1.2 TDI motor (Volkswagen) mišljenje, problemi, kvarovi

1.2 TDI motor

1.2 TDI motor

Mali  motori  su obično benzinci. Međutim, na tržištu postoje i dizel motori sa malom zapreminom. Među njima je i 1.2 TDI motor. Da li je mali dizel Volksvagen vredan preporuke?

Sve je počelo 1998. godine – tada je prvi put predstavljena prvi 1.2 TDI motor sa 3 cilindra sa 6-ventila. Kao što možete pretpostaviti, bio je korišćen kod najmanjih modela grupe (Lupo, Arosa, A2). Na početku je nudio 60 KS. Gorivo je ubrizgavano preko pumpa-injektor jedinica, što je jasno povezano sa izuzetno niskom kulturom rada.
2009. došlo je vreme za naslednika, 1.2 TDI CR. Kao što sugeriše ime, nova jedinica je opremljena direktnim ubrizgavanjem goriva Common Rail. Inženjeri su izabrali Delphi elektromagnetne dizne. Pored toga, od sada je motor imao 4 cilindra, 8 ventila, turbo punjač sa promenljivom geometrijomi filter čestica. Takođe je tu kvačilo sa plivajućim zamajcem. Kao i kod prethodnika, koristi se zupčasti kajš kao pogon.

Problemi i kvarovi – 1.2 TDI motor

Kao što je već pomenuto, inicijalno ponuđeno 1.2 TDI imalo je izuzetno lošu kulturu rada i slabu dinamiku. Međutim, on je ponudio veoma visoku pouzdanost, koja je prešla u niske operativne troškove. Osim dizni, nije bilo elemenata koji su se često kvarili.
Nova jedinica sa sistemom Common Rail je imala mnogo veću snagu, ali i složeniju konstrukciju motora. Njena glavobolja  je dodatna oprema. Motor 1.2 TDI CR je osetljiv na gorivo lošeg kvaliteta. Začepljenje filtera čestica je očigledno prirodni tok stvari. Turbina, iako nije velika, nije najtrajnija. S druge strane, zupčasti kajš zaslužuje pohvale i može izdržati preko 100.000 kilometara.

Preporuka –  Sve zavisi od očekivanja. Ako neko zahteva pristojnu dinamiku, 1.2 TDI sa 60 konja neće ispuniti sva očekivanja. On je napravljen samo za vožnju od tačke A do tačke B. On nudi visoku pouzdanost, ali i zadovoljstvo vožnje ne može se reći. Sa druge strane, varijanta od 75 KS ima znatno bolje performanse, međutim, ona ima mnogo komplikovaniju opremu, što znači veće operativne troškove. Nešto za nešto.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *