1.6 TDI motor – Volkswagen, Audi, Škoda, Seat

1.6 TDI motor

1.6 TDI motor je predstavljen u martu 2009. i iako je nastao na osnovu većeg 2.0 TDI CR, razlikuje se od njega u nekoliko rešenja.

Moderan dizajn koristi common-rail sistem, glava motora sa četiri ventila, piezo brizgaljke, plastična usisna grana, plivajući zamajac, turbo punjač sa promenljivom geometrijom i filterom čestica čađi. Zanimljivo, motor je bez balans vratila, tu su hidraulični nosači motora za amortizaciju motora. U početku, jedinica je bila dostupna u dve varijante – 90 i 105 KS, koje imaju 230 i 250 Nm obrtnog momenta. Malo kasnije, slabiji verzija 75 KS (195 Nm), koja se koristi B-segmentu automobila (Fabia, Polo), koja je rezervisana za komercijalnu Caddy varijantu 105 KS. Do 2014. godine bilo je novih varijanti 110 i 120 KS – prvi debitovao ispod haube Golf i najnovije generacije modela Passat.

Kod 1.6 TDI nema govora o ludom trkaču, ali za svakodnevno korišćenje, je više nego dovoljno. Kao što i priliči malim dizel motorima, ogroman prednost je umeren apetit za gorivo – postiže prosečnu potrošnju od oko 5 – 6 litara na 100 km u zavisnosti od modela ne bi trebalo da bude velikih problema.

Nemački inženjeri su izvukli zaključke iz problema sa motorima 2.0 TDI PD i ovaj put je dostupna korisnicima zaista solidna konstrukcija. Najčešći uzrok kvara motora, gubitak snage, grubi rad motora, su izuzetno osetljive dizne na kvalitet goriva i brzo začepljen DPF u automobilima koji se koriste na kratkim relacijama. Bilo je problema sa glavom motora curenje ulja, problemi sa plivajućim zamajcem (jače varijante) i prerano habanje turbo punjača – da bi se produžio život turbine, preporučuju se kraći intervali zamene ulja do 15000 km.

Jedna od najvažnijih karakteristika je plastična usisna grana. Da bi omogućili brzu razmenu gasova u komori za sagorevanje, usisni i izduvni kanal su dobili posebne oblike, oni takođe utiču na formiranje sastava smeše.

Važno u sistemu ubrizgavanja je da u slučaju zamene injektora treba uneti kodove novih dizni u ECU motora. U suprotnom , biće nepravilnosti tokom praznog hoda i pod punim opterećenjem.

Merač protoka, koji je bio jedan od najvažnijih elemenata degradiranih 1.9 TDI motor je zamenjen sa potpuno digitalnom, Continental. Slično rešenje se koristi u 1.4 TDCI Ford. Je poželjno zbog težine i tolerancije merenja i sposobnosti otkrivanja pokrete povratna informacija. Ostali brendovi koji koriste ovu opciju su Bmw i Fiat. Naime, digitalni merač protoka se može meriti u realnom vremenu.

1.6 TDI motor nije opremljen bilans vratilom. Ovo ima loše i dobre strane. S jedne strane, ona povećava nivo vibracija, sa druge – ne izaziva gubitak snage na pogonskoj osovini.


View Comments

  • Imam audi 3,2011 god,1.6 tdi
    Imam problem sa lampicama( grijac i lampica kao cesma) od grijaca blinka medjutim nema snage uopste dog auto sasvim dobro radi. Pored tog jos 1.pitanje,da li ovaj auto ima stangas koji se drzi auto uvijek iznad 1000 obrtaja da li zbog tog znatno vise trosi goriva. Lp

    • problem ti je u ubrizgavanje odi do nekog krstenog bosiste da ti proveri dizne i pumpu. i obavezno original filter gorivo na svakom malom servisu. pozdrav

    • moze da bude i do turbine ( ventil turbine ). Prvo crkava dpf, a onda turbina

  • Muamer zacepljen ti je dpf filter. Probaj ga autoput 4 brzina oko 3000 obrtaja jedno dok ne ugasi lampicu 20-30km. Ako i dalje ne gasi i obrtaji ne padnu ispod 1 mora se oprati dpf filter

  • Imam problem upali par sekundi radi zatrokira i ugasi isto uvijek nepokazuje nikakav kvar motor je 1.6 dizel touran

  • Kad motor gubi snagu ili trokira ima na dizni elektronika zna zatajit i dode do problema trza i nece vise od dvije hiljade obrtaja jer imam skodu oktaviu 1.6tdi 2011god odete elektricaru da ga spoji na kompijuter i rijesen problem

    • Imam Pasat b8 1.6 tdi blumosen, 2015.god, 120ks, presao 219000km i trosi ulje, na 3000 km potrosi ulje sa max na min.
      Sta moze da bude i odakle da krenem proveru.
      Pozdrab

  • Imam problem skoda fabia 2011 kad upalim auto trokira kao da gubi gorivo ili nekad kada vozim gubi vucu na 10 20 sekundi pa se ponovo vrati u normalu.molim odgovor

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

11 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago