – ali potrudite se da zadržite sličan prečnik gume (maksimalna razlika 3% )

Još jedan vrlo koristan kalkulator

www.rimsntires.com/specspro.jsp

Kliknite na gornji link i dobićete sjajan „alat“ u koji istovremeno upisujete dimenzije guma i felni, uključujući i ofset, nakon čega dobijate obilje podataka i to uz vizuelni prikaz, što će mnogima biti od velike pomoći.

kalkulator felna

Kao što vidite na slici iznad, sa leve strane upisujete podatke jedne kombinacije felna/guma (tj. fabričke ili dimenzije koje trenutno imate), a sa desne strane podatke druge kombinacije.

Pri svakoj promeni podataka automatski se prikazuju novi podaci na vizuelnom pregledu i menjaju se same slike, tako da možete istog trenutka da poredite npr. točkove koje trenutno imate i one koje biste želeli da montirate.

Ispod dobijate i podatke o razlici u udaljenosti od elemenata kočnica i oslanjanja, rubova krila, unutrašnjosti blatobrana i prikazivanju brzine na brzinomeru, pretpostavljajući da je prvi točak u fabričkim dimenzijama.

Felne

Dobijate i tabelu sa detaljnijim i preglednijim uporednim podacima:

kalkulator felna

Naravno, znanje engleskog jezika i specifičnih stručnih izraza na engleskom u velikoj meri će olakšati korišćenje ovog kalkulatora. Ukoliko ste slabi sa engleskim, i Google Translate može biti (donekle) od pomoći.

Prva vožnja sa novim felnama

Posle prvih 200 km pređenog puta trebalo bi obaviti dotezanje, što se posebno preporučuje kod alu felni. Naime, brza vožnja sa oštrim skretanjima dovodi do otpuštanja, pa nije loše i kasnije povremeno proveriti pritegnutost šrafova.

Naravno, nije pametno ni suviše stezati, kako ne bi došlo do oštećenja ili otežanog skidanja točkova.

Pazite se vulkanizera!

Ovo upozorenje se odnosi na vulkanizere koji moćnim pneumatskim pištoljem nemilice zategnu šrafove, toliko snažno da može doći do oštećenja navoja i dodirnih površina glave šrafa i felne.

Nije redak slučaj ni da se kasnije svojski namučite kada želite da skinete točak i shvatite da je jedino rešenje da nađete dugačku cev, ubacite u nju ključ za točkove i onda svgom zapnete.

Autor: Dragan Romčević
Preuzeto sa: www.polovniautomobili.com


Ostavite odgovor