EGR ventil, kako rade, čemu služe

EGR venti

EGR venti

Kod naših vozača još uvek vlada verovanje da je EGR ventil potpuno nepotreban i na njegovu neispravnost reaguju tek kada dođe do većeg oštećenja motora . Međutim , stvari su mnogo komplikovanije.

Kod modernih benzinskih i dizel motora EGR ventili se koriste za preciznu regulaciju sagorevanja smeše, kako bi se povećala ekonomičnost i smanjila količina azotnih-oksida i ugljo-vodonika.
EGR ventil služi da u smešu svežeg vazduha i goriva uvede manju, ili veću količinu izduvnih gasova, pomoću kojih se reguliše sagorevanje.

Stvari su vrlo jednostavne. Prevelika količina kiseonika stvara topao plamen i brzo sagorevanje smeše. Kao reakcija na povećanje temperature u komori za sagorevanje dolazi do neželjene hemijske reakcije između kiseonika i azota iz usisanog vazduha, kojom prilikom se stvaraju otrovni azot-oksidi.

EGR venti

Kao posledica toga, pored povećanog zagađenja životne sredine, usled iteracije sa azotom, samoj smeši u motoru ostaje manje kiseonika za sagorevanje goriva, čime se smanjuje snaga, povećava nivo ugljo-vodonika.

Kada pregrejaloj smeši dodate odgovarajuću količinu sagorelih izduvnih gasova, koji ne sadrže kiseonik, dolazi do snižavanja temperature sagorevanja i dovođenja parametara rada motora u normalu.
Kod benzinskih motora, EGR ventil smanjuje mogućnost za samozapaljivanjem.

Kao direktna posledica toga moguće je koristiti viši kompresioni odnos i drugačije vreme paljenja, kako bi se dobio elastičniji motor. Kod dizelaša, osetno se smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru.
EGR ventil radi suprotno kod benzinaca i dizelaša.

EGR venti

EGR venti

Kod dizela je prilikom rada na minimumu potpuno otvoren i može da obezbedi i do 50 posto prisustva sagorelih gasova u komori za sagorevanje. Prilikom povećanja snage i obrtaja on se u potpunosti zatvara. Za promenu, kod benzinaca EGR ventil  je potpuno zatvoren na leru i polako se otvara sa povećanjem snage. Ipak, maksimalno učešće izduvnih gasova iznosi samo pet do deset procenata.

EGR ventil je podložan otkazu rada zbog začepljenja, pre svega usled taloženja čestica čađi. Ventil može da ostane potpuno otvoren, potpuno zatvoren, ili može da ima sporu reakciju. Ako je zaglavljen u otvorenom položaju, kod benzinaca će izazvati loš rad na leru, a kod dizela će izazvati smanjenje snage i crn dim iz auspuha. Ako je EGR ventil  ostao zatvoren, izazvaće preterano lupanje kod dizelaša i povećanu potrošnju goriva kod benzinaca.EGR venti

Najčešći uzroci neispravnosti EGR ventila:
• učestale vožnje na kratkom relacijama
• previsoka nivo ulja u motoru
• pohabane vođice ventila
• neispravnost u sistemu odučka uljnog korita
• neispravan turbopunjač
• neredovna zamena ulja i filtera
• korišcćenje ulja neodgovarajućeg kvaliteta
• pohaban motor (klipno-cilindrični sklop)

Ako je povratni pritisak u izduvnom sistemu previsok, pri većim opterećenjima kod dizel motora EGR ventil se može sam otvoriti. Zbog toga će izgoreti membrana i ventil će se uništiti. Prepoznatljiv znak ove greške je promena boje na kućištu ventila (poplavi)

Mogući prigovori vozača:
• rad na praznom hodu nije pravilan
• podrhtavanje
• nedovoljna snaga
• izduvni gasovi ulaze u prostor motora
• motor se vraća na rad u slučaju nužde (safe mode)

Preuzeto sa: www.magazinauto.comOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *