1.6 VVT-i motor – Mišljenje, problemi i kvarovi

1.6 VVT-i motor

Automobilska industrija ide napred zajedno sa brzom rastućom tehnologijom. Motori postaju napredniji, efikasniji, ekološki i … . I, naravno, omogućava nam da pretpostavimo da će njihovi troškovi održavanja ponekad biti veći.
Savremena oprema, uostalom, košta i ima ograničen život. Ljudi koji traže razumne predloge na tržištu polovnjaka i plaše se ove modernosti.Zbog toga, često gledaju pozitivno na manje efikasane, ali pouzdaniji motor. Među njima, oni mogu naći 1.6 VVT-i motor , koji je poznat i prefinjeni Toyotin benzinac. Da li je  dobar izbor?

Karakteristike – 1.6 VVT-i motor

1.6 VVT-i motor je instaliran u nekoliko Toyota automobila (npr. Corolla i Avensis). Zasnovan je na 4 cilindra, 16 ventila i ubrizgavanju u više tačaka. Važno je da je pogon lanc. Važno je napomenuti i to da se zazor ventila u ovom motoru ručno podešava, jer se ne oslanjaju na hidrauliku.

Motor odlikuje stvarno dobra rad. Čak i hladno nije previše glasan. On stvara skromno, ali dovoljno snage, iako to nije demon brzine u bilo kom modelu, on efikasno ubrzava automobil (radi na višim obrtima). Prednost je i relativno niska potrošnja goriva, koja se obično kreće od 6 do 8 litara u mešovitom ciklusu.

Problemi i kvarovi – 1.6 VVT-i motor

Zapravo, to je izuzetno jednostavna i izdržljiva konstrukcija koja nema nikakve posebne probleme u funkcionisanju. Međutim, morate zapamtiti nekoliko važnih stvari. Prva od njih je da se loše slaže sa instalacijom TNG-a. Reč loša je veoma delikatna ovde. Integracija ovog motora sa gasnom tehnologijom može izazvati ozbiljne probleme, uključujući i pucanje sedišta ventila.

Druga stvar je gore pomenuti pogon motora. Da, se zasnovana na lancu, ali to ne znači večnost, već samo produženi život. Dakle, kontrolišemo njegovo stanje. Kada postaje glasniji, potrebno je da proverite da li se lanac nije isteglio. Ako nije, sledeća tačka kontrole je zatezač. Treba napomenuti da zamena lanca i zatezača nije najjeftinija.

Jedan od najvažnijih i zapravo najznačajnijih problema sa predstavljenim motorima VVT-i bio je velika potrošnja ulja. Do toga su dovele konstruktivne mane, koje su bile opasne. Na sreću, u 2003, problemi su eliminisani i vozači su mogli bezbedno koristiti svoje automobile.


One Comment

 • Branko kaže:

  Pozdrav Mladene.
  Citam ovaj tekst dok raMialjam kupovinu Toyota Corolla 1.4 71kw sa predjenih 150 hiljada, sa sve servisnom knjigom itd. Interesuje me da li je ova serija iz 2003 godine sa ovim motorom imala tu konstruktivnu gresku zbog koje je dolazi do prekomjerne potrosnje ulja. Citam po forumima , sto nasim sto stranim, da su svi modeli benzinaca do ne neke tamo 2005 ili cak 200, nisam siguran, sa istom greskom. http://www.corollaforum.com/threads/why-do-corollas-burn-oil.7381/
  Evo linka gdje covjek objasnjava zasto se to desava. Inace, ova Corolla je kupljena u Podgorici u Toyota prodajnom salonu.

  Srdacan pozdrav iz Crne Gore.
  Branko

Ostavite odgovor